ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ: Ημέρα ντροπής για το Ευρωκοινοβούλιο – Η πυρηνική ενέργεια και τα ορυκτά καύσιμα δεν μπορούν να είναι «καλά» και «πράσινα»

Τα προβλήματα του κλάδου των ΤΑΞΙ
7 Ιουλίου 2022
Δημήτρης Παπαστεργίου:«Να ενδυναμώσουμε τους νέους» ζητάει από τους Δημάρχους
8 Ιουλίου 2022
Show all

ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ: Ημέρα ντροπής για το Ευρωκοινοβούλιο – Η πυρηνική ενέργεια και τα ορυκτά καύσιμα δεν μπορούν να είναι «καλά» και «πράσινα»

ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ: Ημέρα ντροπής για το Ευρωκοινοβούλιο – Η πυρηνική ενέργεια και τα ορυκτά καύσιμα δεν μπορούν να είναι «καλά» και «πράσινα»

“Μαύρη ημέρα” πρέπει να χαρακτηριστεί η 6η Ιουλίου 2022 για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς στην ψηφοφορία της ολομέλειας οι ευρωβουλευτές υπερψήφισαν την πρόταση της ταξινομίας και χαρακτήρισαν “βιώσιμα” τα πυρηνικά και το ορυκτό αέριο, επιτρέποντας έτσι να θεωρηθούν “πράσινες” οι επενδύσεις σε αυτά.
Το Πράσινο Κίνημα εκφράζει την ικανοποίησή του που οι Ευρωπαίοι Πράσινοι τάχθηκαν κατά, αντίθετα Έλληνες Ευρωβουλευτές υπερψήφισαν το επικίνδυνο αυτό σχέδιο.
Το Πράσινο Κίνημα υπενθυμίζει ότι δύο επιτροπές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το είχαν ήδη καταψηφίσει και παρά τις εκκλήσεις των επιστημόνων οι Ευρωβουλευτές δεν έπραξαν αυτό που έπρεπε.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι στην ψηφοφορία υπέρ ψήφισαν 328, κατά τάχθηκαν 278 και υπήρχαν 33 αποχές.
Το Πράσινο Κίνημα, από τις αρχές του χρόνου που είχε αναδείξει την προσπάθεια του «πράσινου ξεπλύματος» της πυρηνικής ενέργειας και του ορυκτού αερίου που επιχειρούσε να περάσει η Κομισιόν και τελικά τα κατάφερε, με τις ψήφους ελλήνων ευρωβουλευτών την στιγμή , μάλιστα,που δημιουργείται πυρηνικό εργοστάσιο και στη “γειτονιά” μας. Πρόκειται για το νέο πυρηνικό εργοστάσιο στο Ακούγιου της Τουρκίας, που κατασκευάζεται από την γειτονική χώρα σε συνεργασία με τη Ρωσία και μάλιστα το τουρκικό Υπουργείο ανακοίνωσε ότι χορήγησε άδεια κατασκευής και για τρίτη μονάδα στο πυρηνικό εργοστάσιο του Ακούγιου στην εταιρεία Akkuyu Nuclear. Θυμίζουμε ότι ο πρώτος αντιδραστήρας του Ακούγιου, προγραμματίζεται να τεθεί σε λειτουργία το 2023.
μετά την χθεσινή ψηφοφορία άναψε το πράσινο φως για αυτό που θέλει η Κομισιόν, δηλαδή, να ταξινομήσει τις επενδύσεις σε σταθμούς φυσικού αερίου και πυρηνικής ενέργειας ως φιλικές προς το κλίμα.
Το Πράσινο Κίνημα θα συνεχίσει να αγωνίζεται για να αποτρέψει το «πράσινο ξέπλυμα» της πυρηνικής ενέργειας και του ορυκτού αερίου. Οποιεσδήποτε συζητήσεις για τα «εργοστάσια τσέπης» πυρηνικής ενέργειας που δήθεν είναι ακίνδυνα, δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα και είναι το λιγότερο ύποπτα.
Το μέλλον στηρίζεται στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και την ενεργειακή αποδοτικότητα.
Εκεί πρέπει να επενδύσουμε τα κεφάλαια του ενεργειακού τομέα και όχι σε στερεές, υγρές ή αέριες μορφές υπεδάφιου άνθρακα.

Για το συγκεκριμένο θέμα ο συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος Κώστας Καλογράνης δήλωσε τα εξής: «Η πυρηνική ενέργεια, δεν μπορεί να είναι «καλή» και «πράσινη» σε καμία περίπτωση. Δεν μπορεί να ταυτιστεί με κανένα ενεργειακό σχεδιασμό αντιμετώπισης της Κλιματικής και Ενεργειακής κρίσης. Η ανθρωπότητα έχει υποστεί για δεκαετίες τις σοβαρές και καταστροφικές επιπτώσεις της πυρηνικής ενέργειας σε όλα τα επίπεδα. Παράλληλα, το Πράσινο Κίνημα έχει ζητήσει εθνικό ενεργειακό σχεδιασμό απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα, με βάση τις προτάσεις του κόμματος που επιβάλλουν απόλυτο σεβασμό στο τοπίο, τον πολιτισμό και τη βιοποικιλότητα της ελληνικής υπαίθρου και τη στροφή προς ένα βιώσιμο ενεργειακό μοντέλο, βασισμένο στην εξοικονόμηση ενέργειας και τις ΑΠΕ, για την οποίες η χώρα μας διαθέτει σαφέστατα, πανευρωπαϊκά προνομιακό φυσικό δυναμικό ηλιοφάνειας, αιολικής ενέργειας και υδροκίνησης.»

Go Green με το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ
Παίρνουμε Θέση—Η Πολιτική στην Πράξη