Προοδευτική διακυβέρνηση με πράσινο “μέτωπο”

«ΠΡΑΣΙΝΗ» σφραγίδα, στις πολιτικές Ανακύκλωσης στην Αττική
11 Ιουνίου 2022
Παράταση υποβολής αιτήσεων για το Κοινωνικό Παντοπωλείο Δήμου Αχαρνών
14 Ιουνίου 2022
Show all

Προοδευτική διακυβέρνηση με πράσινο “μέτωπο”

Προοδευτική διακυβέρνηση με πράσινο “μέτωπο”

Γράφει ο Νίκος Καραμπάσης *

Το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ μετείχε στις εργασίες του 35ου συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος που έγινε στη Ρίγα της Λετονίας (3-5/6). Εκεί για πρώτη φορά μίλησε ένας «πράσινος πρωθυπουργός» ο Dritan Abazovic από το γειτονικό μας Μοντενέγκρο (Μαυροβούνιο). Εκλέχθηκε νέα Γενική Γραμματέας και νέα συμπρόεδρος. Και συζητήθηκαν όλα τα «φλέγοντα θέματα» της επικαιρότητας καθώς και οι ασκούμενες πολιτικές που δυστυχώς φέρνουν στους λαούς μας δυστυχία, αδιέξοδα, προβλήματα και ένα αβέβαιο μέλλον – θα έλεγα «πολύ σκοτεινό».

Για εμάς τους Έλληνες το πρόβλημα είναι ακόμη μεγαλύτερο γιατί χρόνιες παθογένειες του «πράσινου οικολογικού χώρου» και πρόσωπα που έχουν καταγραφεί ως «τοξικά» (δικαίως ή μη) έχουν στην ουσία καταστρέψει πολιτικά τον χώρο αυτό στη συνείδηση της πλειοψηφία των πολιτών. Και με το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα(EGP) να είναι επίσης – επι της ουσίας – ένα νέο «πολιτικό κόμμα» με τις δικές του εγγενείς παθογένειες και αδυναμίες, επιτρέπουμε στους «πολιτικούς μας αντιπάλους» 1ον να λεηλατούν ανέξοδα, εύκολα και χυδαία τον «πράσινο οικολογικό χώρο» και 2ον να υπάρχει μια «πολυσπερμία» πολλών και διαφορετικών τάσεων ή «κομμάτων» που δυσκολεύει το «πολιτικό μήνυμα» να φτάσει σωστά στους πολίτες, καθώς αυτό οφείλει να εκπέμπεται με σαφήνεια, καθαρότητα και ενάργεια, από τον ευρύτερο «πράσινο οικολογικό χώρο».

Όλα αυτά – για πρώτη φορά στην Ελλάδα – γίνεται μια εργώδης προσπάθεια να ξεπερασθούν και να απαλειφθούν. Και όχι μόνο αυτό. Αλλά να ενοποιηθεί εκλογικά σε ένα «μετωπικό σχήμα» όλος ο πράσινος – οικολογικός – αριστερός – σοσιαλιστικός, δημοκρατικός «πολιτικός χώρος» πλην φυσικά ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ. Κάτι δηλαδή πολύ ευρύτερο από μια απλή «εκλογική ενοποίηση» του «πράσινου οικολογικού χώρου». Προς αυτή την κατεύθυνση ήδη τέσσερα κόμματα έχουν καταλήξει σε κοινή πολιτική προγραμματική συμφωνία (Πράσινο Κίνημα, Πράσινη Αριστερά, Σοσιαλιστική Προοπτική και Οικολόγοι Πράσινοι) και είναι πολύ κοντά σε όλες αυτές τις διεργασίες και οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις του «χώρου» (όπως για παράδειγμα Το «Εμείς | Wolt Europe», οι «Πράσινοι», η Οικολογική Συμμαχία κ.α.).

Φυσικά πρόκειται για ένα εξαιρετικά δύσκολο πολιτικό εγχείρημα, καθώς ο κάθε πολιτικός χώρος διατηρεί την αυτονομία και αυτοτέλεια του, αλλά συμφωνεί στην πολιτική προγραμματική και εκλογική «ενοποίηση» με στόχο ένα κοινό ψηφοδέλτιο στις επόμενες εκλογές. Εάν τελικά αυτό το εξαιρετικά σημαντικό πολιτικό εγχείρημα στεφθεί με επιτυχία, είναι ολοφάνερο ότι θα αναδιατάξει όλες τις πολιτικές ισορροπίες που υπάρχουν μέχρι σήμερα. Γιατί θα εμφανισθεί με ένα νέο ενιαίο «όνομα» και μια ενιαία «πολιτική ηγεσία».

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις που έχουμε υπόψη μας, οι Έλληνες πολίτες ψηφοφόροι (εντός και εκτός Ελλάδας) θα ψήφιζαν εν δυνάμει ένα τέτοιο «πολιτικό σχήμα» σε ποσοστά από 12-15% ενώ και η πλειοψηφία του συνόλου των ψηφοφόρων βλέπει θετικά μια τέτοια εξέλιξη στο πολιτικό μας σκηνικό. Είναι αλήθεια ότι τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΖΑ προσπάθησαν με πολλούς και διάφορους τρόπους και πρόσωπα να «αλώσουν» κομμάτια αυτού του παζλ, χωρίς όμως επιτυχία. Πλέον αντιλαμβάνονται ότι αυτός ο πολιτικός χώρος έχει αποκτήσει την δική του δυναμική και αναμένουν τα αποτελέσματα του.

Εν κατακλείδι, αυτό που έχει σημασία για τον Ελληνικό λαό, είναι να δημιουργηθεί άμεσα ένας φερέγγυος, αξιόπιστος, ελκυστικός, καθαρός πράσινος-οικολογικός-δημοκρατικός «πόλος εξουσίας» που να μπορεί να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στις επερχόμενες εξελίξεις και στην δημιουργία μιας «προοδευτικής διακυβέρνησης». Ο Αλέξης Τσίπρας, ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ας το έχουν «στα υπόψη τους»(για διαφορετικούς λόγους, ο καθένας). Ερχόμαστε…

*Δημοσιογράφος – Επικεφαλής Επικοινωνίας και Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ.