Προτάσεις των Περιφερειών για την υλοποίηση έργων 32 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης

Νέα απορριμματοφόρα στο Δήμο Νέας Ιωνίας
28 Αυγούστου 2020
Πράσινο Ταμείο: «Δεύτερη ευκαιρία» με 23 εκ. ευρώ για 160 Δήμους Υποβολή προτάσεων: 2 Σεπτεμβρίου – 20 Νοεμβρίου 2020
28 Αυγούστου 2020
Show all

Προτάσεις των Περιφερειών για την υλοποίηση έργων 32 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης

Το βασικό περίγραμμα πάνω στο οποίο θα κινηθούν οι προτάσεις της Περιφέρειας για την υλοποίηση αναγκαίων έργων για την Αττική μέσω των πόρων ύψους 32 δις ευρώ από το νέο Ταμείο Ανάκαμψης, προσδιόρισε στην τηλεδιάσκεψη με τον υπ. Υποδομών Κ. Καραμανλή και τη συμμετοχή των 13 Περιφερειαρχών της χώρας, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης.
Στην τηλεδιάσκεψη η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της προετοιμασίας των Περιφερειών της χώρας σε συνεργασία με το υπ. Υποδομών για την απορρόφηση των κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης για την περίοδο 2021-23, συμμετείχαν επίσης ο υφ. Υποδομών Ι. Κεφαλογιάννης, ο Γ. Γραμματέας Δημόσιων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δ. Σκάλκος, ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών Γ. Καραγιάννης.
Ο κ. Καραμανλής κατά την αρχική του εισήγηση έδωσε τις κατευθυντήριες οδηγίες σχετικά με τις προϋποθέσεις ένταξης των έργων που θα προτείνουν οι Περιφέρειες.
Ειδικότερα υπογράμμισε ότι βασικά κριτήρια επιλεξιμότητας των έργων θα είναι:
1. Ο μεγάλος βαθμός ωριμότητας των έργων.
2. Τα έργα εμβληματικού χαρακτήρα και σημαντικού προϋπολογισμού
3. Η μακροχρόνια οικονομική ανάπτυξη στο τοπικό και περιφερειακό ΑΕΠ
Όπως επισήμανε, είναι σημαντικό να γίνει απ΄όλες τις Περιφέρειες προτεραιοποίηση των παρεμβάσεων και πρόσθεσε πως οι προτάσεις θα πρέπει να κατατεθούν από τις Περιφέρειες έως και τις 5 Σεπτεμβρίου.
Γ. Πατούλης: « Η Αττική «διψά» για αναπτυξιακά έργα»
Στην παρέμβασή του ο κ. Πατούλης υπογράμμισε πως η Αττική με δεδομένο πως αποτελεί τη μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας, με το μεγαλύτερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ, «διψά» για εμβληματικά έργα με αναπτυξιακό πρόσημο που θα τονώσουν οικονομικά τη δυναμική των τοπικών κοινωνιών.
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην ανάγκη να αξιοποιηθεί μεγάλο μέρος των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης σε έργα που θα συμβάλλουν στην αντιπλημμυρική θωράκιση της Αττικής, η οποία έχει δοκιμαστεί πολύ τα τελευταία χρόνια σ΄αυτόν τον τομέα, όπως ανέφερε.
Ειδικότερα σημείωσε πως η Περιφέρεια Αττικής έχει ώριμες μελέτες για αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις άνω των 200 εκ. ευρώ, τονίζοντας ότι αποτελούν κεντρική προτεραιότητα για τη Διοίκηση.
Παράλληλα ανέφερε ότι στο επίκεντρο των προτάσεων της Περιφέρειας είναι τα έργα ανάπλασης του παραλιακού μετώπου της Αττικής, με το εμβληματικό έργο της β΄φάσης ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου (προϋπολ 200 εκ. ευρώ), καθώς και τη δυνατότητα υλοποίησης της γ΄φάσης του έργου.
Επιπρόσθετα αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα υλοποίησης νευραλγικών οδικών έργων για την Αττική, όπως η σύνδεση της Περιφερειακής Αιγάλεω με την Εθνική Οδό Αθηνών-Κορίνθου (κόμβοι Σχιστού, Ασπροπύργου), η αναβάθμιση της παλαιάς εθνικής οδού Αθηνών-Θηβών, η επέκταση (υπογειοποίηση) της λεωφόρου Κύμης, η συντήρηση υφιστάμενων τεχνικών (γεφυρών) σε διάφορα σημεία του οδικού δικτύου, αλλά και έργα συντήρησης του οδικού δικτύου, με έμφαση στις ασφαλτοστρώσεις.
«Προτεραιότητά μας είναι η αναπτυξιακή επανεκκίνηση της Αττικής και σ΄αυτό το πλαίσιο θα αξιοποιήσουμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο που έχουμε στη διάθεσή μας, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης, το νέο ΠΕΠ Αττικής που θα έχει διπλάσιο προϋπολογισμό από το τρέχον, πόρους της ΕτΕΠ, το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», κ.λ.π. Δεν υπάρχει ο παραμικρός χρόνος για χάσιμο. Έχοντας στη διάθεσή μας ώριμες μελέτες, με σχέδιο και ιεράρχηση των αναγκών, θα προχωρήσουμε με γρήγορες διαδικασίες που απαιτούνται για την καλύτερη απορρόφηση των ευρωπαϊκών πόρων, πάντα προς όφελος των πολιτών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης Αττικής.