ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ: Να σταματήσουν τα ορυκτά καύσιμα να πυροδοτούν τους πολέμους και την κλιματική κατάρρευση

Νέες Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης ΑΜΕΑ
24 Μαΐου 2022
ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ: Η φύση δεν γνωρίζει σύνορα
24 Μαΐου 2022
Show all

ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ: Να σταματήσουν τα ορυκτά καύσιμα να πυροδοτούν τους πολέμους και την κλιματική κατάρρευση

Thousands of people form a huge peace sign to protest against the invasion of Ukraine and to express their compassion for the innocent victims of the war in Budapest’s Heroes’ Square. The demonstration has been organised by Greenpeace Hungary. During the event, 12-year-old Patrizia, a Ukrainian living in Hungary, and Natasa, a filmmaker of Russian origin spoke to the crowd. Actress Dorottya Udvaros and János Bálint Mező, director of Greenpeace Hungary also stepped on stage to speak about Greenpeace’s demand for peace. Csíkszerda choir performed the canon Dona Nobis Pacem (Give us peace), involving the whole crowd in their singing.

Το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ συντάσσεται με την δράση που ανέλαβε η Greenpeace ώστε να σταματήσουν τα ορυκτά καύσιμα να πυροδοτούν τους πολέμους και την κλιματική κατάρρευση.
Η βιομηχανία ορυκτών καυσίμων έχει προκαλέσει ή επιδεινώσει συγκρούσεις με διάφορους τρόπους, ενώ καταστρέφει το κλίμα και τη ζωή μας.
Τα ορυκτά καύσιμα χρησιμοποιούνται για να χρηματοδοτούν εμφύλιους πολέμους και διενέξεις, αλλά και για αυτό στο οποίο γινόμαστε μάρτυρες σήμερα: ως μοχλός διαπραγμάτευσης σε έναν πόλεμο σε ευρωπαϊκό έδαφος.
Το αέριο, το πετρέλαιο και ο λιγνίτης πυροδοτούν τον πόλεμο και επιδεινώνουν την κλιματική κρίση. Για αυτόν τον λόγο, δεν θα έπρεπε να επιτρέπεται στις εταιρείες ορυκτών καυσίμων να διαφημίζουν τα προϊόντα τους και να χορηγούν την αγαπημένη ομάδα ή τα αγαπημένα μας μουσεία ή πολιτιστικές εκδηλώσεις. Δεν συμφωνείς;
Αν θέλουμε να τους σταματήσουμε από το να προμοτάρουν τον πόλεμο και την κλιματική κατάρρευση, θα πρέπει να μην τους αφήσουμε να προμοτάρουν τίποτα γενικώς.
Είναι επείγον να φανούμε γενναίοι και να σπάσουμε τα δεσμά με όλα τα ορυκτά καύσιμα. Για την ειρήνη, για το κλίμα και για την προστασία όλης της ζωής στη Γη, πρέπει να απαγορεύσουμε τις διαφημίσεις τους.
Καλείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει νομοθετική πράξη της ΕΕ, η οποία:
θα απαγορεύει τη διαφήμιση των ορυκτών καυσίμων, καθώς και των αεροπορικών, οδικών και πλωτών μεταφορών (πλην των μεταφορικών υπηρεσιών γενικού οικονομικού συμφέροντος) που χρησιμοποιούν ορυκτά καύσιμα·
θα απαγορεύει τη διαφήμιση οποιωνδήποτε επιχειρήσεων δραστηριοποιούνται στην αγορά ορυκτών καυσίμων, ειδικότερα στην εξόρυξη, διύλιση, προμήθεια, διανομή ή πώληση ορυκτών καυσίμων·
θα απαγορεύει χορηγίες από τις επιχειρήσεις που ορίζονται στο σημείο 2 ανωτέρω και χορηγίες με τη χρήση εμπορικών σημάτων ή ονομασιών που χρησιμοποιούνται για ορυκτά καύσιμα.
Ένας τέτοιος νόμος θα ενέπιπτε στην αρμοδιότητα της ΕΕ, καθώς πρόκειται για ρύθμιση της εσωτερικής αγοράς που στοχεύει στη βελτίωση της προστασίας των καταναλωτών, καθώς και σε ένα υψηλό επίπεδο δημόσιας υγείας και περιβαλλοντικής προστασίας.
Η εν λόγω νομοθεσία θα μπορούσε μάλιστα να ευαισθητοποιήσει το ευρύ κοινό σχετικά με προϊόντα και τεχνολογίες που ευθύνονται για την κλιματική αλλαγή και άλλες αρνητικές επιπτώσεις για το περιβάλλον και την υγεία. Ως εκ τούτου, θα επιδίωκε στόχους, οι οποίοι προβλέπονται στις πολιτικές της ΕΕ για το περιβάλλον και την προστασία των καταναλωτών, μέσω της εναρμόνισης των κανόνων που διέπουν τη διαφήμιση και τις χορηγίες ορυκτών καυσίμων. Το εν λόγω ζήτημα θα ενέπιπτε στις συντρέχουσες αρμοδιότητες (βλ. άρθρο 4 ΣΛΕΕ), μεταξύ άλλων στους τομείς της εσωτερικής αγοράς, του περιβάλλοντος και της προστασίας των καταναλωτών.

Ο Συμπρόεδρος του ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ Κώστας Καλογράνης δήλωσε σχετικά: “Το Πράσινο Κίνημα βρίσκεται διαρκώς μπροστά σε τέτοιες δράσεις και δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από αυτήν. Συμφωνούμε απόλυτα ότι το αέριο, το πετρέλαιο και ο λιγνίτης πυροδοτούν τον πόλεμο και επιδεινώνουν την κλιματική κρίση. Για αυτόν τον λόγο, δεν θα έπρεπε να επιτρέπεται στις εταιρείες ορυκτών καυσίμων να διαφημίζουν τα προϊόντα τους.”
Ψηφίζουμε εδώ για να απαγορευτούν οι διαφημίσεις ορυκτών καυσίμων!