ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ: Καν΄ το όπως η Ισπανία

Το σύστημα δημοτικού φωτισμού αναβαθμίζει ο Δήμος Λυκόβρυσης-Πεύκης
5 Ιανουαρίου 2023
Πράσινο Κίνημα: Το 2023 μπορεί να αποδειχτεί μία φωτεινή χρονιά με πράσινο πρόσημο
6 Ιανουαρίου 2023
Show all

ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ: Καν΄ το όπως η Ισπανία

ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ: Καν΄ το όπως η Ισπανία

Τα πρόσφατα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση της Ισπανίας για να αντιμετωπίσει το δυσβάστακτο κύμα της ακρίβειας που πλήττει τα νοικοκυριά δεν απέχουν καθόλου από όσα έχει προτείνει το Πράσινο Κίνημα. Δυστυχώς, όμως απέχουν πολύ από αυτά που έχει αποφασίσει να κάνει η ελληνική κυβέρνηση. Την στιγμή μάλιστα που η Ελλάδα επί δύο εβδομάδες έχει την αρνητική πρωτιά σε όλη την Ευρώπη, στην η χονδρεμπορική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, με την τιμή να σκαρφαλώνει στα 258,4 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Για όσους δεν γνωρίζουν, η κυβέρνηση της Ισπανίας στην προσπάθειά της να εξισορροπήσει την εκτόξευση των τιμών λόγω της ακρίβειας στα είδη πρώτης ανάγκης, κατάργησε τον ΦΠΑ σε αυτά τα προϊόντα. Μάλιστα, η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε και το βοήθημα των 200 ευρώ στις πιο φτωχές οικογένειες.
Η κατάργηση του ΦΠΑ αφορά στα διατροφικά προϊόντα, η αύξηση των οποίων μέσα σε έναν χρόνο έφθασε το 15,3%.
Ακριβώς στην ίδια κατεύθυνση το Πράσινο Κίνημα έχει προτείνει να δημιουργηθεί το «καλάθι της οικογένειας» όπου τα αναγκαία αγαθά για την επιβίωση της οικογένειας θα πρέπει να έχουν μηδενικό φορολογικό συντελεστή. Επίσης, πολλά από τα βασικά είδη για την αξιοπρεπή διαβίωση θα πρέπει να έχουν πολύ χαμηλό φορολογικό συντελεστή.
Το Πράσινο Κίνημα έχει ανακοινώσει ότι η κυβερνητική εξαγγελία, των 0,70 ευρώ ανά ημέρα με το λεγόμενο food pass δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τις αυξημένες υποχρεώσεις των νοικοκυριών.
Επίσης, θα πρέπει άμεσα η κυβέρνηση να προχωρήσει στη μείωση των συντελεστών του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης καυσίμων (βενζίνη, πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης, φυσικό αέριο) στα κατώτατα επιτρεπτά όρια της ΕΕ.
Ενώ το Πράσινο Κίνημα είχε περιγράψει έγκαιρα την κοροϊδία της κυβέρνησης με την ενσωμάτωση της ρήτρας αναπροσαρμογής στην κιλοβατώρα. Η πάγια θέση του κόμματος είναι να καταργηθεί και να επιστρέψουμε στον παλαιό τρόπο υπολογισμού της τιμής της κιλοβατώρας, στους λογαριασμούς του ρεύματος.
Μάλιστα, σε απάντηση των κυβερνητικών ισχυρισμών ότι η κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη βασικής ανάγκης θα εκτροχιάσει τον προϋπολογισμό και δεν θα δίνεται η δυνατότητα για στοχευμένες παρεμβάσεις, το Πράσινο Κίνημα απαντά ότι είναι υπέρ ενός νέου μοντέλου οικονομίας, στο οποίο πρέπει να εισαχθούν και οι δείκτες ευημερίας των πολιτών, και όχι μόνο τα νούμερα των προϋπολογισμών. Σε αυτό το πλαίσιο το κόμμα στηρίζει την κυκλική οικονομία, την τοπική ανάπτυξη, την αειφορία ,το πράσινο επιχειρείν, τα βιολογικά προϊόντα και την κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία. Το Πράσινο Κίνημα στηρίζει, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δίνει κίνητρα στα νέα ζευγάρια να κάνουν παιδιά.
Στο Σχέδιο Πράσινης Διακυβέρνησης που έχει παρουσιάσει το Πράσινο Κίνημα αναφέρεται σε συγκεκριμένες προτάσεις προς την κατεύθυνση αυτή.

Ο Συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος Κώστας Καλογράνης, επικεφαλής του προεκλογικού αγώνα του κόμματος, δήλωσε σχετικά: “Δεν μπορούμε να μην παραδεχτούμε ότι μας δημιούργησε ένα αίσθημα ικανοποίησης το γεγονός πως οι προτάσεις του Πράσινου Κινήματος εφαρμόζονται από ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Δυστυχώς, δεν εφαρμόζονται από την ελληνική κυβέρνηση και οι πολίτες της χώρας μας συνεχίζουν να βιώνουν την ακρίβεια χωρίς να έχουν την αναγκαία οικονομική υποστήριξη. Οι προτάσεις του Πράσινου Κινήματος αποδεικνύονται από τα γεγονότα εύστοχες και με την είσοδό του στη Βουλή θα μπορέσει από άλλη πλέον αφετηρία να τις “περάσει” στην ελληνική κοινωνία, που τόσο ανάγκη τις έχει.”

Go Green με το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ

Παίρνουμε Θέση—Η Πολιτική στην Πράξη