ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ: Νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο για την Υγεία σε Ελλάδα και Ε.Ε

Περιφέρεια Θεσσαλίας: Έργα 530.000 ευρώ για την οδική ασφάλεια
6 Απριλίου 2020
ΥΠΕΣ: Προκηρύσσονται 2.909 θέσεις για το “Βοήθεια στο Σπίτι” – Μέχρι 9/4 οι δήμοι ταυτοποιούν τις θέσεις
7 Απριλίου 2020
Show all

ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ: Νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο για την Υγεία σε Ελλάδα και Ε.Ε

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας το Πράσινο Κίνημα επισημαίνει ότι στο πρόγραμμα του κάνει λόγο για ένα Δημόσιο, Δωρεάν και Υψηλής ποιότητας Σύστημα Υγείας, κάνοντας τις απαραίτητες προσλήψεις, προσφέροντας αξιοπρεπείς όρους εργασίας και επιστημονικής εξέλιξης στο υγειονομικό προσωπικό και δίνοντας έμφαση στις νέες τεχνολογίες. Για εμάς η Υγεία εντάσσεται στα Κοινά Αγαθά και πρέπει να έχουν πρόσβαση όλοι οι πολίτες. Η κρίση της πρόσφατης πανδημίας κατέδειξε ότι τα νεοφιλελεύθερα μοντέλα ιδιωτικοποιημένης Υγείας χρεοκόπησαν και κατέρρευσαν. Η Ελλάδα στάθηκε όρθια επειδή ο μηχανισμός του δημοσίου συστήματος Υγείας (με τα οποία προβλήματα του) επέδειξε οργανωτικούς και επιχειρησιακούς αυτοματισμούς. Αυτοί που προεκλογικά έλεγαν για ιδιωτικοποίηση της Υγείας οφείλουν να κάνουν δημόσια την αυτοκριτική τους. Το Πράσινο Κίνημα προτείνει ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο για την Υγεία στην Ελλάδα.

Ειδικότερα μετά τα τελευταία δεδομένα οι δημόσιες δαπάνες υγείας πρέπει να πάνε στο 7% του ΑΕΠ από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Συγκεκριμένα:

  • 5 δις για αμοιβές προσωπικού (από 2 δις που είναι σήμερα)
  • 3,5 δις για φάρμακα χωρίς καμία συμμετοχή ασθενούς.
  • 3,5 δις για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια περίθαλψη
  • 2,5 δις για παροχές του ΕΟΠΥΥ για να καλυφθούν και άλλες ανάγκες που σήμερα δεν καλύπτονται

Σήμερα λοιπόν (κι όχι αύριο) πρέπει να αποφασίσουμε τα εξής:

  • Μαζική πρόσληψη επικουρικού προσωπικού με διετείς συμβάσεις
  • Ανανέωση με συμβάσεις αορίστου χρόνου όλων των συμβάσεων που έληξαν μετά τον Ιούλιο του 2019 και που λήγουν από επικουρικό προσωπικό, από τα προγράμματα ΟΑΕΔ (αυτό των 4000 και αυτό των 5500 νέων επιστημόνων).
  • Πρόσληψη επικουρικών γιατρών , όσων και όπου χρειαστούν με ταυτόχρονη ανανέωση της θητείας όλων όσων έχει λήξει ή λήγει η σύμβαση τους.
  • Επαναλειτουργία όλων των νοσοκομείων που έκλεισαν η παροπλίστηκαν.

Ο συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος Κώστας Καλογράνης έκανε την εξής δήλωση : «Η 7η Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα Υγείας μας βρίσκει φέτος με μια πανδημία, με ένα παγκόσμιο πρόβλημα Υγείας. Δυστυχώς λόγω της κλιματικής αλλαγής και της καταστροφικής παρέμβασης του ανθρώπινου παράγοντα, ανάλογες περιστάσεις θα ζήσουμε και στο μέλλον . Ήρθε η ώρα να θωρακιστούμε με ένα ισχυρό σύστημα υγείας για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις μελλοντικές καταστάσεις. Και όπως αποδείχτηκε φέτος μόνο ένα ισχυρό δημόσιο σύστημα υγείας μπορεί να ανταπεξέλθει. Για εμάς στο Πράσινο Κίνημα που η Υγεία αποτελεί Κοινό Αγαθό , τώρα περισσότερο από ποτέ είναι η ώρα για ένα νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο για την Υγεία τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ε.Ε. ».

