Ρύθμιση για την ενίσχυση των ανασφάλιστων ΑμεΑ που διαμένουν σε Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης

ΚΕΔΕ: Η στήριξη των ανθρώπων του Πολιτισμού, προϋπόθεση για ομαλή επιστροφή στην καθημερινότητα
8 Μαΐου 2020
Ίλιον: Τηλε-ημερίδα για τα νέα δεδομένα της πανδημίας στην οικογένεια από τον Δήμο
8 Μαΐου 2020
Show all

Ρύθμιση για την ενίσχυση των ανασφάλιστων ΑμεΑ που διαμένουν σε Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης

Την ενίσχυση των ανασφάλιστων ΑμεΑ που διαβιούν σε Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ) προβλέπει η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), που υπογράφηκε, στις 6 Μαΐου 2020, από την υφυπουργό Εργασίας, αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου, τον υφυπουργό Υγείας Βασίλειο Κοντοζαμάνη και τον υφυπουργό Δημοσιονομικής Πολιτικής Θεόδωρο Σκυλακάκη.

Σκοπός της ρύθμισης του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων είναι η άμεση απόδοση νοσηλίου-τροφείου στα ανασφάλιστα και άπορα άτομα που διαμένουν σε Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ).

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, η στήριξη και οικονομική επιβίωση των ΣΥΔ αποτελούν προέκταση του αδιαμφισβήτητου δικαιώματος των ατόμων με νοητική υστέρηση, κινητικές ή αισθητηριακές αναπηρίες ή δευτερογενείς παθήσεις και ψυχικές διαταραχές, σε αξιοπρεπή διαβίωση. Η επιλογή των ατόμων που φιλοξενούνται σε ΣΥΔ γίνεται με κοινωνικά κριτήρια. Έως σήμερα, για τους ασφαλισμένους οικότροφους σε ΣΥΔ καταβάλλεται ειδικό νοσήλιο-τροφείο από τον ΕΟΠΠΥ, (ύψους 40 ευρώ ή 70 ευρώ ανάλογα με τη βαρύτητα της αναπηρίας που έχει το άτομο που διαμένει στη ΣΥΔ).

Όπως επισημαίνει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, η υπουργική απόφαση του 2014, που καθόριζε την απόδοση της δαπάνης διαβίωσης των ανασφάλιστων ατόμων, δεν είχε έως σήμερα ενεργοποιηθεί. Καθώς άτομα που χρειάζονται τις υπηρεσίες των ΣΥΔ είναι συχνά ανασφάλιστα, η μη πρόβλεψη τροφείου γι’ αυτήν την κατηγορία καθιστούσε απαγορευτική την επιλογή τους, ενώ δυσχέραινε την εύρυθμη λειτουργία και την οικονομική βιωσιμότητα των δομών αυτών, διευκρινίζει το υπουργείο.

Προς την κατεύθυνση επίλυσης αυτού του ζητήματος,όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, η κ. Μιχαηλίδου κινήθηκε γρήγορα και θέσπισε τη διαδικασία καταβολής της αποζημίωσης αυτής, μέσω του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ).

Με βάση τη νέα ρύθμιση, άποροι θεωρούνται άτομα, των οποίων το ετήσιο πραγματικό φορολογητέο ατομικό εισόδημα δεν υπερβαίνει τα 4.800 ευρώ ή το ετήσιο πραγματικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει για δύο ενήλικες τα 7.200 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.200 ευρώ για κάθε τέκνο.

Τι είναι οι Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ)

Οι ΣΥΔ αποτελούν ένα σύγχρονο πλαίσιο ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης, το οποίο παρέχει ολοκληρωμένες, ποιοτικές υπηρεσίες, εξειδικευμένης επιστημονικής θεραπευτικής υποστήριξης σε άτομα που τις έχουν ανάγκη. Λειτουργούν ως στέγες μακράς διαμονής-υποστηριζόμενης διαβίωσης (κλειστή μονάδα) 24ωρης φιλοξενίας, για 4 έως 9 άτομα ανά στέγη και αποσκοπούν στην υπεράσπιση των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων των φιλοξενουμένων, καθώς και στην εξασφάλιση ανεξάρτητης και αξιοπρεπούς διαβίωσης με ενεργή ένταξη στο κοινωνικό περιβάλλον.

Όπως σημειώνει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, βασικοί στόχοι των ΣΥΔ είναι η εξασφάλιση της ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης των ΑΜΕΑ, η αποϊδρυματοποίηση και η επανένταξή τους στην ευρύτερη κοινότητα, η προώθηση της αυτονομίας και της ικανότητας αυτοεξυπηρέτησης, η αναγνώριση του δικαιώματος των ατόμων στην αξιοπρέπεια και την ισοτιμία, η πρόσβαση σε ποιοτικά εκπαιδευτικά προγράμματα και η συμμετοχή σε πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες.

Η Υποστηριζόμενη Διαβίωση εξυπηρετεί το πρωταρχικό δικαίωμα για ανεξάρτητη διαβίωση κάθε ατόμου, παρέχοντας όλες τις απαραίτητες υπηρεσίες υποστήριξης για ανεξάρτητη διαβίωση των φιλοξενουμένων τους, όπως υγιεινή, ασφαλή άνετη διαμονή, σίτιση, συνεχή ιατρική φροντίδα, μέριμνα για ασφαλή μετάβαση και επιστροφή από το χώρο εργασίας τους κ.λπ.