ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ: “Μέγα Σκάνδαλο της κυβέρνησης με τις Ιχθυοκαλλιέργειες”

Επίβλεψη των έργων που χρηματοδοτούνται από την Περιφέρεια στον Δήμο Σαλαμίνας
30 Νοεμβρίου 2021
Δημογραφικό πρόβλημα και γεωπολιτική
30 Νοεμβρίου 2021
Show all

ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ: “Μέγα Σκάνδαλο της κυβέρνησης με τις Ιχθυοκαλλιέργειες”

ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ: “Μέγα Σκάνδαλο της κυβέρνησης με τις Ιχθυοκαλλιέργειες”

  • Ξεπουλάνε στα ξένα funds 238.000 θαλάσσια στρέμματα
  • Καταστρέφουν τον τουρισμό
  • Τεράστιο ρεζιλίκι για Τζιτζικώστα και Παπαστεργίου η απαξίωση των τοπικών κοινωνιών

Το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ καταγγέλει την κυβέρνηση για το ξεπούλημα του θαλάσσιου χώρου στα συμφέροντα των ιχθυιοκαλλιεργιών. Τα στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας για πρώτη φορά μαρτυρούν την πλήρη παράδοση τεράστιου μέρους του παράκτιου θαλάσσιου χώρου της χώρας, στον κλάδο της ιχθυοκαλλιέργειας. Παράλληλα ευθύνη έχουν και τα συλλογικά όργανα της αυτοδιοίκησης που επέτρεψαν αυτη τη διαδικασία.

Συγκεκριμένα, όπως αποκαλύπτει έγγραφο που απέστειλε το Υπουργείο Περιβάλλοντος στον Δήμο Πόρου, η κατάληψη θαλάσσιων στρεμμάτων στις επίμαχες περιοχές 24πλασιάζεται (από 9.832 σήμερα σε 238.150), ενώ η ετήσια παραγωγή 4πλασιάζεται τα πρώτα 5 χρόνια (από 130.339 τόνους σε 467.187) και απελευθερώνεται από τον 6ο ι χρόνο. Σημειώνεται ότι δεν γνωστοποιήθηκαν στοιχεία για την έκταση των Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ) στο χερσαίο χώρο, ωστόσο η περίπτωση του Πόρου δείχνει ότι αυτή είναι υπερδιπλάσια της θαλάσσιας. Εν ολίγοις, με την ίδρυση των ΠΟΑΥ πολλές άλλες παράκτιες περιοχές παραδίδονται στην ιχθυοκαλλιέργεια.

Το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ έχει επανειλημμένως συνταχθεί με την Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Φορέων περιοχών με Υδατοκαλλιέργειες που συνέστησαν παράκτιοι δήμοι, σύλλογοι και άλλοι φορείς προκειμένου να υπερασπιστούν το δικαίωμα τους να μην βιομηχανοποιηθούν οι περιοχές τους μέσω των ΠΟΑΥ. Και αυτή τη φορά οι αποκαλύψεις είναι πιο “σκληρές” από ποτέ. Όπως χαρακτηριστικά καταγγέλλει η Συντονιστική Επιτροπή: “Αποκαλύπτεται για πρώτη φορά το τερατούργημα που οι παράγοντες του κλάδου, μαζί με κάποιους υπαλλήλους του Υπουργείου Περιβάλλοντος, σχεδιάζουν για τις ελληνικές ακτές εδώ και χρόνια. Η αποκάλυψη αυτή καθιστά στο εξής εγκληματική κάθε πράξη και στάση που ευνοεί την ευόδωση του σχεδιασμού αυτού. Ενός σχεδιασμού που, παραβιάζοντας την βούληση των τοπικών κοινωνιών, παραδίδει τον πλούτο της χώρας (περιβάλλον – τουρισμός) σε έναν προσφάτως χρεοκοπημένο κλάδο ο οποίος, παρά τα εκατομμύρια ευρωπαϊκών επιδοτήσεων που έλαβε τα προηγούμενα χρόνια, χρεοκόπησε, προκάλεσε ζημιά άνω του 1δις€ στο τραπεζικό σύστημα.