Το Πράσινο Κίνημα στηρίζει την καμπάνια «ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΤΩΡΑ»
Ως ένα πρώτο βήμα για την θωράκιση του συστήματος Υγείας σε επίπεδο Ε.Ε. το Πράσινο Κίνημα στηρίζει την καμπάνια «Ευρωπαϊκή Αλληλεγγύη τώρα» που ξεκίνησαν τρεις Πράσινοι Ευρωβουλευτές. Για αυτό το Πράσινο Κίνημα καλεί τους πολίτες, εκπροσώπους φορέων και επαγγελματιών ενώσεων να υπογράψουν μαζικά την έκκληση «Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη τώρα!», ενόψει της έκτακτης Συνόδου Κορυφής την Τρίτη 7.4.2020, όπου οι πρωθυπουργοί των 27 καλούνται να βρουν μια αποτελεσματική και ισορροπημένη λύση για τη χρηματοδότηση των συστημάτων υγείας, της οικονομίας και της εργασίας. Ήδη οι δυο συμπρόεδροι του Πρασίνου Κινήματος Ρια Ακρίβου και Κώστας Καλογράνης, όπως και πολλά μέλη του Κινήματος μας έχουν υπογράψει την καμπάνια.
Η έκκληση “Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη τώρα!” είναι μια πρωτοβουλία 3 Γερμανών Πράσινων ευρωβουλευτών, την οποία συνυπογράφουν πρώην Ιταλοί πρωθυπουργοί, Γερμανοί πολιτικοί, οικονομολόγοι κ.ά.,
Το ανοικτό κάλεσμα περιλαμβάνει 4 σημεία κλειδιά για μια ισορροπημένη και δίκαιη λύση για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας στα συστήματα υγείας, στην οικονομία, στην εργασία και στην κοινωνία:

• Ενίσχυση των πρωτοβουλιών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και μια ολοκληρωμένη ασπίδα προστασίας για την Ευρωζώνη και την ΕΕ συνολικά.
• Πρόσβαση σε προληπτική πιστοληπτική γραμμή στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Διάσωσης (Υπάρχουν 410 δις αδιάθετα κεφάλαια) για όλες τις χώρες, με προϋπόθεση ότι θα χρησιμοποιηθούν για τις ανάγκες της υγείας, χωρίς δημοσιονομικούς περιορισμούς. Με αυτή τη βάση οι χώρες μπορούν να έχουν πρόσβαση σε πολύ μεγαλύτερα ποσά από την ΕΚΤ.
• Αναστήλωση της οικονομίας με την έκδοση Ευρωπαϊκών Ομόλογων Υγείας 1000 δισ. ευρώ, με σαφή και καθορισμένο κοινό στόχο και με βάση κοινά συμφωνημένες κατευθυντήριες γραμμές. Αυτό θα επέτρεπε την από κοινού επιβάρυνση, με δημοκρατικό τρόπο.
• Στρατηγική εξόδου και μέτρα για να επιστρέψουμε στην κανονική λειτουργία των κοινωνιών και των οικονομιών μας και στην βιώσιμη οικονομία, ενσωματώνοντας μεταξύ άλλων την πράσινη μετάβαση και τον ψηφιακό μετασχηματισμό κι αντλώντας όλα τα διδάγματα από την κρίση

«Το κείμενο των Πράσινων ευρωβουλευτών»
«Είμαστε μάρτυρες μιας κρίσιμης κατάστασης για την Ευρώπη. Η αλληλεγγύη της ευρωπαϊκής κοινότητας δοκιμάζεται. Η κρίση του κορωνοϊού δεν ήταν σφάλμα οποιασδήποτε χώρας. Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη είναι απαίτηση των καιρών. Η πανδημία μας επηρεάζει όλους ως Ευρωπαίους από κοινού και γι ‘αυτό πρέπει να την αντιμετωπίσουμε από κοινού. Αντί της ευρωπαϊκής ενότητας, βιώνουμε εθνικές διαιρέσεις μεταξύ των κυβερνήσεων. Η διαίρεση της Ευρώπης είναι η χειρότερη δυνατή απάντηση σε αυτή την κοινή πρόκληση. Η Ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας προωθεί την διαίρεση της Ευρώπης.
Εμείς, οι Ιταλοί και οι Γερμανοί, καλούμε τις κυβερνήσεις μας να ξεπεράσουν τα παλιά πρότυπα διαίρεσης στην Ευρώπη. Είμαστε σε αυτό μαζί. Με αυτή τη γερμανο-ιταλική έκκληση θέλουμε να δώσουμε ένα παράδειγμα. Μεταξύ των πρώτων υπογραφόντων είναι ο Mario Monti και ο Enrico Letta (πρώην πρωθυπουργοί της Ιταλίας), ο Hans Eichel (πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας) και ο γνωστός πρώην ευρωβουλευτής Elmar Brok (CDU), καθώς και ένας μακρύς κατάλογος κορυφαίων οικονομολόγων από την Ιταλία και τη Γερμανία.
Πολλοί Γερμανοί δεν συμφωνούν με την πορεία της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης και απαιτούν επίσης οικονομική αλληλεγγύη στην Ευρώπη, και μέσω κοινών ομολόγων. Και πολλοί Ιταλοί θέλουν να διατηρήσουμε την Ευρώπη όλοι μαζί και να αντιμετωπίσουν τους λαϊκιστές. Πολλοί εξέχοντες Γερμανοί και Ιταλοί από την πολιτική, τις επιχειρήσεις, την επιστήμη, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό έχουν ήδη συνταχθεί με τα αιτήματά μας.»

Παρακαλούμε συνταχθείτε και εσείς και υπογράψτε την κοινή Γερμανο-Ιταλική έκκληση εδώ: www.weareinthistogether.eu