ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ: Η Ιστορική συμφωνία για τη βιοποικιλότητα δείχνει το δρόμο και για την Ελλάδα

Βορίδης: Νέα εποχή για τη Δημόσια Διοίκηση μετά τη συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας
19 Δεκεμβρίου 2022
Ανακοίνωση ΑΣΕΠ: Παράταση στην υποβολή αιτήσεων για το γραπτό διαγωνισμό
20 Δεκεμβρίου 2022
Show all

ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ: Η Ιστορική συμφωνία για τη βιοποικιλότητα δείχνει το δρόμο και για την Ελλάδα

ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ: Η Ιστορική συμφωνία για τη βιοποικιλότητα δείχνει το δρόμο και για την Ελλάδα

Το Πράσινο Κίνημα, χαιρετίζει την ιστορική απόφαση που πάρθηκε στη Διάσκεψη του Μόντρεαλ, για την Βιοποικιλότητα. Μετά από δύο εβδομάδες διαβουλεύσεων, οι εκπρόσωποι των περίπου 200 χωρών κατέληξαν σε μία συμφωνία, που θέτει υπό καθεστώς προστασίας το 30% της επιφάνειας της γης και των ωκεανών, το οποίο θεωρείται σημαντικό για τη διαφύλαξη της βιοποικιλότητας. Παράλληλα θα καταβληθεί προσπάθεια, ώστε να αποκατασταθούν παλαιότερα οικοσυστήματα. Όλα αυτά πρέπει να γίνουν μέχρι το 2030. Για αυτό και το σύνθημα είναι «30 μέχρι το 30», για μία ιστορική δέσμευση, που αναμένεται να γίνει πραγματικότητα στα επόμενα χρόνια. Η απόφαση αυτή θα πρέπει να γίνει οδηγός και για τις πολιτικές που πρέπει να ακολουθηθούν και στην Ελλάδα. Μην ξεχνάμε ότι στο παρελθόν τόσο οι δήθεν αριστεροί, της προηγούμενης κυβέρνησης, όσο και και οι δήθεν άριστοι της σημερινής κυβέρνησης, έχουν νομοθετήσει και ασκήσει πολιτικές εγκληματικές κατά της βιοποικιλότητας. Το Πράσινο Σχέδιο Διακυβέρνησης του Πράσινου Κινήματος και τα 100 Σημεία Προγραμματικής Σύγκλισης, που έχουν ήδη παρουσιαστεί, περιέχουν μία σειρά από εξειδικευμένες, τεχνοκρατικά δομημένες προτάσεις, προς την κατεύθυνση της στήριξης της βιοποικιλότητας της χώρας μας.

Η ιστορική συμφωνία του Μόντρεαλ για τη βιοποικιλότητα είναι η μεγαλύτερη συμφωνία στην ιστορία για την προστασία της γης, αλλά και της θάλασσας. Προβλέπει μείωση της χρήσης λιπασμάτων στην αγροτική παραγωγή, καταπολέμηση των εισβλητικών ειδών που απειλούν τα οικοσυστήματα και αναγνώριση των δικαιωμάτων των αυτόχθονων λαών, οι οποίοι λειτουργούν και ως φύλακες του φυσικού περιβάλλοντος. Παράλληλα οι συμμετέχοντες στη Διάσκεψη του Μόντρεαλ, την αποκαλούμενη «COP 15 Βιοποικιλότητα», συμφώνησαν να καταργήσουν κρατικές επιδοτήσεις συνολικού ύψους 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που θεωρούνται επιβλαβείς για το περιβάλλον. Η καταστροφή της βιοποικιλότητας λόγω παρεμβάσεων του ανθρώπου στο περιβάλλον θεωρείται μία από τις κύριες αιτίες για την αφανισμό πολλών ειδών. Εκτιμάται ότι αν συνεχιστεί αυτή η τάση, το 75% των σημερινών ζώων και φυτών ίσως εξαφανιστούν από τη γη στους επόμενους αιώνες. Σημειώνεται μάλιστα ότι αφανίζονται, μεταξύ άλλων, πολλά φυτά που θεωρούνται φυσικές αποθήκες διοξειδίου του άνθρακα.

Ο Συμπρόεδρος και επικεφαλής του προεκλογικού αγώνα του Πράσινου Κινήματος, Κώστας Καλογράνης έκανε την εξής δήλωση: “Την ώρα που σε όλη τη γη συζητούν για το πως θα προστατέψουν την βιοποικιλότητα και τα οικοσυστήματα, στην Ελλάδα οι πολιτικές είναι προς την αντίθετη κατεύθυνση. Τόσο η προηγούμενη κυβέρνηση των Δήθεν Αριστερών, όσο και η σημερινή κυβέρνηση των Δήθεν Αρίστων, απέτυχαν παταγωδώς στις πράσινες πολιτικές. Με την είσοδο του Πράσινου Κινήματος στη Βουλή, θα προσπαθήσουμε να επιβάλλουμε τις σωστές πολιτικές και για τη Βιοποικιλότητα”.

Go Green με το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ
Παίρνουμε Θέση—Η Πολιτική στην Πράξη