ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ: “Τιμώρησαν” το Δήμο Άργους Ορεστικού, επειδή καινοτόμησε ενεργειακά

Μέχρι αύριο οι αιτήσεις επιχειρήσεων για 3.000 θέσεις εργασίας με επιδότηση έως 8.400 ευρώ στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου
29 Νοεμβρίου 2022
Ψηφιακά η έκδοση άδειας πολιτικού γάμου
30 Νοεμβρίου 2022
Show all

ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ: “Τιμώρησαν” το Δήμο Άργους Ορεστικού, επειδή καινοτόμησε ενεργειακά

ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ: “Τιμώρησαν” το Δήμο Άργους Ορεστικού, επειδή καινοτόμησε ενεργειακά

  • Τρελές ιστορίες ανικανότητας, από τους δήθεν αριστερούς και τους δήθεν αρίστους.

Μία ακόμα, απόδειξη της πολιτικής ανεπάρκειας, στην ενεργειακή πολιτική της χώρας, είναι η περίπτωση του Δήμου Άργους Ορεστικού στην Καστοριά. Όπου δυστυχώς, επιβεβαιώνεται για ακόμα μία φορά, η διαχρονική κριτική του Πράσινου Κινήματος, τόσο στους δήθεν αριστερούς, όσο και στους δήθεν άριστους.
Στη συγκεκριμένη πόλη του νομού Καστοριάς, που βρίσκεται σε 700 μέτρα υψόμετρο, η θέρμανση ανάβει Οκτώβρη και σβήνει Μάιο. Έτσι, ο δήμος και οι κάτοικοι πήραν στα σοβαρά τις εξαγγελίες για πράσινη ανάπτυξη και πρωτοπόρησαν.
Τον Ιανουάριο 2019 πήραν χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, έφτιαξαν ένα υδροστρόβιλο που κινείται με το νερό του ποταμού και παράγει ηλεκτρισμό για τα σχολεία, τον δημοτικό φωτισμό και για τα φτωχότερα νοικοκυριά. Για να τον χρησιμοποιήσουν, όμως, ο ηλεκτρισμός πρέπει να διανέμεται. Ε, όταν ζήτησαν να συνδεθούν στο δίκτυο, ο ΔΕΔΔΗΕ τους απάντησε ότι αδίκως έκαναν ό,τι έκαναν, το δίκτυο είναι κορεσμένο.
Δεν το έβαλαν κάτω. Κάνουν αιτήσεις στο ΕΣΠΑ, καταφέρνουν να χρηματοδοτηθούν και κάνουν όλα τα δημοτικά κτίρια ενεργειακά αυτόνομα –μέχρι και ενεργειακά αυτόνομο κολυμβητήριο έφτιαξαν. Παίρνουν αντλίες θερμότητας, χρησιμοποιούν συμπληρωματικά βιομάζα για τις πολύ κρύες ημέρες και περιμένουν να δουλέψουν. Δεύτερο μπλόκο, πάλι από τον ΔΕΔΔΗΕ, αυτή τη φορά λόγω υπερφόρτωσης δικτύου.
Απτόητοι, σχεδιάζουν ένα μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο με δικό τους υποσταθμό. Απευθύνονται στον ΑΔΜΗΕ, στο δίκτυο υπερυψηλής τάσης αυτή τη φορά. Κορεσμένο και αυτό το δίκτυο τους λέει ο ΑΔΜΗΕ -ο οποίος, σημειώστε, έχει κατ’ επανάληψη επισημάνει ότι χρειαζόμαστε ισχυρά δίκτυα και αποθηκευτικούς χώρους ηλεκτρικού ρεύματος και ότι πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες προς τούτο, αλλά αδίκως, καθότι η κυβέρνηση καθεύδει.
Δηλαδή, τα έργα που εγκρίθηκαν και χρηματοδοτήθηκαν από το ΕΣΠΑ, τελικά, δεν μπορούν να λειτουργήσουν. Έτσι, τώρα ο δήμος Άργους Ορεστικού αντιμετωπίζει όχι μόνο τα προβλήματα που είχε αλλά, επιπλέον, τον κίνδυνο να χρειαστεί να επιστρέψει τα κονδύλια που χρησιμοποίησε.

Για το συγκεκριμένο θέμα ο συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος Κώστας Καλογράνης δήλωσε τα εξής: “Η δυσάρεστη αυτή ιστορία, του Δήμου Άργους Ορεστικού, στην Καστοριά, αποτελεί την πλήρη επιβεβαίωση της πολιτικής και οργανωτικής γύμνιας, στα ενεργειακά θέματα, αυτών που έχουν κυβερνήσει διαχρονικά. Η είσοδος του Πράσινου Κινήματος στη Βουλή, θα διορθώσει όλες αυτές τις ελλειμματικές πολιτικές”.

Go Green με το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ
Παίρνουμε Θέση—Η Πολιτική στην Πράξη