Η υπογραφή των 25 Π.Δ. ίδρυσης των ΠΟΑΥ, θα προκαλούσε στον κλάδο αυτό, ο οποίος σήμερα ελέγχεται από ένα αραβικό και ένα αμερικάνικο fund, μια τεχνητή υπεραξία άνω του 400%.”

Υπενθυμίζουμε ότι το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ με τις μικρές του δυνάμεις και τους δυο Περιφερειακούς Συμβούλους εισηγήθηκε στην Περιφέρεια Αττικής την ΑΡΝΗΤΙΚΗ γνωμοδότηση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων της ΠΟΑΥ στον Πόρο, όπου το περιφερειακό συμβούλιο ψήφισε με μεγάλη πλειοψηφία την εισήγηση μας.

Επίσης, βρίσκουμε ακόμα μία φορά μπροστά μας τις συνέπειες από το απαράδεκτο αντιπεριβαλλοντικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη που ενέκρινε η κυβέρνηση σύμφωνα με το οποίο η τοπική αυτοδιοίκηση και οι τοπικές κοινωνίες δεν έχουν κανένα λόγο στα φαραωνικά έργα που θα γίνουν στις περιοχές τους.

Το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ επαναλαμβάνει τις πάγιες θέσεις του που είναι οι εξής:

  • Πρώτα να δημιουργηθεί ο Εθνικός Θαλάσσιος Χωρικός Σχεδιασμός και μετά να αδειοδοτηθούν οι επιμέρους δραστηριότητες.
  • Οι τοπικές κοινωνίες πρέπει να έχουν λόγο με τα θεσμικά τους εκλεγμένα όργανα σε όλες αυτές τις παρεμβάσεις.
  • Η όποια παραγωγική δραστηριότητα πρέπει να εντάσσεται στη φιλοσοφία της κυκλικής οικονομίας, της ανακύκλωσης, επανάκτησης και επαναχρησιμοποίησης.
  • Οι φορείς διαχείρισης που θα δημιουργηθούν πρέπει να είναι υπό κρατικό έλεγχο συμμετέχοντας υποχρεωτικά και εκπρόσωποι της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας τοπικής αυτοδιοίκησης.

Για το συγκεκριμένο θέμα ο συμπρόεδρος του Πρασίνου Κινήματος Κώστας Καλογράνης δήλωσε τα εξής: «Είναι προκλητικά παράλογο και αποτελεί μέγα σκάνδαλο αυτό που γίνεται με τις ιχθυοκαλλιέργειες. Για να γλιτώσουμε αυτές τις περιοχές από την καταστροφή θα πρέπει να δημιουργηθεί άμεσα στη χώρα μας Εθνικό θαλάσσιο Χωροταξικό και από εκεί να δίνονται τέτοιες άδειες.

Το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ έχει ήδη θέσει το θέμα στις θεσμικές του συναντήσεις στα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Ναυτιλίας και είναι ψηλά στην ατζέντα μας. Για εμάς πρόκειται για ένα διαχρονικό πολιτικό έγκλημα την ευθύνη του οποίου έχει η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά πρωτίστως η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με την συνυπογραφή των Οικολόγων Πράσινων που συγκυβέρνησαν και συνυπέγραψαν και αυτό το έγκλημα.».

Παρατίθενται τα στοιχεία για όλες τις Π.Ο.Α.Υ.:

  • Πηγή: ΥΠΕΝ/ΔΧΩΡΣ/44647/719/18.11.2021
  • Τα στοιχεία αναφέρονται στις αντίστοιχες Στρατηγικές Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της κάθε Π.Ο.Α.Υ., εκ των οποίων οι 4 είναι ήδη θεσμοθετημένες.
  • Δεν περιλαμβάνονται τα στοιχεία έκτασης και παραγωγής των μεμονωμένων ιχθυοτροφείων της χώρας που βρίσκονται εκτός Π.Ο.Α.Υ.