ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ: Στη μάχη για την αποτροπή της ιδιωτικοποίησης του νερού

meteo: Προγνώσεις πολύ υψηλής ανάλυσης για τις ελληνικές θάλασσες
3 Ιουνίου 2022
Το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ, στη Ρίγα, όπου χτυπάει η καρδιά των Ευρωπαίων Πράσινων
4 Ιουνίου 2022
Show all

ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ: Στη μάχη για την αποτροπή της ιδιωτικοποίησης του νερού

Το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ παραβρέθηκε στην πρόσφατη συνάντηση συλλογικοτήτων για την αποτροπή της ιδιωτικοποίησης του κύκλου του νερού, που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στο Αμφιθέατρο Παπαρρηγόπουλου της Νομικής Σχολής Αθηνών.
Το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ εκπροσώπησαν ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος, κ. Λάμπρος Σπάθης και το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου και συντονιστής του χαρτοφυλακίου ενέργειας, κ. Μιχάλης Βιρβίλης.
Στη συνάντηση τονίστηκε μεταξύ άλλων ότι τα τελευταία 50 χρόνια είναι σε εξέλιξη σε όλο τον κόσμο η οργανωμένη προσπάθεια κρατών και ιδιωτικών επιχειρήσεων για τον πλήρη έλεγχο των υδάτινων αποθεμάτων, επίγειων και υπόγειων, με σκοπό την κερδοσκοπική τους «αξιοποίηση».
Η εμπορευματοποίηση του νερού αποτελεί τεράστια απειλή για όλο τον υδρολογικό κύκλο, (πόσιμο νερό, φυσικά οικοσυστήματα, διατροφή, ερημοποίηση εδάφους κ.ά.). Πρόκειται για λεηλασία της φύσης, χωρίς προγραμματισμό για τις παρούσες και μελλοντικές ανάγκες, με άμεσες αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, στην κοινωνία, την τοπική παραγωγή και οικονομία.
Συζητήθηκε:

  • η ανάγκη να βρεθεί στο επίκεντρο ο φυσικός κύκλος του νερού έτσι ώστε να διασφαλιστεί ορθολογικά η επάρκεια του. Να σταματήσει η φραγματοποίηση της φυσικής ροής των ποταμιών. 60% της ετήσιας κατανάλωσης του νερού σε όλα τα επίπεδα των αναγκών όχι μόνο για πόσιμη χρήση καταναλώνεται από τα υπόγεια αποθέματα και όχι από τις βροχές ετησίως.
  • ΌΧΙ στην ιδιωτικοποίηση των λιμνών όπως ο Μαραθώνας και ο Εμος , πράγμα που έτσι και αλλιώς το συμβούλιο επικρατείας θεώρησε αντισυνταγματικό.
  • Μέσα από τα κοινωνικά κινήματα θα έρθει η ΡΗΞΗ.
  • Από σχετική ερευνά μετρήθηκε ότι το 75% είναι κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού αλλά το υπόλοιπο ποσοστό που απομένει είναι υπέρ που σημαίνει ότι θεωρεί ότι ένας ιδιώτης θα έκανε καλλίτερη δουλειά από την ΕΥΔΑΠ πράγμα ακατανόητο, πως γίνεται να υπάρχει κόσμος που πιστεύει κάτι τέτοιο.
    Το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ τονίζει συνεχώς ότι το νερό είναι φυσικό αγαθό και η απρόσκοπτη πρόσβαση σε αυτό κοινωνικό δικαίωμα. Δεν μπορεί να αποτελεί εμπόρευμα με σκοπό την κερδοφορία και αγωνιζόμαστε για τη θεσμική κατοχύρωσή του ως κοινού αγαθού, στο οποίο όλοι έχουν δικαίωμα πρόσβασης και το οποίο ταυτόχρονα πρέπει να διαφυλαχτεί ως πολύτιμος φυσικός πόρος, πηγή ζωής για όλα τα όντα του πλανήτη.

Σε δήλωσή του ο Γενικός Γραμματέας του ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ Λάμπρος Σπάθης υπογράμμισε ότι «για το Πράσινο Κίνημα το νερό είναι δημόσιο αγαθό και πρέπει να έχουν πρόσβαση σε αυτό όλοι οι πολίτες. Είμαστε σαφέστατα κατά της οποίας ιδιωτικοποίησης . Εξάλλου όπου έχει ιδιωτικοποιηθεί το νερό στην Ευρώπη έχει αποτύχει και έχει κρατικοποιηθεί ξανά .
Είμαστε αντίθετοι στην ιδιωτικοποίηση του κύκλου του νερού, θεωρούμε καθοριστικό τον ενεργητικό και αποφασιστικό ρόλο των κινημάτων και των πολιτών σε όλες τις φάσεις διαχείρισης των υδατικών πόρων, τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο, με κριτήριο τις πραγματικές ανάγκες των ανθρώπων, της φύσης και της κοινωνίας.»