ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ: Χέρι – χέρι Μητσοτάκης και Τσίπρας βουλιάζουν την ΕΥΔΑΠ

Συνάντηση Πράσινου Κινήματος – Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης: Οι αναγκαίες παρεμβάσεις για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις
19 Σεπτεμβρίου 2022
ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ: Στηρίζουμε τους Αρμένιους στην απαράδεκτη επίθεση που δέχτηκαν από το Αζερμπαϊτζάν
20 Σεπτεμβρίου 2022
Show all

ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ: Χέρι – χέρι Μητσοτάκης και Τσίπρας βουλιάζουν την ΕΥΔΑΠ

ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ: Χέρι – χέρι Μητσοτάκης και Τσίπρας βουλιάζουν την ΕΥΔΑΠ

· Κόβουν το νερό για χρέη πάνω από 100 ευρώ
· Οι Δήθεν Αριστεροί και οι Δήθεν Άριστοι, έχουν την ίδια διοίκηση, αγνοώντας ακόμα και απόφαση του ΣτΕ

Έντονη ανησυχία προκαλούν οι αποφάσεις της Διοίκησης της ΕΥΔΑΠ για το κόψιμο της παροχής του νερού για χρέη πάνω από 100 ευρώ, αντί για 300 ευρώ, που ίσχυε μέχρι πρόσφατα. Την ίδια, μάλιστα, περίοδο που το ΣτΕ έκρινε με απόφασή του, ότι είναι αντισυνταγματική η μεταβίβαση των μετοχών της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ στο Υπερταμείο. Το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ, έχει πάγια και σταθερή θέση ότι το Νερό είναι Κοινό Αγαθό και πρέπει να έχουν πρόσβαση όλοι οι πολίτες. Οι Δήθεν Αριστεροί και οι Δήθεν Άριστοι, έχουν και σε αυτό το θέμα ίδια και απαράλλαχτη πολιτική…
Μετά την άκρατη παροχολογία στη ΔΕΘ, από την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, ήρθε η σκληρή πραγματικότητα για τα νοικοκυριά. Οι παροχές του νερού κόβονται για χρέη πάνω από 100 ευρώ, ενώ η κυβέρνηση δεν αλλάζει τη διοίκηση της ΕΥΔΑΠ, ακόμα και μετά την ιστορική απόφαση του ΣτΕ. Αξίζει να αναφέρουμε ότι η σημερινή διοίκηση, διορίστηκε το 2019, επί εποχής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ/ΟΙΚΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ, από την Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ), το λεγόμενο Υπερταμείο, στο οποίο η προηγούμενη κυβέρνηση είχε παραχωρήσει τις μετοχές του Δημοσίου. Η σημερινή κυβέρνηση της Ν.Δ. ακολουθώντας την ίδια πολιτική δεν θέλησε να αλλάξει την διοίκηση της ΕΥΔΑΠ.
Ενώσεις πολιτών και Συλλογικότητες, (μεταξύ των οποίων και το Πράσινο Κίνημα), αντέδρασαν, συμμετείχαν σε ενημερωτικές ημερίδες και προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη. Το ΣτΕ με την ιστορική του απόφαση 190-191 του 2022, έκρινε ότι είναι αντισυνταγματική η μεταβίβαση των μετοχών της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ). Στοιχειώδεις κανόνες ορθής διακυβέρνησης ορίζουν ότι ο νέος μέτοχος της ΕΥΔΑΠ Α.Ε., που πλέον είναι το Δημόσιο, οφείλει να ορίσει νέο Διοικητικό Συμβούλιο. Η σημερινή Διοίκηση έχει οριστεί από ένα μέτοχο όπου βάση της απόφασης της ολομέλειας του ΣτΕ, ουδέποτε θα έπρεπε να είναι μέτοχος, αφού το Δημόσιο πρέπει να ελέγχει το 50% + 1 των μετοχών.
Είναι επίσης πασιφανές, ότι η το Υπερταμείο (ΕΕΣΥΠ) υπηρετεί καθαρά οικονομικούς σκοπούς και αντιμετωπίζει το νερό ως εμπόρευμα και όχι ως αγαθό. Επίσης για τη σημερινή διοίκηση της ΕΥΔΑΠ, το νερό ΔΕΝ συνδέεται με την υγεία των πολιτών, ως Κοινό Αγαθό.

“Ραντεβού” στο ΣτΕ
Σε αυτό το πλαίσιο το Πράσινο Κίνημα θα λάβει μέρος μαζικά στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το ΣτΕ την Τετάρτη 21/9/20 στις 8.00 π.μ. όπου θα συζητείται στην Επιτροπή Συμμόρφωσης του ΣτΕ η προσφυγή της Ομοσπονδίας Εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ κατά την απόφασης της κυβέρνησης να μην εφαρμόσει τις αποφάσεις 190 &191/2022 του ΣτΕ, που έκριναν ως αντισυνταγματική την ένταξη της ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο Υπερταμείο.
Μέσα σε όλα αυτά υπάρχουν και επίσημες ανακοινώσεις των εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ, με σωρεία καταγγελιών για κακοδιαχείριση και κατασπατάληση των πόρων από τη σημερινή διοίκηση. Άραγε, γιατί μετά από όλα αυτά η σημερινή κυβέρνηση, δεν αλλάζει τη διοίκηση που τοποθετήθηκε την εποχή της προηγούμενης κυβέρνησης;

Για το συγκεκριμένο θέμα ο συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος Κώστας Καλογράνης έκανε την εξής δήλωση: «Πρόκειται για ακόμα μία καταφανέστατη περίπτωση που η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ/ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ και η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ έχουν την ίδια πολιτική. Στο τέλος πάλι πληρώνουν τον λογαριασμό οι πολίτες. Στις «πράσινες» πολιτικές υπάρχει μόνο το Σχέδιο Πράσινης Διακυβέρνησης του Πράσινου Κινήματος που παρουσιάστηκε στη ΔΕΘ. Εκεί μεταξύ των άλλων περιγράφουμε γιατί το Νερό είναι Κοινό Αγαθό. Και στην επόμενη Κοινοβουλευτική περίοδο, όπου το Πράσινο Κίνημα, θα συμμετέχει θα επιβάλλουμε τις πολιτικές μας».

Δώσε Δύναμη στις Πράσινες Φωνές
Go Green με το Πράσινο Κίνημα