ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ: “Να εκπονήσουμε ένα σχέδιο για να μη θεωρούνται οι ΡΟΜΑ πολίτες δεύτερης κατηγορίας”

Ν.Δ. για ΑΘΗΝΑ – ΠΕΙΡΑΙΑ -ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Επίσημη στήριξη σε Μπακογιάννη, Μώραλη και Ζέρβα
1 Αυγούστου 2023
Δήμος Π. Φαλήρου: Αυτόνομη πρόσβαση των ΑμεΑ στη θάλασσα με SEATRAC στις παραλίες Έδεμ και Μπάτης
2 Αυγούστου 2023
Show all

ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ: “Να εκπονήσουμε ένα σχέδιο για να μη θεωρούνται οι ΡΟΜΑ πολίτες δεύτερης κατηγορίας”

Δήλωση του Συμπροέδρου Κώστα Καλογράνη για την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος των Ρομά
ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ: “Να εκπονήσουμε ένα σχέδιο για να μη θεωρούνται οι ΡΟΜΑ πολίτες δεύτερης κατηγορίας”

Η 2α Αυγούστου αναγνωρίστηκε το 2015 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως η παγκόσμια ημέρα του Ρομά Ολοκαυτώματος. Ένα Ολοκαύτωμα ξεχασμένο και άγνωστο για πολλά χρόνια, μιας και μόλις το 1985 η Γερμανία αναγνώρισε πως οι διώξεις των τσιγγάνων κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, που στοίχισαν τη ζωή σε παραπάνω από 500.000 ανθρώπους, είχαν ως στόχο τον αφανισμό της φυλής των Ρομά.
Η 2α Αυγούστου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια ημέρα μνήμης του Ρομά ολοκαυτώματος, μιας και εκείνη την ημέρα εξοντώθηκαν στο Άουσβιτς – Μπιρκενάου σε θαλάμους αερίων 3.000 Ρομά, μεταξύ αυτών και 800 παιδιά.

Ο Συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος Κώστας Καλογράνης δήλωσε σχετικά: “Στις 2 Αυγούστου τιμάται η Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος των Ρομά. Είναι η ημέρα της τελευταίας εντολής εξολόθρευσής τους, που δόθηκε από τους Γερμανούς ναζιστές στις 2 Αυγούστου 1944.
Στο Πράσινο Κίνημα έχοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα ως μία από τις βασικές μας προτεραιότητές, είμαστε υπέρμαχοι ενός ρεαλιστικού και αποτελεσματικού στρατηγικού σχεδιασμού, με αντίστοιχο σχέδιο δράσης σε τοπικό επίπεδο, ώστε να πάψουν οι Ρομά να θεωρούνται πολίτες δεύτερης κατηγορίας και να υπόκεινται σε πλήθος διακρίσεων.
Ένα σχεδιασμό και σχέδιο δράσης “θεραπευτικό”, που να έχουν λόγο και συμμετοχή, εκτός των ειδικών, οι άνθρωποι που βιώνουν το πρόβλημα στο πετσί τους. Οι άνθρωποι της κοινότητας των Ρομά.
Ένα σχεδιασμό και σχέδιο δράσης, τέτοιο ώστε, να επιτευχθεί η κοινωνική τους ένταξη, σε συνθήκες αξιοπρεπούς διαβίωσης και δυνατότητες κοινωνικής ανέλιξης.”