Προσωρινή διακοπή των εργασιών κατασκευής υδροηλεκτρικού εργοστασίου μέσα στο ρέμα της Παύλιανης

Έρχεται ηλεκτρονική πλατφόρμα καταγραφής και παρακολούθησης αρμοδιοτήτων δημοσίων φορέων
21 Δεκεμβρίου 2023
Ιωάννινα: Υπογράφηκε η σύμβαση για την ανάπλαση του Πάρκου Πυρσινέλλα
21 Δεκεμβρίου 2023
Show all

Προσωρινή διακοπή των εργασιών κατασκευής υδροηλεκτρικού εργοστασίου μέσα στο ρέμα της Παύλιανης

Προσωρινή διακοπή των εργασιών κατασκευής υδροηλεκτρικού εργοστασίου μέσα στο ρέμα της Παύλιανης

Το Πρωτοδικείο Λαμίας διέκοψε προσωρινά τις εργασίες κατασκευής υδροηλεκτρικού εργοστασίου μέσα στο πασίγνωστο ρέμα της Παύλιανης μέχρι τις 18 Ιανουάριου 2024 που θα εκδικαστούν τα ασφαλιστικά μέτρα, που κατέθεσε η συντονιστική επιτροπή κατοίκων, ζητώντας την άμεση διακοπή των εργασιών, «μέχρι το έργο να ΑΚΥΡΩΘΕΙ οριστικά όπως είναι η βούληση όλων μας».

Να σημειωθεί ότι το Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Λαμιαίων στις 8 Νοεμβρίου 2023 είχε αποφανθεί ομόφωνα ότι είναι αντίθετο σε οποιαδήποτε επέμβαση στην συγκεκριμένη περιοχή της Δημοτικής Κοινότητας Παύλιανης και ότι θα ασκήσει πρόσθετη παρέμβαση υπέρ των κατοίκων σε οποιοδήποτε ένδικο μέσο ασκηθεί και αποφασισθεί από τους κατοίκους της Δημοτικής Κοινότητας Παύλιανης.

Τον αγώνα των κατοίκων και των φορέων της Παύλιανης ενάντια στην εγκατάσταση υδροηλεκτρικής μονάδας παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος στηρίζει με ομόφωνη απόφαση και το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας. Ζητά «να σταματήσουν άμεσα τα έργα σ’ αυτή την κατεύθυνση αφού έρχονται σ’ αντίθεση με το κοινωνικό συμφέρον και όφελος» και δηλώνει ότι θα σταθεί στο πλευρό των κατοίκων και φορέων.

Η Παύλιανη της Οίτης, έγινε γνωστή για τις μοναδικές κατασκευές των κατοίκων της- έργα τέχνης με φυσικά υλικά δημιουργώντας ένα παράδειγμα οικολογικής αναβίωσης των ορεινών οικισμών. Μια τέτοια περίπτωση αποτελεί και το ρέμα της που μετατράπηκε σε έναν ατέλειωτο παιχνιδότοπο, το οποίο επισκέπτονται κάθε χρόνο οικογένειες από όλη την Ελλάδα δίνοντας ζωή στο χωριό.

Οι κάτοικοι και οι φορείς της Παύλιανης αντιστέκονται στην επιλογή στην κατασκευή υδροηλεκτρικού σταθμού στο συγκεκριμένο ρέμα, τονίζοντας ότι αποτελεί ξεκάθαρη πρόκληση και επίδειξη της απόφασης να μην γίνει τίποτα σεβαστό και να προωθηθούν τα ιδιωτικά έργα στην φύση πάση θυσία. Παράλληλα υπογραμμίζουν ότι με την απόφαση του Πρωτοδικείου Λαμίας ανοίγει τον δρόμο για την τελική νίκη.