ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ: Η φετινή Διάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή είναι η κρισιμότερη από ποτέ.

Αρωγός για την ανάδειξη της Οικίας Φρόντζου ο Δήμος Ιωαννιτών
30 Νοεμβρίου 2023
Ορίστηκαν οι περιφεφειακοί δρόμοι ευθύνης καθαριότητας των δήμων
1 Δεκεμβρίου 2023
Show all

ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ: Η φετινή Διάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή είναι η κρισιμότερη από ποτέ.

ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ: Η φετινή Διάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή είναι η κρισιμότερη από ποτέ.

  • Ο Έλληνας πρωθυπουργός επιτέλους να υλοποιήσει τις υποχρεώσεις που αναλαμβάνει στα Ηνωμένα Έθνη για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Κρίσης από την Κλιματική Αλλαγή.

Ξεκίνησε στο Ντουμπάι η 28η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή, γνωστή ως COP28, που θα διαρκέσει έως τις 12 Δεκεμβρίου. Η φετινή Διάσκεψη αποτελεί μία ακόμη ευκαιρία για τους ηγέτες 195 χωρών, να λάβουν κρίσιμες αποφάσεις για τον περιορισμό της αύξησης της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Όπως τις βιώνουμε πλέον και στη χώρα μας, οι συνέπειες της κλιματικής κρίσης επηρεάζουν ολοένα και περισσότερο τις ζωές μας, με ακραίες καιρικές συνθήκες και φυσικές καταστροφές, στοιχίζοντας ανθρώπινες ζωές και προκαλώντας καταστροφικές ζημιές σε περιουσίες και οικοσυστήματα. Το Πράσινο Κίνημα , ενώνει τη φωνή του, με τις οργανώσεις και τις συλλογικότητες που εκφράζουν μία έντονη αγωνία , για το μέλλον του πλανήτη και την ευημερία των πολιτών. Εξάλλου προεκλογικά το Πράσινο Κίνημα, ήταν το μοναδικό κόμμα που κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις για έναν κλιματικό προυπολογισμό.

H 28η Διάσκεψη για το Κλίμα, αν και δυστυχώς όχι με τους καλύτερους οιωνούς. Στις αρχές της χρονιάς, ορίστηκε στην Προεδρία της φετινής COP ο CEO μιας μεγάλης πετρελαϊκής εταιρείας, της Abu Dhabi National Oil Company. Πώς άραγε η κορυφαία πολιτική Σύνοδος για το Κλίμα θα μπορέσει να αποφασίσει ουσιαστική κλιματική δράση, όταν η βιομηχανία ορυκτών καυσίμων έχει τόσο ισχυρή φωνή; Σαν να μην έφτανε αυτό, πριν λίγες μέρες δημοσίευμα του BBC αποκάλυψε ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα σκόπευαν να εκμεταλλευτούν τον ρόλο τους ως χώρα-οικοδεσπότης της COP για να κάνουν νέες συμφωνίες έργων ορυκτών καυσίμων!

Κι ενώ με βάση τη δημοσίευση της ευρωπαϊκής υπηρεσίας για την κλιματική αλλαγή Copernicus, το 2023 αναμένεται να είναι το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί ποτέ, με την παγκόσμια μέση θερμοκρασία να σημειώνει ρεκόρ αύξησης κατά 1,4°C σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα. Ταυτόχρονα, η Ανατολική Μεσόγειος είναι μία από τις πιο ευάλωτες περιοχές στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, με διεθνείς οργανισμούς να την χαρακτηρίζουν “κλιματικό hotspot”. Είναι πλέον φανερό ότι η κλιματική αλλαγή κινείται με ταχύτερους ρυθμούς από ότι εμείς, και θα πρέπει να υπάρξει δραστική αλλαγή πορείας αν θέλουμε να περιορίσουμε την αύξηση της θερμοκρασίας κάτω από το ασφαλές όριο του 1,5°C. Πρόσφατα, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας σε ειδική έκθεσή του τόνισε στη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων ότι ο χρόνος τελείωσε. Μάλιστα, αναρωτήθηκε αν η βιομηχανία ορυκτών καυσίμων θα επιλέξει ανάμεσα στο να συμβάλλει στην κλιματική κρίση ή αν θα είναι μέρος της λύσης, υιοθετώντας τον δρόμο της καθαρής ενέργειας.

Στη χώρα μας, οι πολίτες βίωσαν άσχημα τις συνέπειες τις Κλιματικής Κρίσης από την Κλιματική Αλλαγή. Παρόλα αυτά, τόσο η σημερινή κυβέρνηση των Δήθεν αρίστων της Ν.Δ., όσο και η προηγούμενη των Δήθεν αριστερών του ΣΥΡΙΖΑ, με τις αντιπεριβαλλοντικές πολιτικές τους, έδειξαν οτι δεν έχουν κάοιο σχέδιο για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Κρίσης. Κατά της διάρκειά της φετινής Διάσκεψης θα ολοκληρωθεί και θα παρουσιαστεί ο πρώτος παγκόσμιος απολογισμός, όπου ευελπιστούμε να συντελέσει σε ισχυρότερα εθνικά πλάνα για το κλίμα σε παγκόσμιο επίπεδο. Επιπλέον, απαιτείται μια απόφαση για την σταδιακή κατάργηση όλων των ορυκτών καυσίμων το αργότερο έως το 2050, αλλά και ο τερματισμός των επιδοτήσεων ορυκτών καυσίμων, με ταυτόχρονη προώθηση της ανανεώσιμης ενέργειας και της ενεργειακής αποδοτικότητας. Η COP28 θα κληθεί επίσης να εξασφαλίσει την ετήσια χρηματοδότηση ύψους 100 δισ. δολαρίων, από τα κράτη με τις περισσότερες εκπομπές προς τα κράτη με τις λιγότερες.

Οι λύσεις για την ενέργειά μας είναι περισσότερο βιώσιμες από ποτέ και η μετάβασή μας σε καθαρές μορφές ενέργειας και σε εξοικονόμηση και αποθήκευση ενέργειας είναι μονόδρομος. Το θέμα πια δεν είναι πώς θα απεξαρτηθούμε από τα ορυκτά καύσιμα, αλλά πότε. Απαιτούμε από τις κυβερνήσεις, αλλά και συγκεκριμένα από την ελληνική κυβέρνηση, να επιταχύνουν τη μετάβαση αυτή και να προχωρήσουν στην απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα.

Για το συγκεκριμένο θέμα ο συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος Κώστας Καλογράνης δήλωσε τα εξής: ” Η φετινή Διάσκεψη COP28 αποτελεί μία μεγάλη ευκαιρία για κλιματική δράση. Όλοι οι ηγέτες κρατών και ο επιχειρηματικός κόσμος οφείλουν να δουλέψουν μαζί, προκειμένου να πετύχουμε το στόχο του 1,5°C και να διασφαλίσουμε ένα ασφαλές και βιώσιμο μέλλον για όλους, για τις επόμενες γενιές. Το Πράσινο Κίνημα εξάλλου, ήταν το μοναδικό κόμμα που στις προηγούμενες εθνικές εκλογές έκανε ειδική αναφορά με προτάσεις για τα θέματα της Κλιματικής Κρίσης, από την Κλιματική Αλλαγή. Για τις επόμενες 12 ημέρες, θα έχουμε την προσοχή μας στραμμένη στο Ντουμπάι και ελπίζουμε η φετινή Διάσκεψη να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις μας. Να μπουν σε προτεραιότητα η ευημερία των πολιτών και του πλανήτη.”