Ρία Ακρίβου: Να ξεριζώσουμε τον πόνο και τον φόβο από τις ψυχές των παιδιών

Ν. Παπαδάκης: “Αυτονόητος στόχος κάθε παιδί να απολαμβάνει ουσιαστικά τα δικαιώματά του”
20 Νοεμβρίου 2019
Πράσινο Κίνημα: Και το Ιόνιο λέει όχι στις εξορύξεις των υδρογονανθράκων
20 Νοεμβρίου 2019
Show all

Ρία Ακρίβου: Να ξεριζώσουμε τον πόνο και τον φόβο από τις ψυχές των παιδιών

Το μήνυμα της Συμπροέδρου του Πράσινου Κινήματος για τις Παγκόσμιες Ημέρες κατά της Κακοποίησης των Παιδιών και για τα Δικαιώματα του Παιδιού

Με αφορμή την χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα κατά της Κακοποίησης των Παιδιών και τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού, την 30η επέτειο από την υιοθέτησης από τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού, η Συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος Ρία Ακρίβου απευθύνει το ακόλουθο μήνυμα:
«Η παιδική κακοποίηση αποτελεί συχνό και σοβαρό κοινωνικό φαινόμενο του αιώνα μας και έναν από τους βασικότερους παράγοντες παιδικής θνησιμότητας. Τα παιδιά συνήθως κακοποιούνται μέσα στην ίδια τους την οικογένεια ή από άτομα που γνωρίζουν στο ευρύτερο περιβάλλον τους και σπανιότερα από αγνώστους. Στην Ελλάδα, ψηφίστηκε πρόσφατα ο Νόμος 3500/2006 «Για την Αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας».
Είναι αδύνατο να μετρηθεί το πραγματικό μέγεθος της βίας κατά των παιδιών σε παγκόσμιο επίπεδο.
Δεν υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία όσον αφορά τον ακριβή αριθμό των θυμάτων, επειδή το μεγαλύτερο μέρος των περιστατικών δεν καταγγέλλεται.
Υπολογίζεται παρόλα αυτά, ότι περίπου 500 εκατομμύρια μέχρι και 1,5 δισεκατομμύριο παιδιά πέφτουν θύματα βίας κάθε χρόνο.
Επίσης εκτιμάται ότι κάθε χρόνο τουλάχιστον 275 εκατομμύρια παιδιά σ” όλο τον κόσμο, βιώνουν τη βία μέσα στα ίδια τους τα σπίτια. Ενώ, η οικογένεια πρέπει να είναι το φυσικό περιβάλλον για την προστασία των παιδιών, ωστόσο τα παιδιά δοκιμάζουν τη βία υπό μορφή πειθαρχίας.
Δυστυχώς, η σωματική τιμωρία αποτελεί συνηθισμένη και αποδεκτή τακτική για πειθαρχία των παιδιών σε αρκετές χώρες και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό αποδεκτή και στην Ελλάδα.
Το Πράσινο Κίνημα επιμένει στη θέση του για την αυστηροποίηση των ποινών για την κακοποίηση των παιδιών.
Παράλληλα το Πράσινο Κίνημα αναλαμβάνει σειρά από δράσεις και πρωτοβουλίες ώστε να βοηθήσουμε τα παιδιά να αποκτήσουν τις απαραίτητες άμυνες έναντι του σχολικού και κάθε άλλης μορφής εκφοβισμού, των «παγίδων» του κυβερνοχώρου αλλά και της σεξουαλικής κακοποίησης, καθώς ένα στα πέντε παιδιά στην Ευρώπη πέφτει θύμα σεξουαλικής βίας και κακοποίησης, ενώ στηρίζουμε το δικαίωμα κάθε παιδιού στην ασφάλεια του σπιτιού και της οικογενειακής θαλπωρής. Το μέλλον του κόσμου μας είναι τα παιδιά και οφείλουμε να ξεριζώσουμε τον πόνο και τον φόβο από τις ψυχές τους».