Προγραμματική σύμβαση Δήμου Λευκάδας- ΑΠΘ για την παραλία του Αγ. Ιωάννη

Ο Δήμος Μαλεβιζίου «ζωντανεύει» τη Φάμπρικα Κοκκινίδη στο Κεραμούτσι
1 Φεβρουαρίου 2022
Τρεις νέες προτάσεις έργων στο ΠΕΠ Δυτ. Μακεδονίας από τον Δήμο Καστοριάς
1 Φεβρουαρίου 2022
Show all

Προγραμματική σύμβαση Δήμου Λευκάδας- ΑΠΘ για την παραλία του Αγ. Ιωάννη

Προγραμματική σύμβαση, για την υλοποίηση Ερευνητικού Προγράμματος: «Διερεύνηση ακτομηχανικών διεργασιών ακτής Αγ. Ιωάννη Λευκάδας και Προτάσεις αντιμετώπισης προβλημάτων διάβρωσης», υπέγραψε ο δήμαρχος Λευκάδας Χ. Καλός, με τον Αν. Καθηγητή Ευ. Στυλιανίδη, Αντιπρύτανη Έρευνας και Δια Βίου Εκπαίδευσης και Πρόεδρο της Επιτροπής Ερευνών, νόμιμο εκπρόσωπο του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης – Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Έρευνας.
Η προγραμματική σύμβαση αφορά τις απαραίτητες εργασίες που θα χρειαστεί να πραγματοποιηθούν για τη διαφύλαξη της συγκεκριμένης ακτογραμμής.
Όπως ενημερώνει ο Δήμος Λευκάδας, περιλαμβάνει την βυθομετρική αποτύπωση της ακτής, την διερεύνηση των διαβρωτικών φαινομένων, την εφαρμογή μαθηματικών μοντέλων για τη διερεύνηση αποκατάστασης της ακτής, (δημιουργίας τεχνητής παραλίας), και το σχεδίασμα τεχνικών έργων περαιτέρω προστασίας της ακτής που θα δημιουργηθεί, δίνοντας πάντα έμφαση σε ήπιες μεθόδους προστασίας των ακτών. Επιπροσθέτως, θα γίνει επικαιροποίηση της υφιστάμενης Ακτομηχανικής Μελέτης, με βάση τα νέα δεδομένα βυθομετρίας, και σύμφωνα με τις νέες προδιαγραφές που απαιτούνται για ακτές με μήκος μικρότερο των 500 μ. Τέλος, θα συμβάλει το ΑΠΘ στις διαδικασίες αδειοδότησης.
«Στο πλαίσιο της πολιτικής για την βιώσιμη ανάπτυξη που εφαρμόζει ο Δήμος Λευκάδας, και λαμβάνοντας υπόψη την προστασία του περιβάλλοντος και τη βιωσιμότητα του, ενσωματώνει σε αυτήν και δίνει προτεραιότητα στην αντιμετώπιση και διαχείριση θεμάτων περιβαλλοντικής επιβάρυνσης και διάβρωσης της ακτής Αγ. Ιωάννη Λευκάδας», ανέφερε ο δήμαρχος του νησιού.