Πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”: 2,5 δις στους ΟΤΑ μέχρι το 2023

Τη συμμετοχή των Περιφερειών στην υλοποίηση των μέτρων της ΕΕ για τον κορωνοϊό ζητά ο Απ. Τζιτζικώστας
8 Απριλίου 2020
Αλλαγές στη λειτουργία δημοτικών υπηρεσιών – προσαύξηση υπερωριακής εργασίας και παράταση συμβάσεων φέρνει ο κορωνοϊός
9 Απριλίου 2020
Show all

Πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”: 2,5 δις στους ΟΤΑ μέχρι το 2023

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ "ΑΝΤ. ΤΡΙΤΣΗΣ"

Με προϋπολογισμό 2,5 δις ευρώ για τα επόμενα τέσσερα χρόνια έρχεται η συνέχεια του «Φιλόδημου», το νέο πρόγραμμα Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης «Αντώνης Τρίτσης» που ανακοινώθηκε σήμερα από τους υπουργούς Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο, Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη και τίθεται σε εφαρμογή με την συνυπογραφή της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης.

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ “ΑΝΤ. ΤΡΙΤΣΗΣ”
Τα χρήματα αντλούνται, όπως και στον «Φιλόδημο» από το Παρακαταθηκών και Δανείων και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, με μορφή δανείων στους ΟΤΑ και συγκεκριμένα το 1 δις ευρώ θα προέλθει από δανεισμό από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και το 1,5 δις ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Αναμένεται ωστόσο να διευκρινιστεί αν τα δάνεια θα αποπληρωθούν από τους δήμους και τις περιφέρειες ή αν θα ισχύει αυτό που ίσχυε με τον Φιλόδημο, δηλαδή τα ποσά να καλυφθούν από τα ΠΔΕ.

Το πρόγραμμα αφορά την κατασκευή έργων ιδίως στους τομείς των υποδομών, της ψηφιακής σύγκλισης, της βιώσιμης ανάπτυξης, προστασίας του περιβάλλοντος, καθώς και την προμήθεια αγαθών και υπηρεσιών πολιτικής προστασίας και προστασίας της δημόσιας υγείας και ειδικότερα την άρση των οικονομικών επιπτώσεων από τη διασπορά του κορωνοϊού, καθώς και για την εκτέλεση δράσεων και πρωτοβουλιών κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης.

Παρουσιάζοντας το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» ο υπουργός Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκος το χαρακτήρισε «πανίσχυρο εργαλείο» στα χέρια της Αυτοδιοίκησης και επισήμανε ότι μέσω του Προγράμματος θα στηριχθούν οι τοπικές κοινωνίες στη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού, αλλά θα σχεδιαστεί και η επόμενη μέρα για τους Δήμους και τις Περιφέρειες με νέες υποδομές, νέα έργα, για να είναι όλες οι πόλεις και οι περιοχές της Ελλάδας ασφαλείς, βιώσιμες, με καλύτερη ποιότητα ζωής για όλους τους πολίτες.

Ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε ότι οι στόχοι του προγράμματος είναι κοινωνικοί, αναπτυξιακοί, περιβαλλοντικοί, «Οι φορείς της Αυτοδιοίκησης πρέπει να αποτελέσουν πυλώνα κοινωνικής συνοχής, ανάπτυξης και ανασυγκρότησης» σημείωσε χαρακτηριστικά, ενώ αναφερόμενος στην προοπτική δημιουργίας 40.000 νέων θέσεων εργασίας είπε: «Αυτό από μόνο του αποτελεί πολύ σημαντική συμβολή στην προσπάθεια επανεκκίνησης της οικονομίας την επόμενη μέρα της κρίσης του κορωνοϊού».

Χρ. Σταϊκούρας: Πρόγραμμα επανεκκίνησης της οικονομίας το “Αντώνης Τρίτσης”

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρας τόνισε ότι η κρίση με τον κορωνοϊό «θέτει σε κίνδυνο τα δημόσια συστήματα, τις αντοχές των οικονομιών και των κοινωνιών. Η έκταση και οι επιπτώσεις είναι πολύ μεγαλύτερες και χρειάζονται άμεσες, δραστικές και συνεκτικές λύσεις».

Σε ότι αφορά τη χώρα μας τόνισε ότι χρειάζεται επανεκκίνηση της οικονομίας για την μετά κορονοϊό εποχή και ότι μια τέτοια πρωτοβουλία αποτελεί και το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» .

Είναι ένα πρόγραμμα επανεκκίνησης της οικονομίας, είπε ο κ. Σταϊκούρας, με νέα έργα ώστε όλες οι πόλεις να είναι ασφαλείς και βιώσιμες.

Α. Γεωργιάδης: Το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” έναμεγάλο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων

Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε πως το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» είναι ένα μεγάλο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων που θα συμβάλει στην επανεκκίνηση της οικονομίας.

Επισήμανε την ανάγκη ενίσχυσης του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, ώστε την επόμενη μέρα της κρίσης να πάρει μπρος η οικονομία. «Στόχος είναι να κάνουμε τη ζωή των Ελλήνων πολιτών ακόμη καλύτερη» ανέφερε, σημειώνοντας πως το πρόγραμμα θα δώσει τη δυνατότητα ακόμα και σε δήμους που δεν διαθέτουν τεχνικές υπηρεσίες να υλοποιήσουν έργα και να αξιοποιήσουν πόρους που μέχρι σήμερα παρέμεναν αδιάθετοι.