ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ: ΟΧΙ στο πράσινο «ξέπλυμα» της πυρηνικής ενέργειας

Ιωάννινα: Συντονισμένες ενέργειες από το Δήμο για τη διαχείριση και ευζωία των αδέσποτων ζώων
3 Ιανουαρίου 2022
Έκτακτο εφεδρικό πλάνο λειτουργίας του Δημοσίου ζητά μέχρι αύριο από τα υπουργεία το ΥΠΕΣ
4 Ιανουαρίου 2022
Show all

ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ: ΟΧΙ στο πράσινο «ξέπλυμα» της πυρηνικής ενέργειας

ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ: ΟΧΙ στο πράσινο «ξέπλυμα» της πυρηνικής ενέργειας
• Η ελληνική κυβέρνηση να μην ταχθεί με το λόμπι των πυρηνικών στην Κομισιόν.

Την έντονη αντίθεσή του εκφράζει το Πράσινο Κίνημα, στην προσπάθεια «πράσινου ξεπλύματος» της πυρηνικής ενέργειας που προσπαθεί να περάσει η Κομισιόν. Ειδικά μάλιστα, σε μία εποχή που η Γαλλία έχει κλειστούς, λόγω προβλημάτων, πυρηνικούς σταθμούς. Το Πράσινο Κίνημα, καλεί την κυβέρνηση να ψηφίσει αρνητικά, μέχρι τις 12 Ιανουαρίου, ως οφείλει, το προσχέδιο της νομικής πράξης που απέστειλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αναλυτικά,
η Κομισιόν θέλει να ταξινομήσει τις επενδύσεις σε σταθμούς φυσικού αερίου και πυρηνικής ενέργειας ως φιλικές προς το κλίμα υπό ορισμένες προϋποθέσεις, όπως προκύπτει από προσχέδιο της Επιτροπής, το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα την Πρωτοχρονιά λίγο μετά την αποστολή της στα κράτη μέλη της Ε.Ε.
Σύμφωνα με το προσχέδιο, οι επενδύσεις σε νέους πυρηνικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής θα πρέπει να χαρακτηριστούν ως «πράσινες» υπό δύο προϋποθέσεις: Αν τα πυρηνικά εργοστάσια πληρούν τα πιο πρόσφατα τεχνικά πρότυπα και το αργότερο μέχρι το 2050 υποβληθεί ειδικό σχέδιο για τη λειτουργία μονάδας διάθεσης ραδιενεργών αποβλήτων υψηλής ραδιενέργειας. Και δεύτερον, οι νέες πυρηνικές εγκαταστάσεις πρέπει να λάβουν οικοδομική άδεια έως το 2045, όπως τονίζεται στο κείμενο, που δημοσιεύει το Der Spiegel.
Οι επενδύσεις σε νέους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο θα πρέπει επίσης να μπορούν να θεωρηθούν προσωρινά ως πράσινες υπό αυστηρές προϋποθέσεις.
Τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν πλέον περιθώριο έως τις 12 Ιανουαρίου να σχολιάσουν το προσχέδιο της νομικής πράξης που απέστειλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η εφαρμογή μπορεί να αποτραπεί μόνο εάν η ειδική πλειοψηφία των κρατών μελών είναι αντίθετη. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να συμφωνήσουν τουλάχιστον 15 χώρες της ΕΕ ,οι οποίες να αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 65% του συνολικού πληθυσμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το Πράσινο Κίνημα καλεί την κυβέρνηση να ψηφίσει αρνητικά και να αποτρέψει το «πράσινο ξέπλυμα» της πυρηνικής ενέργειας. Οποιεσδήποτε συζητήσεις για τα «εργοστάσια τσέπης» πυρηνικής ενέργειας που δήθεν είναι ακίνδυνα, δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα και είναι το λιγότερο ύποπτα.

Για το συγκεκριμένο θέμα ο συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος Κώστας Καλογράνης δήλωσε τα εξής: «Η πυρηνική ενέργεια, δεν μπορεί να είναι «καλή» και «πράσινη» σε καμία περίπτωση. Δεν μπορεί να ταυτιστεί με κανένα ενεργειακό σχεδιασμό αντιμετώπισης της Κλιματικής Κρίσης. Η ανθρωπότητα έχει υποστεί για δεκαετίες τις σοβαρές και καταστροφικές επιπτώσεις της πυρηνικής ενέργειας σε όλα τα επίπεδα. Η κυβέρνηση οφείλει να προστατέψει τους Έλληνες και ευρωπαίους πολίτες και να ταχθεί αρνητικά, στην συγκεκριμένη καταστροφική προοπτική.»