ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ: Σκάνδαλο η κύρωση της σύμβασης για την εξόρυξη υδρογονανθράκων

Α. Ακρίβος: “Η ιστορία είναι πάντα διδακτική και επίκαιρη”
4 Οκτωβρίου 2019
Λ. Κυρίζογλου: Οι δήμοι η απάντηση στα μεγάλα ζητήματα
7 Οκτωβρίου 2019
Show all

ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ: Σκάνδαλο η κύρωση της σύμβασης για την εξόρυξη υδρογονανθράκων

Έπεσαν οι μάσκες για ΣΥΡΙΖΑ – Νέα Δημοκρατία

Εντελώς απαράδεκτα, υπερψηφίστηκε από το Ελληνικό Κοινοβούλιο η γνωστή συμφωνία για τις έρευνες υδρογονανθράκων, συνοδευόμενη μάλιστα από την ουσιαστική απαλλαγή των εταιρειών εξορύξεων στην Κρήτη από την υποχρέωση εκπόνησης περιβαλλοντικής μελέτης!
Πιο συγκεκριμένα, η πρόταση που ήταν του ΣΥΡΙΖΑ και ενέκρινε η Νέα Δημοκρατία δεν λαμβάνει υπόψη της καθόλου τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις για τα θαλάσσια οικοσυστήματα των περιοχών αυτών. Ακόμα χειρότερα δεν ενδιαφέρεται καθόλου για πιθανές επιπτώσεις από σεισμό στις περιοχές αυτές που βέβαια παρουσιάζουν έντονη σεισμική δραστηριότητα.
Το ξεπούλημα του περιβάλλοντος στα κέρδη αναδεικνύεται ανάγλυφα από το γεγονός ότι απήλλαξαν τις εταιρείες από την υποχρέωση να εκπονήσουν περιβαλλοντικές μελέτες.
Το Πράσινο Κίνημα ενώνει τη φωνή του με όλες τις Οικολογικές Οργανώσεις, όπως η Greenpeace, που διαμαρτύρονται για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της σύμβασης αυτής που δεν αρμόζει σε Ευρωπαίους πολίτες.
Χαρακτηριστικά τονίζεται ότι στο άρθρο 12 των συμβάσεων παραχώρησης 50.000 τ.χλμ σε Ιόνιο και Κρήτη, υπάρχει πρόβλεψη που πρακτικά απαλλάσσει τις εταιρίες από την υποχρέωση εκπόνησης περιβαλλοντικής μελέτης (ΜΠΕ) στο στάδιο των σεισμικών ερευνών, η οποία θα ήταν δημόσια και θα τελούσε υπό διαβούλευση, κατά παράβαση φυσικά του ευρωπαϊκού δικαίου.
Η απαλλαγή των εταιριών από την υποχρέωση εκπόνησης ΜΠΕ αποτελεί ένα διοικητικού χαρακτήρα κίνητρο προς αυτές σε ένα πολύ κρίσιμο χρονικό σημείο: οι εταιρείες γλιτώνουν χρόνο και χρήμα πριν μάθουν αν υπάρχει κοίτασμα που αξίζει τον κόπο, πριν πάρουν δηλαδή το ρίσκο.
Ο μετριασμός αυτού του ρίσκου όμως, αυτή η έμμεση επιδότηση έχει κόστος, καθώς στην περιοχή ζουν φάλαινες, δελφίνια, χελώνες και φώκιες που είναι εξαιρετικά ευαίσθητες στις σεισμικές εκρήξεις.
Και φυσικά υπάρχει και η μεγάλη εικόνα: η πετρελαϊκή βιομηχανία έχει ήδη πλήξει τη θεσμική θωράκιση αυτής της χώρας πριν ακόμα ξεκινήσει να επιχειρεί.

Κ. Καλογράνης: “Τα ψεύτικα τα λόγια, τα μεγάλα, από ΝΔ- ΣΥΡΙΖΑ”
Ο Συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος Κώστας Καλογράνης δήλωσε σχετικά: “ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία απέδειξαν για άλλη μία φορά ότι δεν έχουν ούτε πράσινη ούτε οικολογική συνείδηση. Οι πράξεις τους απέχουν παρασάγγας από τα ψεύτικα τα λόγια, τα μεγάλα τους.
Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, υπάρχει η ανάγκη να συσπειρωθεί το “Πράσινο Κίνημα” ενάντια στις πολιτικές που υποθηκεύουν τις ζωές μας αλλά κυρίως το μέλλον των παιδιών μας. Είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό πως στο βωμό του κέρδους δεν λαμβάνουν υπόψη τους ούτε τις επιπτώσεις από έναν σεισμό, σε σεισμογενείς περιοχές!
Εξορύξεις υδρογονανθράκων και καταπολέμηση της Κλιματικής Αλλαγής δεν πάνε μαζί.”