ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ: «Πραξικόπημα» της κυβέρνησης, για τα μάτια της ΤΕΡΝΑ στην Ήπειρο

Ασφαλτοστρώσεις 2,4 εκατ. Ευρώ σε κεντρικούς δρόμους του Πειραιά από την Περιφέρεια Αττικής
4 Ιουλίου 2022
Εγκύκλιος ΥΠΕΣ για τα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας στο κτίρια του Δημοσίου
5 Ιουλίου 2022
Show all

ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ: «Πραξικόπημα» της κυβέρνησης, για τα μάτια της ΤΕΡΝΑ στην Ήπειρο

ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ: «Πραξικόπημα» της κυβέρνησης, για τα μάτια της ΤΕΡΝΑ στην Ήπειρο

· Ήρθε ο λογαριασμός, 3,5 εκ ευρώ στους Ηπειρώτες από τα λάθη της ΝΔ και της προηγούμενης κυβέρνησης Σύριζα-Ανελ-ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ
· Μία ακόμα επιβεβαίωση του Πράσινου Κινήματος

Πρακτικές «μπανανίας» και τριτοκοσμικής χώρας, βιώνουν οι συμπολίτες μας, στην Ήπειρο για τη διαχείριση απορριμμάτων. Δυστυχώς, για ακόμα μία φορά το Πράσινο Κίνημα δικαιώθηκε, όταν εγκαίρως είχε κρούσει των κώδωνα του κινδύνου. Οι αποτυχημένες πολιτικές στη διαχείριση απορριμμάτων της προηγούμενης κυβέρνησης Σύριζα-ΑΝΕΛ-Οικολόγων Πράσινων, που έβαλαν το απαράδεκτο θεσμικό πλαίσιο και έκαναν τους διαγωνισμούς και της σημερινής κυβέρνησης της Ν.Δ. που ολοκλήρωσαν και εγκαινίασαν τα έργα, πλήττουν για ακόμα μία φορά τις τοπικές κοινωνίες.

Με μία αιφνιδιαστική διάταξη στη Βουλή, η κυβέρνηση αφαίρεσε την αρμοδιότητα από την Περιφέρεια Ηπείρου και την εκχώρησε στον ΦΟΣΔΑ Ηπείρου. Η ενέργεια αυτή, έλαβε χώρα, όταν η ανάδοχος εταιρία συμφερόντων ΤΕΡΝΑ, έστειλε τον … λογαριασμό και ζητούσε 3,5 εκ. ευρώ από την τοπική αυτοδιοίκηση στην Ήπειρο, για τα …χρωστούμενα από το έργο ΣΔΙΤ. Ο Περιφερειάρχης κ. Καχριμάνης, αντέδρασε μιλώντας για «Πραξικόπημα», αλλά είναι αργά για δάκρυα, πια… Λεπτομέρεια με σημασία, είναι ότι εν λόγω διάταξη, ήταν στο νομοσχέδιο, όπου το Καζίνο στο Ελληνικό, πηγαίνει στην ΤΕΡΝΑ. Αξίζει, επίσης να αναφέρουμε, ότι την διάταξη αυτή ψήφισαν, όλοι οι βουλευτές Ηπείρου της Ν.Δ, οι οποίοι οφείλουν τώρα να απολογηθούν στις τοπικές κοινωνίες της Ηπείρου…

Το Ιστορικό
Το ΣΔΙΤ της Ηπείρου, εκτός από τα υπόλοιπα αντιπεριβαλλοντικά ποιοτικά δεδομένα που είχε, ενέταξε και τον όρο της «εγγυημένης ποσότητας» για 25 ολόκληρα χρόνια. Δηλαδή, η Περιφέρεια Ηπείρου έχει εγγυηθεί ότι η ελάχιστη ποσότητα αποβλήτων που θα παραδίδει στη μονάδα ανέρχεται σε 80.000 τόνους ανά έτος για το σύνολο της 25ετίας. Σε περίπτωση που η ποσότητα είναι μικρότερη, τότε η χρέωση που θα υπολογίζεται θεωρώντας ότι η ποσότητα των αποβλήτων ισούται με την ελάχιστη εγγυημένη, δηλαδή τους 80.000 τόνους απορριμμάτων.

Οι υπογραφές για την σύμβαση της διαχείρισης απορριμμάτων μπήκαν τον Ιούλιο του 2017 από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ -ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ, στα Ιωάννινα, παρόντος του τότε υφυπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιου Πιτσιόρλα, καθώς η τότε γενική γραμματεία ΣΔΙΤ διευκόλυνε τις διαδικασίες, υπέρ της αναδόχου εταιρείας. Τον Σεπτέμβριο του 2019 ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με τους τότε υπουργούς Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκο και Περιβάλλοντος κ. Χατζηδάκη, επισκέφτηκαν αυτό το έργο ΣΔΙΤ και μίλησαν με διθυράμβους. Μοναδική κοινή συνισταμένη στα κόμματα των δύο κυβερνήσεων είναι η ανάδοχος εταιρία, δηλαδή η ΤΕΡΝΑ.

Το Πράσινο Κίνημα, τότε, ήταν το μοναδικό κόμμα, που είχε τεκμηριωμένα και συγκεκριμένα, αντιταχθεί με το έργο, για μία σειρά από λόγους. Ένα από τα βασικά μας επιχειρήματα ήταν η «εγγυημένη ποσότητα», η οποία στη φιλοσοφία της είναι σε αντίθεση με την ανακύκλωση, επανάκτηση, επαναχρησιμοποίηση.

Πέρασε, λοιπόν, ο καιρός και η ανάδοχος εταιρεία … έστειλε τον λογαριασμό στην Περιφέρεια Ηπείρου, ζητώντας να της καταβληθούν περίπου 3,5 εκ. ευρώ. Η Περιφέρεια Ηπείρου αντέδρασε, αλλά η ανάδοχος εταιρεία κέρδισε πρωτόδικα το δικαστήριο. Όπως είναι λογικό, το ποσό αυτό θα μετακυλήσει στους δημότες των δήμων της Ηπείρου.

Το ΣΔΙΤ της Ηπείρου, ήταν το δίδυμο έργο με αυτό της Πελοποννήσου. Μόνο που στην Πελοπόννησο βρέθηκαν κάποιοι αυτοδιοικητικοί και αντέδρασαν μαζί με το Πράσινο Κίνημα, με αποτέλεσμα το έργο να απενταχθεί χρηματοδοτικά από την Ε.Ε. Στην Ήπειρο, όπου κανείς δεν αντέδρασε , ήρθε σήμερα ο λογαριασμός στους δημότες. Το Πράσινο Κίνημα, δεν μπόρεσε να βρει αυτοδιοικητικούς και θεσμικούς παράγοντες από την Ήπειρο για να συμπορευτούν μαζί μας κατά του έργου.

Για το συγκεκριμένο θέμα ο συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος Κώστας Καλογράνης, δήλωσε τα εξής: « Δύο κυβερνήσεις, με τεράστιες αποτυχίες στη διαχείριση απορριμμάτων και στην Ανακύκλωση. Δεν τις ξέρουν, δεν τις θέλουν, δεν τις πιστεύουν τις πολιτικές υπέρ του περιβάλλοντος. Σύντομα, θα αλλάξουν όλα αυτά με την είσοδο του Πράσινου Κινήματος στη Βουλή. Θα πάρουμε πίσω την ποιότητα ζωής που μας αξίζει»

Go Green με το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ
Παίρνουμε Θέση—Η Πολιτική στην Πράξη