Πύρινη κόλαση στα Δερβενοχώρια – Συνεχείς αναζωπυρώσεις στο Λουτράκι

Χατζηδάκης σε ΑΔΕΔΥ: «Δεν μπορούμε να ικανοποιήσουμε τα αιτήματά σας»
18 Ιουλίου 2023
Συνεδρίαση ΔΣ ΚΕΔΕ αύριο Τετάρτη 19 Ιουλίου, με τηλεδιάσκεψη
18 Ιουλίου 2023
Show all

Πύρινη κόλαση στα Δερβενοχώρια – Συνεχείς αναζωπυρώσεις στο Λουτράκι

Πυρκαγιά στα Δερβενοχώρια, Τρίτη 18 Ιουλίου 2023. (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

Δύσκολη παραμένει η κατάσταση στα Δερβενοχώρια και στο Λουτράκι. Συγκεκριμένα η φωτιά στα Δερβενοχώρια μαίνεται ανεξέλεγκτη, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να δίνουν τιτάνια μάχη απέναντι σε μια πύρινη «κόλαση» για να μην ξεφύγουν οι φλόγες σε Οινόη, Βίλια και Μάνδρα.

Μάλιστα, λίγο μετά το τις 2 το μεσημέρι της Τρίτης (18.07.23) εστάλη μήνυμα μέσω του 112 στους κατοίκους της Νέας Ζωής Μάνδρας και του Νέου Πόντου Μάνδρας, ώστε να εκκενώσουν τους οικισμούς τους και να κατευθυνθούν προς Ελευσίνα λόγω της δασικής φωτιάς στα Δερβενοχώρια.

Η δορυφορική εικόνα της NASA για τις εστίες φωτιάς στα Δερβενοχώρια
fotia-tora
Οι εικόνες από το μέτωπο της φωτιάς είναι πραγματικά συγκλονιστικές. Πυκνοί καπνοί έχουν καλύψει πολλά στρέμματα και παράλληλα έχουν σκοτεινιάσει το εκεί τοπίο κρύβοντας τον ουρανό.

Το μέτωπο της πυρκαγιάς σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς εκτείνεται στα 15 χιλιομέτρων & έχει κρύψει τον ουρανό στα Δερβενοχώρια.

Ενώ, σύμφωνα με την Ελληνική Αστυνομία έχουν κλείσει αρκετοί δρόμοι συγκεκριμένα:

1) KΛEIΣTEΣ OI EΞOΔOI 1 & 2 THΣ ATTIKHΣ OΔOY ΠPOΣ MANΔPA KAI MAΓOYΛA ANTIΣTOIXA.

2) ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΤΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΕΠΙ ΤΗΣ Ε.Ο. ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ – ΘΗΒΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΜΒΟ ΤΗΣ ΜΑΝΔΡΑΣ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ ΕΩΣ ΚΑΙ ΤΗΝ 33 Χ/Θ (ΘΕΣΗ ΑΓΙΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ) ΚΑΙ ΣΤΑ ΔΥΟ ΡΕΥΜΑΤΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ.

Πολλές οι εστίες και οι αναζωπυρώσεις στο Λουτράκι
Προς Πανόραμα, Παλαιοχώρι, Πουρνάρια και Αγία Σωτήρα κατευθύνεται το μέτωπο της φωτιάς που εκδηλώθηκε χθες (17.7.2023) στα Δερβενοχώρια, όπως ανέφερε σε έκτακτη ενημέρωση για τις δασικές πυρκαγιές, ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, πύραρχος Βασίλης Βαθρακογιάννης.

Για το λόγο αυτό εκδόθηκε μήνυμα από το 112 για την απομάκρυνση των κατοίκων των παραπάνω οικισμών προς τη Μάνδρα. Η σημαντικότερη δασική φωτιά που απασχολεί το μεγαλύτερο αριθμό επίγειων και εναέριων μέσων είναι αυτή που εκδηλώθηκε χθες στα Δερβενοχώρια καθώς, όπως είπε ο κ. Βαθρακογιάννης, αυτή τη στιγμή το μέτωπο παρουσιάζει δυναμική.

Σε ξενοδοχεία φιλοξενούνται πληγέντες από τη φωτιά στο Λουτράκι
Πρωτοβουλία για την φιλοξενία πληγέντων από την φωτιά στην ευρύτερη περιοχή της Καλλιθέας Λουτρακίου έχει λάβει ο δήμος, σε συνεργασία με την ένωση ξενοδόχων Κορινθίας και τους ξενοδόχους.

Σύμφωνα με το δήμο Λουτρακίου, «ήδη, έχουν φιλοξενηθεί στα ξενοδοχεία του δήμου μας πάνω από 150 άτομα και συνεχίζουμε να δεχόμαστε κλήσεις συμπολιτών μας, που αναζητούν κατάλυμα για διαμονή και τους οποίους προσπαθούμε να εξυπηρετήσουμε με κάθε πρόσφορο μέσο».

