ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ: Πράσινες πολιτικές – πρότυπο από τον Δήμο Νεάπολης Συκεών

ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ: Η πιο «πράσινη» ΔΕΘ (photos)
17 Σεπτεμβρίου 2022
Το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ δίπλα στο Δήμο Θεσσαλονίκης για να καταστεί Κλιματικά Ουδέτερη Πόλη
17 Σεπτεμβρίου 2022
Show all

ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ: Πράσινες πολιτικές – πρότυπο από τον Δήμο Νεάπολης Συκεών

Με έναν «Πρύτανη» της αυτοδιοίκησης είχε τη χαρά να συναντηθεί το κλιμάκιο του Πράσινου Κινήματος που βρίσκεται αυτές τις ημέρες στη Θεσσαλονίκη λόγω της 86ης ΔΕΘ.
Συγκεκριμένα, τα στελέχη του κόμματος με επικεφαλής τη Συμπρόεδρο, κα Ρία Ακρίβου είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν με τον Δήμαρχο Νεάπολης Συκεών, κ. Σίμο Δανιηλίδη. Στη συνάντηση ήταν ακόμη ο Οργανωτικός Υπεύθυνος του Πράσινου Κινήματος, κ. Άγγελος Νταβίας, Εκπρόσωπος Τύπου, κ. Νίκος Καραμπάσης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος και Αντιπρόεδρος του ΕΔΣΝΑ, κ. Νίκος Παπαδάκης και το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, κ. Κώστας Καψής.
Ο Δήμαρχος Νεάπολης Συκεών, που εκλέγεται δήμαρχος από το 1994 (Δήμος Συκεών τότε) ανέλυσε το σχέδιο του δήμου για να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση τονίζοντας ότι:
• Προωθείται επένδυση 4,5 εκατ. στο περιβάλλον και στην οικονομία με αντικατάσταση όλων των λαμπτήρων φωτισμού σε δρόμους και πλατείες του δήμου Νεάπολης-Συκεών με σύγχρονα φωτιστικά LED,
• Υλοποιήθηκε η απόφαση για το σβήσιμο μιας λάμπας ανά επτά στο δημοτικό δίκτυο ηλεκτροφωτισμού,
• «Τρέχουν» οι διαδικασίες για τη σύσταση της πρώτης Διαδημοτικής, Ενεργειακής Κοινότητας με τον δήμο Σιθωνίας,
• Εγκαταστάθηκαν φωτοβολταϊκά συστήματα σε δημοτικά κτίρια και σχολεία,
• Προωθείται η Ενεργειακή αναβάθμιση του Δημοτικού Κολυμβητηρίου Συκεών.
Την ίδια ώρα, σε πλήρη εξέλιξη, και μάλιστα με ρυθμούς που σταδιακά επιταχύνονται, εξελίσσεται το μεγάλο εγχείρημα που προωθεί ο δήμος Νεάπολης-Συκεών και ο δήμος Σιθωνίας για την ίδρυση και λειτουργία της πρώτης διαδημοτικής Ενεργειακής Κοινότητας στην Ελλάδα.
Σύντομα θα έχει ολοκληρωθεί η σύσταση της πρώτης διαδημοτικής ενεργειακής κοινότητας στην Ελλάδα, η οποία με τις επενδύσεις στα φωτοβολταϊκά πάρκα, θα καλύψει το 100% των αναγκών σε ηλεκτρική ενέργεια των δύο δήμων, ενώ με το πλεόνασμα ενέργειας που προβλέπεται να υπάρξει θα στηριχθούν με παροχή δωρεάν ηλεκτρικής ενέργειας οι ευάλωτες οικογένειες που χτυπήθηκαν από την ενεργειακή φτώχεια.
Συγκεκριμένα, η προσδοκόμενη απόδοση της επένδυσης σε φωτοβολταϊκά ισχύος 15 MW θα αποδώσει 22Gwh.
Την ίδια στιγμή ο δήμαρχος στάθηκε και στο μεγάλο στόχο του να αυξηθεί η αναλογία πρασίνου ανά κάτοικο σε ολόκληρο τον Πολεοδομικό Ιστό της Θεσσαλονίκης, καθώς όπως ενημέρωσε το κλιμάκιο του Πράσινου Κινήματος αυτή τη στιγμή η αναλογία είναι 2 τ.μ. πρασίνου ανά κάτοικο ενώ ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 9.5 τ.μ πρασίνου ανά κάτοικο.
Μεγάλο βάρος δίνει ο δήμος και στο δάσος του Σέιχ Σου, καθώς είναι γνωστό το τεράστιο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί από το φλοιοφάγο έντομο “Tomicus piniperda”, στο περιαστικό δάσος της Θεσσαλονίκης.
Ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών υπογράμμισε ότι «υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στο δάσος. Υπάρχει πανεπιστημιακή άποψη για το περιαστικό δάσος που είναι τεχνητό, που αναφέρει ότι κακώς φυτεύουμε πεύκα και ότι θα έπρεπε να φυτεύονται πλατύφυλλα, τα οποία λειτουργούν και ως αντίσταση σε πυρκαγιές, ως αντιπυρικές ζώνες και δημιουργούν καλύτερο κλίμα».
Παράλληλα, ο κ. Δανιηλίδης αναφέρθηκε στην προσπάθεια που γίνεται φυτευτούν άλλα 50.000 στρέμματα και να ενωθούν με το υπάρχον δάσος που είναι 35.000 στρέμματα.
Τα στελέχη του Πράσινου κινήματος συνεχάρησαν τον δήμαρχο για τις πράσινες πολιτικές του και δήλωσαν πως θα είναι δίπλα σε οτιδήποτε χρειαστεί. Ειδική αναφορά έγινε στο Πράσινο ίδρυμα «Θεόφραστος» και στους τομείς που μπορεί να υπάρξει συνεργασία ανάμεσα στις δύο πλευρές. Η συνάντηση που ήταν πραγματικά εποικοδομητική θα είναι μόνο η αρχή όπως τόνισε το κλιμάκιο του Πράσινου κινήματος και ο δήμαρχος ανέφερε πως με χαρά θα ξαναβρεθούν.

Δώσε Δύναμη στις Πράσινες Φωνές
Go Green με το Πράσινο Κίνημα