ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ: Τεράστιος ο κίνδυνος από την λειτουργία του νέου πυρηνικού εργοστασίου στο Ακούγιου της Τουρκίας

Δήμος Φυλής: Το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ στηρίζει Χρήστο Ρούσσα και συμμετέχει στην παράταξη «αλλάΖΟΥΜΕ»
11 Αυγούστου 2023
Πόσο και από πότε θα αυξηθούν οι μισθοί δημοσίων υπαλλήλων και συνταξιούχων
14 Αυγούστου 2023
Show all

ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ: Τεράστιος ο κίνδυνος από την λειτουργία του νέου πυρηνικού εργοστασίου στο Ακούγιου της Τουρκίας

ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ: Τεράστιος ο κίνδυνος από την λειτουργία του νέου πυρηνικού εργοστασίου στο Ακούγιου της Τουρκίας

Ο σεισμός που έγινε εχθές το βράδυ  στην Τουρκία επαναφέρει  το τεράστιο πρόβλημα της επικείμενης λειτουργίας  του νέου πυρηνικού εργοστασίου στο Ακούγιου.

Το Πράσινο Κίνημα έχει εκφράσει εγκαίρως τη διαφωνία του για το νέο πυρηνικό εργοστάσιο που δημιουργείται από την γειτονική χώρα σε συνεργασία με τη Ρωσία.

Το πρώτο μεγάλο σεισμικό πρόβλημα για την περιοχή του Ακούγιου ανακύπτει από το ρήγμα του Ετσέμις, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση 25 χιλιομέτρων από το εργοστάσιο και μπορεί να δώσει σεισμό έως και 8 Ρίχτερ

Η κατασκευή πυρηνικού αντιδραστήρα στο Ακούγιου συνεπάγεται την κατακόρυφη αύξηση των περιβαλλοντικών κινδύνων, καθώς η περιοχή που έχει επιλεγεί για την εγκατάσταση του εργοστασίου έχει ιστορικό μεγάλων σεισμών και συνακόλουθων καταστροφών.
Θυμίζουμε ότι ο πρώτος αντιδραστήρας του Ακούγιου, προγραμματίζεται να τεθεί σε λειτουργία εντός του 2023.
Το Πράσινο Κίνημα έχει δηλώσει σε κάθε τόνο ότι η πυρηνική ενέργεια δεν συγκαταλέγεται στην καθαρή ενέργεια και ενώνει τη φωνή του παγκοσμίως με αυτούς που λένε ότι πρέπει να σταματήσει οριστικά.

Σε δήλωσή του ο Συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος Κώστας Καλογράνης: “Η ανθρωπότητα οφείλει να σκεφτεί τις επόμενες γενιές και να στραφεί στις εναλλακτικές πηγές ενέργειας. Ειδικά για την περιοχή του Ακούγιου που είναι βόρεια της Κύπρου, σε σεισμογενή περιοχή, εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας, διότι σε περίπτωση ατυχήματος οι επιπτώσεις όπως γνωρίζουμε είναι μη αντιστρέψιμες και είναι πιθανόν να πλήξουν και την χώρα μας.
Η ραδιενέργεια από ένα πυρηνικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, σε περίπτωση διαρροής θα καταστρέψει τη ζωή των ανθρώπων αλλά και κάθε ζωντανού πλάσματος στην περιοχή.
Το ατύχημα στο Τσερνομπίλ, όπως και αυτό της Φουκοσίμα στην Ιαπωνία, ακόμα ταλαιπωρούν τους ανθρώπους και τις περιοχές που συνέβησαν.
Λέμε ΟΧΙ στην πυρηνική ενέργεια και οφείλουμε να αγωνιστούμε όσο μπορούμε για να μην γίνει το πυρηνικό εργοστάσιο στο Ακούγιου της Τουρκίας.”