Η Τροχαία έχει διακόψει την κυκλοφορία των οχημάτων στην εθνική οδό Ελευσίνας- Θηβών από τον κόμβο της Μάνδρας προς Θήβα και στα δύο ρεύματα. Σε αυτή την πυρκαγιά επιχειρούν 250 πυροσβέστες με 8 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 75 οχήματα, ενώ το κινητό επιχειρησιακό κέντρο «Όλυμπος» βρίσκεται στην περιοχή για τον συντονισμό τους. Από αέρος επιχειρούν 11 αεροσκάφη και 9 ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα ως συντονιστικό.

Αναφορικά με την πυρκαγιά στην περιοχή του Λουτρακίου ο κ. Βαθρακογιάννης τόνισε ότι οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής αντιμετωπίζουν εκεί πολλές ενεργές εστίες αλλά και πολλές αναζωπυρώσεις στην ευρύτερη περιοχή και προσέθεσε ότι ο επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων ενημερώνει διαρκώς τους αρμόδιους φορείς για την εξέλιξη της πυρκαγιάς.

Σχετικά με την πυρκαγιά στην ευρύτερη περιοχή της Σαρωνίδας ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΣ είπε ότι είναι σε ύφεση. Τέλος, σημείωσε ότι ο ευρωπαϊκός μηχανισμός πολιτικής προστασίας αποδέχτηκε το αίτημα βοήθειας προς τη χώρα μας και θα διατεθούν για συνδρομή στην αεροπυρόσβεση 4 αεροσκάφη, 2 από Ιταλία και 2 από Γαλλία. «Όλες οι δυνάμεις πολιτικής προστασίας, της επικράτειας, παραμένουν σε επιφυλακή και συνδράμουν στις πυρκαγιές», κατέληξε.

Eπιστρέφει ο Μητσοτάκης από τις Βρυξέλλες

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, λόγω των πυρκαγιών που βρίσκονται σε εξέλιξη, επιστρέφει νωρίτερα από τις Βρυξέλλες όπου έχει μεταβεί για να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κοινότητας Χωρών Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής.

Αμέσως μετά την άφιξή του στην Αθήνα, ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας.

Αναστέλλεται η λειτουργία της δημοτικής κατασκήνωσης στα Βίλια

Ο Δήμαρχος Ασπροπύργου, κ. Νικόλαος Μελετίου και ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας, Πολιτισμού και Νεολαίας, κ. Αβραάμ Κωνσταντινίδης, λαμβάνοντας υπόψη τις υψηλές προβλέψεις κινδύνου πυρκαγιάς, έπειτα από ενημέρωση της Πολιτικής Προστασίας αποφασίζουν την αναστολή λειτουργίας της Δημοτικής Κατασκήνωσης Ασπροπύργου στα Βίλια, για προληπτικούς λόγους.

Στην σχετική ανακοίνωση τους σημειώνουν:

Κύριο μέλημα όλων μας είναι η ασφάλεια των παιδιών και των εργαζομένων και για το λόγο αυτό η Κατασκήνωση θα παραμείνει κλειστή έως ότου οι συνθήκες επιτρέψουν την επαναλειτουργία της. Οι συμμετέχοντες στην κατασκήνωση θα ενημερωθούν με επόμενη ανακοίνωση, αύριο Τετάρτη 19 Ιουλίου για την ημερομηνία έναρξης της 3ης Κατασκηνωτικής περιόδου.

Κινδύνεψε δημοσιογράφος στο Λουτράκι

Το τηλεοπτικό συνεργείο του σταθμού βρέθηκε στο σημείο, καταγράφοντας λεπτό προς λεπτό την καταστροφική πορεία του πύρινου μετώπου, που πλέον έχει βγει εκτός ελέγχου και γίνεται προσπάθεια να περιοριστεί όσο το δυνατόν περισσότερο.

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της ζωντανής μετάδοσης, οι φλόγες πλησίασαν απειλητικά προς τη ρεπόρτερ και τον οπερατέρ του ΟΡΕΝ, ενώ σημειώθηκαν εκρήξεις που κατά πάσα πιθανότητα προήλθαν από εγκαταστάσεις της ΔΕΗ ή του φυσικού αερίου.

Η ρεπόρτερ του ΟΡΕΝ, Ελευθερία Σπυράκη, δεν έκρυψε τον τρόμο και τον πανικό της στον αέρα της ζωντανής μετάδοσης, παροτρύνοντας τον οπερατέρ, Παναγιώτη Λιανό, να απομακρυνθούν άμεσα από το σημείο.

«Πρέπει να απομακρυνθούμε, Μίνα! Μας κάνουν νόημα να απομακρυνθούμε. Η φωτιά βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τα σπίτια.

Πάμε λίγο πιο γρήγορα, Πάνο! Παντού υπάρχουν φλόγες. Πάμε, πάμε, πάμε!», ακούγεται να λέει η δημοσιογράφος την ώρα που τρέχει να σωθεί από τη φωτιά.