ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ: Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και ΣΠΑΥ οι υπεύθυνοι για την πυρκαγιά στη Βούλα

Πήρε το «πράσινο φως» από το ΥΠΕΝ, ο Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Αποβλήτων της Αττικής
6 Ιουνίου 2022
Σε δημόσια διαβούλευση νσχ του ΥΠΕΣ – Τρίμηνη παράταση για τα αδήλωτα τετραγωνικά
7 Ιουνίου 2022
Show all

ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ: Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και ΣΠΑΥ οι υπεύθυνοι για την πυρκαγιά στη Βούλα

Ελάχιστα 24ωρα πέρασαν από την στιγμή που το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου για την παντελή έλλειψη αντιπυρικής προστασίας και δυστυχώς ο τίτλος της ανακοίνωσης ““Γυμνή” η πυροπροστασία στη χώρα μας, θα “καούμε” και φέτος” αποδείχτηκε απόλυτα εύστοχος.
Η πυρκαγιά που ξέσπασε το Σάββατο 4 Ιουνίου σε έκταση πλησίον του Κέντρου Διανομής της ΔΕΗ στη Γλυφάδα και μέσα σε λίγη ώρα, αφού δεν αντιμετωπίστηκε εγκαίρως και αποτελεσματικά, έφτασε στο Πανόραμα Βούλας, θέτοντας σε κίνδυνο τον οικιστικό ιστό της πόλης και τη σωματική ακεραιότητα των κατοίκων της περιοχής, είναι ένα τρανό παράδειγμα όσων έχει καταγγείλει έγκαιρα το Πράσινο Κίνημα.
Το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ επισημαίνει πως είναι αδιανόητο ότι δεν έχει γίνει τίποτα στον τομέα της πρόληψης. Δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία πρόσληψη δασοπυροσβεστών οι οποίοι είναι εκπαιδευμένοι, ακριβώς για τέτοιες περιπτώσεις.
Το Πράσινο Κίνημα καταγγέλλει το γεγονός ότι δεν έχουν καθαριστεί τα ξερόχορτα πουθενά και αποτελούν ιδανικό προσάναμμα για νέες πυρκαγιές. Έχουμε ενημερώσει ότι δε έχουν ανοίξει καν οι Κωδικοί μέσα από τους οποίους θα μπορούσαν οι Περιφέρειες της χώρας να προχωρήσουν στις απαραίτητες εργασίες αποψίλωσης αλλά και στην αγορά των απαραίτητων οχημάτων και μηχανημάτων που είναι απαραίτητα για την πρόληψη και την πυροπροστασία.
Δεν υπάρχει καμία λογική στο ότι δεν έχουνε επενδυθεί χρήματα στις νέες τεχνολογίες και στα κατασβεστικά υλικά που υπάρχουν και είναι φιλικά προς το περιβάλλον.
Είναι αυτονόητη η ευθύνη του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και του Υπουργού, κ. Χρήστου Στυλιανίδη. Παράλληλα, τεράστιο μερίδιο ευθύνης φέρει και Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης του Υμηττού (ΣΠΑΥ), δήμαρχος Ελληνικού Αργυρούπολης, κ. Γιάννης Κωνσταντάτος, ο οποίος πριν λίγους μήνες πραγματοποιούσε φιέστες, παρουσία του μισού υπουργικού συμβουλίου και διαμήνυε το μεγάλο έργο που έχει γίνει στην πρόληψη και πως φέτος δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα. Δυστυχώς για τον κ. Κωνσταντάτο το ψέμα έχει κοντά ποδάρια. Για να είμαστε πάντως ακριβοδίκαιοι η Γλυφάδα έχει αποχωρήσει από τον ΣΠΑΥ και το αναφέρουμε αυτό γιατί η πυρκαγιά ξεκίνησε στα σύνορα των δύο δήμων.
Σε όλα τα παραπάνω δεν μπορούμε να παραβλέψουμε και τις αποφάσεις της κυβέρνησης, με τις οποίες ουσιαστικά “κλείνει το μάτι” σε όσους επιθυμούν να νομιμοποιήσουν παράνομες εκτάσεις.

Ο Συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος Κώστας Καλογράνης δήλωσε σχετικά: “Είμαστε μόλις στην αρχή του καλοκαιριού και αποδείχτηκε ήδη αυτό που είπε το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ περί αντιπυρικής γύμνιας της χώρας μας. Θέλω όμως να σταθώ στη συγκεκριμένη πυρκαγιά γιατί δεν έχει περάσει καιρός από όταν ο κ. Κωνσταντάτος, την ιδιότητα του Προέδρου του ΣΠΑΥ διοργάνωνε φιέστες στον Υμηττό, παρουσία πολλών υπουργών και διαβεβαίωνε πως έχουν παρθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για να μη γίνει, αυτό που έγινε. Για τον κ. Στυλιανίδη έχουμε αναφερθεί, δυστυχώς μετρήθηκε, ζυγίστηκε και βρέθηκε ελλιπής. Ειλικρινά, χωρίς καμία έπαρση, ας αξιοποιήσουν τον χρόνο τους στην κυβέρνηση διαβάζοντας τις προτάσεις του Πράσινου κινήματος, μόνο καλό θα κάνει.”