Πρωτοποριακό σύστημα καθαρισμού του αέρα στο κεντρικό Κ.Ε.Π. του Δήμου Πειραιά

Μείωση δημοτικών τελών στον Δήμο Νισύρου
9 Φεβρουαρίου 2021
Τα προβλήματα από τις πλημμύρες παρουσίασε στον Στ. Πέτσα ο δήμαρχος Σουφλίου
9 Φεβρουαρίου 2021
Show all

Πρωτοποριακό σύστημα καθαρισμού του αέρα στο κεντρικό Κ.Ε.Π. του Δήμου Πειραιά

Ένα πρωτοποριακό σύστημα αποστείρωσης και καθαρισμού της ατμόσφαιρας εγκατέστησε ο Δήμος Πειραιά στο κεντρικό Κ.Ε.Π. του Δήμου, επί της οδού Μακράς Στοάς 15, για την περαιτέρω προστασία των πολιτών από τον κορονοϊό.

Πρόκειται για το «BLUE AIR», μια ιδέα που αναδείχθηκε στον ετήσιο διαγωνισμό του Δήμου Πειραιά για τη Γαλάζια Ανάπτυξη «Blue Growth Piraeus», η οποία βασίζεται στη δημιουργία μιας συσκευής που τραβά τον αέρα, τον αποστειρώνει μέσω υπεριώδους ακτινοβολίας και τον αποδίδει στον χώρο απαλλαγμένο από ιούς.

Η συσκευή – αεραγωγός μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κλειστούς χώρους, προσφέροντας αποτελεσματική και οικονομική απολύμανση του αέρα. Καλύπτει τις ανάγκες χώρου με όγκο έως και 300 κυβ. μέτρα και μέσω διαδοχικών κύκλων αποστείρωσης μπορεί να επιτευχθεί απενεργοποίηση του ιικού φορτίου από 50-60% εντός λίγων λεπτών, μέχρι και 99% εντός 5 ωρών.

Η καινοτόμος συσκευή αναπτύχθηκε από φοιτητές του τμήματος Βιομηχανικής Σχεδίασης και Παραγωγής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Αρωγός στην προσπάθειά τους να αναπτύξουν την ιδέα τους, στάθηκε το Κέντρο Καινοτομίας για την Γαλάζια Ανάπτυξη «Blue Lab» του Δήμου Πειραιά σε συνεργασία με το Ερευνητικό Εργαστήριο Ηλεκτρονικού Αυτοματισμού, Τηλεματικής και Κυβερνοφυσικών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Πρόσφατα αναπτύχθηκε η δεύτερη έκδοση της συσκευής (BLUE AIR2), έτσι ώστε να καλύπτονται οι απαιτήσεις για την αποστείρωση του αέρα σε χώρους με μεγάλη επισκεψιμότητα.

«Πρόκειται πραγματικά για ένα καινοτόμο προϊόν, το οποίο εντάσσεται στις πρωτοβουλίες που έχουμε λάβει για την περαιτέρω προστασία των πολιτών από τον κορωνοϊό. Το κεντρικό Κ.Ε.Π. του Δήμου επισκέπτονται καθημερινά περίπου 200 άτομα, μέσω ραντεβού λόγω της πανδημίας. Σε αυτούς προστίθενται και οι 70 εργαζόμενοι του Δήμου Πειραιά. Θεωρήσαμε λοιπόν, ότι είναι πάρα πολύ χρήσιμο και σωστό, όλοι αυτοί οι άνθρωποι να νιώθουν πιο ασφαλείς», δήλωσε ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, για να προσθέσει ότι: «Σκοπός είναι να προχωρήσουμε σε νέα παραγωγή, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και το Κέντρο Επιχειρηματικής Καινοτομίας για τη Γαλάζια Ανάπτυξη «Blue Lab», ώστε όχι μόνο να προμηθεύσουμε τις υπηρεσίες του Δήμου, αλλά ενδεχομένως κι άλλες δημόσιες υπηρεσίες ή όπου υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση κόσμου».

O δήμαρχος Πειραιά , ο αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Ανάπτυξης Δημήτρης Καρύδης και ο επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Βιομηχανικής Σχεδίασης και Παραγωγής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και Διευθυντής του Εργαστηρίου Ηλεκτρονικού Αυτοματισμού και Τηλεματικής Δημήτριος Πυρομάλης, επισκέφθηκαν το κεντρικό Κ.Ε.Π. του Δήμου, προκειμένου να παρακολουθήσουν τη λειτουργία των τριών συσκευών που έχουν τοποθετηθεί στον χώρο.

Όπως επεσήμανε μεταξύ άλλων ο Δ. Καρύδης, «Στον Πειραιά τολμάμε να καινοτομούμε, να χρησιμοποιούμε την τεχνολογία και να συνεργαζόμαστε με τα Πανεπιστήμια προς όφελος των πολιτών και των εργαζομένων, ειδικά σε μια περίοδο που η πανδημία θέλει πολλά όπλα μαζί, για να μπορέσουμε να κάνουμε το καλύτερο για την ασφάλεια των πολιτών».

«Πρόκειται για μια καινοτόμο συσκευή, η οποία σχεδιάζεται και αναπτύσσεται από Έλληνες φοιτητές στα ελληνικά πανεπιστήμια. Χρησιμοποιούμε την υπεριώδη ακτινοβολία, έτσι ώστε να μειώσουμε το ιικό φορτίο. Είναι μια ασφαλής τεχνολογία την οποία ενσωματώσαμε στον σχεδιασμό της δεύτερης έκδοσης, με στόχο να δώσουμε μια λύση για πολυσύχναστους χώρους, όπως είναι ο χώρος του Κέντρου Εξυπηρέτησης Πολιτών του Δήμου Πειραιά», είπε από την πλευρά του, επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Βιομηχανικής Σχεδίασης και Παραγωγής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και Διευθυντής του Εργαστηρίου Ηλεκτρονικού Αυτοματισμού και Τηλεματικής Δημήτριος Πυρομάλης.