Πρόγραμμα κατάρτισης σε θέματα ενεργειακής μετάβασης και ενεργειακών κοινοτήτων από την Περιφέρεια Κρήτης

Αναβάθµιση των δικτύων ύδρευσης σε τέσσερις περιοχές της Περιφέρειας υπέγραψε ο Π. Νίκας
3 Ιουλίου 2023
Κοζάνη: Ξεκίνησε η «μεταμόρφωση» της πλατείας Λασσάνη
3 Ιουλίου 2023
Show all

Πρόγραμμα κατάρτισης σε θέματα ενεργειακής μετάβασης και ενεργειακών κοινοτήτων από την Περιφέρεια Κρήτης

Πρόγραμμα κατάρτισης σε θέματα που αφορούν την ενεργειακή μετάβαση υλοποιεί η περιφέρεια Κρήτης. Ο περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης υπέγραψε την Τετάρτη, 3 Ιουλίου, προγραμματική σύμβαση μεταξύ της περιφέρειας Κρήτης και της “ΔΑΙΔΑΛΟΣ Α.Ε. – Αναπτυξιακού Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης”, για την υλοποίηση του προγράμματος.
Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από την περιφέρεια Κρήτης, έχει σχεδιαστεί και θα υλοποιηθεί από επιστήμονες του χώρου της ενέργειας και μέλη της ΜΙΝΩΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ, ενώ για την οργάνωση των δράσεων θα παρέχεται η τεχνική και διοικητική υποστήριξη της ΔΑΙΔΑΛΟΣ Α.Ε.
Οι δράσεις σε ολόκληρο το νησί, περιλαμβάνουν ημερίδες ενημέρωσης σε Δήμους, Συλλόγους, Σχολεία, ομάδες επαγγελματιών διαφόρων ειδικοτήτων, με όφελος για το σύνολο των πολιτών της Κρήτης. Στόχος είναι η ενημέρωση για τις ευκαιρίες αξιοποίησης και τα πλεονεκτήματα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, τον τρόπο λειτουργίας των Ενεργειακών Κοινοτήτων και τη συμβολή αυτών στο κοινωνικό σύνολο. Η πρωτοβουλία αυτή, εκτός από ενημέρωση, θα αποτελέσει κίνητρο για την συνειδητή εμπλοκή του κάθε πολίτη στην ενεργειακή μετάβαση.
Το έργο θα ολοκληρωθεί εντός 18 μηνών από την έναρξή του, ενώ κατά τη διάρκειά του θα αναπτυχθούν ηλεκτρονικά εκπαιδευτικά εργαλεία με τις πλέον σύγχρονες και παραστατικές μεθόδους ((e-class, video, πειραματικές διατάξεις, 3D-μακέτες, κ.λπ.).
Ο πρόεδρος της Μινώα Ενεργειακής Κοινότητας Χαράλαμπος Γιαννόπουλος ευχαρίστησε τον περιφερειάρχη για την αμέριστη στήριξή του στο θεσμό των Ενεργειακών Κοινοτήτων, ενώ στην συνάντηση, παρόντος του προέδρου της ΔΑΙΔΑΛΟΣ Α.Ε. Κώστα Φασουλάκη, εκφράστηκε από όλους η βεβαιότητα για την άρτια υλοποίηση του έργου.
Καθοριστική επίσης για την επίτευξη του σκοπού, υπήρξε η έμπρακτη συμμετοχή του αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νίκου Ξυλούρη, καθώς και της ειδικής συμβούλου Ερμιόνης Γιαλύτη, ως προς την ολοκλήρωση της διαδικασίας, την θεσμοθέτηση και έναρξη του έργου.