ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ: 1 εκατ. ελεύθεροι επαγγελματίες χωρίς παροχές Υγείας – Ακούνε στην κυβέρνηση;

Σκρέκας: Πιθανός ο “κόφτης” στα κλιματιστικά στα δημόσια κτίρια
30 Μαΐου 2022
Δωρεάν τεστ ΠΑΠ στο Κέντρο Υγείας Νίκαιας
31 Μαΐου 2022
Show all

ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ: 1 εκατ. ελεύθεροι επαγγελματίες χωρίς παροχές Υγείας – Ακούνε στην κυβέρνηση;

Το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ καλεί την κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων να δώσει λύση, σήμερα κιόλας, στο τεράστιο πρόβλημα που δημιουργείται από την 1η Ιουνίου 2022, όπου θα βρεθούν ανασφάλιστοι περίπου ένα εκατομμύριο ελεύθεροι επαγγελματίες.

Για το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ η Υγεία εντάσσεται στα Κοινά Αγαθά και πρέπει να έχουν πρόσβαση όλοι οι πολίτες.

Στις 31 Μαΐου 2022 λήγει η καθολική απόδοση ασφαλιστικής ικανότητας στους Μη Μισθωτούς (ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοτελώς απασχολούμενους και αγρότες) όπως σημειώνει ο ΕΦΚΑ. Από τους σχεδόν 1.050.000 οφειλέτες του ΕΦΚΑ μόλις το 5% εντάχθηκε στη ρύθμιση των 72 δόσεων (6 χρόνια), δηλαδή τον Απρίλιο είχαν ενεργή τη ρύθμιση της οφειλής -και εξυπηρετούμενο το χρέος- μόλις 54.000 οφειλέτες.

Από το Ιούνιο οι εν λόγω επιχειρηματίες-επιστήμονες-επιτηδευματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες για να μην μείνουν ακάλυπτοι ως προς την ιατροφαρμακευτική κάλυψη, και στο βαθμό που δεν έχουν την δυνατότητα καταβολής του συνόλου των ασφάλιστρων (220 ευρώ το μήνα κατ ελάχιστον για κύρια σύνταξη, υγεία-ΕΟΠΥΥ και ασφάλιση έναντι της ανεργίας-ΟΑΕΔ), θα έχουν την ευχέρεια καταβολής μόνο των ελάχιστων ασφαλίστρων για υγειονομική περίθαλψη, δηλαδή θα μπορούν να πληρώνουν μόνο 55 ευρώ.

Τα υπόλοιπα ποσά, ήτοι 155 ευρώ το μήνα και ενδεχομένως τα επιπλέον ποσά για το επικουρικό ή το εφάπαξ (σ.σ. αφορά τους επιστήμονες ελεύθερους επαγγελματίες), θα συνεχίζουν να αθροίζονται σαν οφειλή του ασφαλισμένου.

Ο Συμπρόεδρος του ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ Κώστας Καλογράνης δήλωσε σχετικά: “Το Πράσινο Κίνημα κρούει για ακόμη μία φορά τον κώδωνα του κινδύνου στην κυβέρνηση, η οποία δυστυχώς όμως έχει αποδείξει ότι δεν ακούει. Από την 1η Ιουνίου θα βρεθούν ανασφάλιστοι περίπου 1 εκατ. ελεύθεροι επαγγελματίες, δεν πιστεύουν στην κυβέρνηση και στο αρμόδιο υπουργείο ότι πρόκειται για ένα σοβαρό ζήτημα, με το οποίο πρέπει να ασχοληθούν για να δώσουν λύση; Για το Πράσινο Κίνημα η Υγεία εντάσσεται στα Κοινά Αγαθά και πρέπει να έχουν πρόσβαση όλοι οι πολίτες. Ελπίζουμε ότι έστω και την ύστατη στιγμή θα αποφασίσουν να ακούσουν στην κυβέρνηση και να δοθεί λύση ώστε να μη μείνουν 1 εκατ. οικογένειες χωρίς ιατρική περίθαλψη.”