Ρύθμιση ειδικών θεμάτων του «Κώδικα Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων Ακινήτων»

Σχεδίαση δράσεων με την Τοπική Αυτοδιοίκηση η “Ελλαδα 2021” με πλατφόρμα υποβολής προτάσεων
10 Ιανουαρίου 2020
Έδιωξε τους δημοσιογράφους ο Τζιτζικώστας από την συζήτηση της Πολιτικής Προστασίας
10 Ιανουαρίου 2020
Show all

Ρύθμιση ειδικών θεμάτων του «Κώδικα Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων Ακινήτων»

Δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ Αρ. Φύλλου 4938 τεύχος Β’ της 31ης Δεκεμβρίου 2019 η Υπουργική Απόφαση Αριθμ. 149877 ΕΞ 2019 του Υφυπουργού Οικονομικών κ. Βεσυρόπουλου με θέμα Ρύθμιση ειδικών θεμάτων του «Κώδικα Αναγκαστι- κών Απαλλοτριώσεων Ακινήτων» (ν. 2882/2001).

Άρθρο 1
Σκοπός της παρούσας απόφασης είναι ο καθορισμός διαδικασιών και προϋποθέσεων για την εφαρμογή των διατάξεων του κώδικα αναγκαστικών απαλλοτριώσεων ακινήτων και ιδίως των άρθρων 7 παρ.1, 9 παρ. 1, 11 παρ. 3,12παρ.1και27παρ.5.

Άρθρο 2
Η έκδοση κοινών αποφάσεων όπου αυτές προβλέ- πονται στον κώδικα αναγκαστικών απαλλοτριώσεων ακινήτων, γίνεται με πρωτοβουλία του εποπτεύοντος Υπουργείου, το οποίο ως αρμόδιο εκ του σκοπού της απαλλοτρίωσης, είναι και αρμόδιο για τη σύνταξη σχε- τικού σχεδίου κοινής υπουργικής απόφασης.
Το σχέδιο κοινής υπουργικής απόφασης πρέπει να συνοδεύεται από τα προβλεπόμενα στο άρθρο 3 του κώδικα αναγκαστικών απαλλοτριώσεων δικαιολογητικά και να προωθείται για συνυπογραφή από τον Υπουργό Οικονομικών, ο οποίος προβαίνει σε έλεγχο νομιμότητας.

Άρθρο 3
Ο υπερού η απαλλοτρίωση, ο οποίος αιτείται την κή- ρυξή της και είναι ο εκ του σκοπού της απαλλοτρίωσης αρμόδιος φορέας, έχει έννομο συμφέρον να αιτηθεί από κάθε Αρχή, τα δικαιολογητικά που απαιτούνται από το νόμο για να προβεί σύμφωνα με το άρθρο 9 παρ. 1 του κώδικα αναγκαστικών απαλλοτριώσεων, στη μεταγραφή της απόφασης κήρυξης της απαλλοτρίωσης στο κατά τόπο αρμόδιο υποθηκοφυλακείο και κτηματολογικό γραφείο.
Ο ίδιος ως άνω αρμόδιος φορέας, καθίσταται αρμόδιος για την ανάληψη κάθε ενέργειας προβλεπόμενης από τη νομοθεσία περί Εθνικού Κτηματολογίου, όπως υποβολή ένστασης, έγερση αγωγής.
Σε κάθε περίπτωση, ο υπερού η απαλλοτρίωση υπο- χρεούται να λαμβάνει κάθε αναγκαίο μέτρο για την προστασία του απαλλοτριωθέντος ακινήτου από οποια-δήποτε αυθαίρετη κατάληψη και προσβολή νομής και κατοχής, ως κύριος του απαλλοτριωθέντος, σύμφωνα με το άρθρο 7 παρ. 4 του κώδικα αναγκαστικών απαλ- λοτριώσεων.

Άρθρο 4
Η αποδοχή του αιτήματος διατήρησης της αυτο- δικαίως αρθείσης μη συντελεσμένης απαλλοτρίω- σης, σύμφωνα με το άρθρο 11 παρ. 3 του κώδικα αναγκαστικών απαλλοτριώσεων, γίνεται με έκδοση υπουργικής απόφασης μονομερώς από το εποπτεύον Υπουργείο, το οποίο ως αρμόδιο εκ του σκοπού της απαλλοτρίωσης και ως υπόχρεο σε καταβολή της απο- ζημίωσης, σταθμίζει τη σκοπιμότητα του έργου και γενικότερα το δημόσιο συμφέρον για τη διατήρηση της απαλλοτρίωσης, εφόσον υπάρχουν οι απαραίτητες πιστώσεις.

Άρθρο 5
Μετά την παρέλευση μακρού, πέραν του ευλόγου, χρονικού διαστήματος από τη συντέλεση της απαλλοτρίωσης, ο υπερού η απαλλοτρίωση, ως εκ του σκοπού της απαλλοτρίωσης αρμόδιος φορέας αποφασίζει για την ανάκληση της, σύμφωνα με το άρθρο 12 του κώδι- κα αναγκαστικών απαλλοτριώσεων εφόσον αυτή δεν είναι αναγκαία για την εκπλήρωση του αρχικού ή άλλου σκοπού που χαρακτηρίζεται από τους νόμους δημόσιας ωφέλειας και αποδέχεται την ανάκληση ο καθού η απαλ- λοτρίωση ιδιοκτήτης.
Εάν ο καθού η απαλλοτρίωση ιδιοκτήτης δηλώσει ότι δεν επιθυμεί την ανάκληση ή δεν απαντήσει μέσα σε τρεις μήνες από τη λήψη σχετικής πρόσκλησης, ο ίδιος ως άνω αρμόδιος φορέας αποφασίζει για την ελεύθε- ρη διάθεση του απαλλοτριωθέντος, όπως ορίζεται στο άρθρο 12 παρ. 1 εδ. β και γ του κώδικα αναγκαστικών απαλλοτριώσεων και το παραδίδει προς την οικεία Κτηματική Υπηρεσία μαζί με τα αναγκαία έγγραφα και κτηματολογικά διαγράμματα, όπως αυτά ενδεχόμενα έχουν αναδιαμορφωθεί μετά τη συντέλεση της απαλ- λοτρίωσης, προκειμένου να γίνει καταγραφή του ως δημοσίου κτήματος και να διασφαλισθεί η προστασία του από αυθαίρετη κατοχή.

Άρθρο 6
Η Υπηρεσία η οποία συνέταξε και ενέκρινε το κτημα- τολογικό διάγραμμα και πίνακα, υποχρεούται να υπο- βάλλει στην Επιτροπή του άρθρου 27 παρ. 5 του κώδικα αναγκαστικών απαλλοτριώσεων, κάθε απαιτούμενο για τον έλεγχο του διαγράμματος και του πίνακα, στοιχείο.