Ρόδος: Την ακύρωση εκατοντάδων ψηφοδελτίων άλλων συνδυασμών ζητά ο απερχόμενος δήμαρχος

Περιφέρεια Αττικής: Σε αυξημένη ετοιμότητα καθώς οι καιρικές συνθήκες ευνοούν την αύξηση του κουνουπιού τίγρη
1 Νοεμβρίου 2023
Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για το νέο σύστημα επιλογής διοικήσεων στο Δημόσιο
2 Νοεμβρίου 2023
Show all

Ρόδος: Την ακύρωση εκατοντάδων ψηφοδελτίων άλλων συνδυασμών ζητά ο απερχόμενος δήμαρχος

Ρόδος: Την ακύρωση εκατοντάδων ψηφοδελτίων άλλων συνδυασμών ζητά ο απερχόμενος δήμαρχος

Συνεχίζει ο απερχόμενος δήμαρχος Ρόδου, Αντώνης Καμπουράκης να μην δέχεται την εκλογική του ήττα από τον κ. Κολιάδη.

Συγκεκριμένα ο απερχόμενος δήμαρχος ζητάει την ακύρωση 532 ψηφοδελτίων άλλων συνδυασμών μετά την ένσταση που κατέθεσε στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Ρόδου η παράταξη «Με Δύναμη για τη Ρόδο» του κ. Αντώνη Καμπουράκη, καθώς επίσης και την προσμέτρηση 6 έγκυρων ψηφοδελτίων υπέρ του συνδυασμού της, αλλά και την αναγνώριση ως έγκυρων 89 ψηφοδελτίων της που έχουν ακυρωθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην ένσταση η οποία και θα εξεταστεί από το αρμόδιο Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Ρόδου γίνεται αναλυτική αναφορά στα «ευρήματα» της επίδειξης άκυρων ψηφοδελτίων, αλλά και της επανακαταμέτρησης των έγκυρων ψηφοδελτίων που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα.

Η ένσταση στρέφεται κατά της απόφασης (22/2023) του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ρόδου (διαδικασία εκούσιας δικαιοδοσίας) με την οποία έγινε η ανακήρυξη των αποτελεσμάτων των εκλογών, κατά του συνδυασμού «ΕΝΑ – Ενωμένη Αλλάζουμε- Μαζί για τη Ρόδο» αλλά και του ίδιου του επικεφαλής του κ. Αλέξανδρου Κολιάδη, καθώς και κατά των δύο άλλων συνδυασμών που επίσης συμμετείχαν στις εκλογές:

«Αρχή Οργάνωσης για το νησί μας» του κ. Νίκου Γερονικόλα και «Λαϊκή Συσπείρωση Ρόδου» του κ. Τάκη Πότσου.

• Με την υποβληθείσα ένσταση, ο κ. Καμπουράκης, ζητά από το δικαστήριο, να αναγνωριστούν έξι ψηφοδέλτια της παράταξής του, τα οποία εσφαλμένα δεν καταχωρήθηκαν στο βιβλίο διαλογής ψήφων και δεν προσμετρήθηκαν υπέρ τους, αλλά αντίθετα εσφαλμένα καταχωρήθηκαν και προσμετρήθηκαν έξι ψηφοδέλτια υπέρ της παράταξης του κ. Κολιάδη.

• Με το ίδιο δικόγραφο, ζητείται, 89 ψηφοδέλτια της παράταξης «Με Δύναμη για τη Ρόδο» τα οποία εκ παραδρομής ή εσφαλμένα έχουν κριθεί άκυρα, να αναγνωριστούν από το δικαστήριο ως έγκυρα, και να προστεθούν στο σύνολο των ψηφοδελτίων που έχει λάβει η παράταξη του κ. Καμπουράκη.

• Επίσης, 532 ψηφοδέλτια από τους άλλους τρεις συνδυασμούς (των κ.κ. Κολιάδη, Γερονικόλα και Πότσου) που έχουν θεωρηθεί έγκυρα, να ακυρωθούν από το δικαστήριο και να αφαιρεθούν από τον αριθμό των έγκυρων ψηφοδελτίων που έχουν λάβει οι λοιποί συνδυασμοί αλλά και από το σύνολο των έγκυρων ψηφοδελτίων της εκλογικής αναμέτρησης της πρώτης Κυριακής 8 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην ένσταση, εφόσον γίνουν δεκτά τα παραπάνω αιτήματα, η παράταξη του κ. Καμπουράκη θα συγκεντρώσει 23.951 έγκυρα ψηφοδέλτια, ενώ ο συνολικός αριθμός των έγκυρων ψηφοδελτίων (για όλους τους συνδυασμούς) θα διαμορφωθεί στις 55.279 (όπου τα 55.722 είναι τα ψηφοδέλτια σύμφωνα με την απόφαση ανακήρυξης και προστίθενται τα 89 της παράταξης Καμπουράκη και αφαιρούνται τα 532 από τους λοιπούς συνδυασμούς).

Ως εκ τούτου και εφόσον όλα τα παραπάνω γίνουν δεκτά και ισχύσουν από το δικαστήριο όπως αναφέρεται στην ένσταση του κ. Καμπουράκη, η παράταξη «Με Δύναμη για τη Ρόδο» θα λαμβάνει για τη πρώτη Κυριακή 8 Οκτωβρίου, των δημοτικών εκλογών ποσοστό 43,327%.

Δηλαδή με τον τρόπο αυτό, η παράταξη του κ. Καμπουράκη θα συγκεντρώνει μεγαλύτερο αριθμό ψηφοδελτίων από τα 180 που απαιτούνταν για την εκλογή της από τον πρώτο γύρο. Πάντως στο ίδιο δικόγραφο, τίθεται το αίτημα έκδοσης προδικαστικής απόφασης από το δικαστήριο, με την οποία θα επιτραπεί στην παράταξη του κ. Καμπουράκη, εντός επτά ημερών, να έχουν πρόσβαση και να τους επιδειχθούν τα άκυρα ψηφοδέλτια σε έξι συγκεκριμένα εκλογικά τμήματα (τα οποία δεν είχαν ελέγξει) καθώς και η επίδειξη των πρωτοκόλλων ψηφοφορίας όλων των εκλογικών τμημάτων, καθώς πιθανολογείται ότι υπάρχουν σφάλματα και παραλείψεις κατά τη σύνταξή τους.