Σε ισχύ οι νέες προϋποθέσεις για την κινητικότητα των δημοτικών υπαλλήλων – Εγκύκλιος ΥΠΕΣ

ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ: Εργαλειοποιεί και τον Κουφοντίνα η Ν.Δ.
2 Μαρτίου 2021
Μεγάλη διάκριση για το Δήμο Νέας Ιωνίας στα «Best City Awards 2020»
2 Μαρτίου 2021
Show all

Σε ισχύ οι νέες προϋποθέσεις για την κινητικότητα των δημοτικών υπαλλήλων – Εγκύκλιος ΥΠΕΣ

Εφαρμοστική εγκύκλιο για το άρθρο 490 του Ν.4781/2021 που αφορά στην εφαρμογή του κύκλου κινητικότητας 2020 για τους δήμους εξέδωσε το υπουργείο Εσωτερικών.

Στην εγκύκλιο αποτυπώνεται επακριβώς το περιεχόμενο του νόμου, δίδονται διευκρινίσεις και ορίζονται οι άμεσες ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβούν οι αρμόδιοι φορείς.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο αύριο, Τετάρτη 3 Μαρτίου είναι η τελευταία ημέρα προκειμένου οι αρμόδιες υπηρεσίες των δήμων προέλευσης των υπαλλήλων, να επανελέγξουν αν ισχύει και η νέα προϋπόθεση αναφορικά με το ποσοστό κάλυψης του οικείου κλάδου (85%). Αν δεν απαντήσουν, ή αν δεν ισχύει η προϋπόθεση του ποσοστού κάλυψης, οι αποφάσεις μετακίνησης που έχουν εκδοθεί ανακαλούνται.

Συγκεκριμένα η εγκύκλιος αναφέρει: « (…) εισάγεται αποκλειστική προθεσμία για τη Διοίκηση, μέχρι και την Τετάρτη 3/3/2021, προκειμένου οι αρμόδιες Υπηρεσίες προέλευσης των Υπαλλήλων που ανήκουν οργανικά σε Δήμους με πληθυσμό έως 25.000 κατοίκους ή σε νησιωτικούς Δήμους με πληθυσμό έως 55.000 κατοίκους, να επανελέγξουν τη συνδρομή της προϋπόθεσης αυτής βάσει του νεώτερου προβλεπόμενου ποσοστού κάλυψης του οικείου κλάδου (80%) σε συνδυασμό με τις λοιπές προϋποθέσεις που θέτουν οι διατάξεις της παρ.4 του αρ.4 του ν.4440/2016, όπως ισχύει. δ) Σε περίπτωση παρέλευσης άπρακτης της ανωτέρω αποκλειστικής προθεσμίας ή σε περίπτωση που βεβαιώνονται ότι δεν πληρούνται οι ως άνω νέες ειδικές και αποκλειστικά για τον κύκλο αυτό ισχύουσες προϋποθέσεις, οι Αποφάσεις μετακίνησης που έχουν ήδη εκδοθεί ή δημοσιευτεί, ανακαλούνται με ευθύνη του Φορέα Υποδοχής και οι εκκρεμείς διαδικασίες παύουν».

Στην εγκύκλιο διευκρινίζεται το εξής: Η βεβαίωση συνδρομής των προϋποθέσεων δεν επαφίεται σε καμία περίπτωση στη διακριτική ευχέρεια του αρμόδιου οργάνου του φορέα προέλευσης, αλλά αποτελεί δέσμια αρμοδιότητά του στο πλαίσιο των προβλεπόμενων από το ν. 4440/2016 διατάξεων. Η μη ανταπόκριση των φορέων προέλευσης στην έκδοση των εν λόγω βεβαιώσεων ιδιαίτερα κατά το χρόνο έκδοσης των αποφάσεων μετακίνησης, έχει ως αποτέλεσμα να θίγονται ενδεχομένως τα δικαιώματα των υπαλλήλων που μετέχουν στην Κινητικότητα και έχουν επιλεγεί, καθώς χωρίς τη βεβαίωση της συνδρομής των προϋποθέσεων, οι Υπηρεσίες υποδοχής δεν δύνανται να ολοκληρώσουν τη διαδικασία μετακίνησης του επιλεγέντος υπαλλήλου και αναγκαστικά πρέπει να προβούν σε αντίστοιχες διαδικασίες για τον επόμενο στη σειρά επικρατέστερο υποψήφιο.

Προκειμένου επομένως να τηρείται η αρχή της νομιμότητας, παρακαλούνται οι αρμόδιες υπηρεσίες προέλευσης για την αμελλητί παροχή της απαιτούμενης σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις βεβαίωσης συνδρομής των προϋποθέσεων κατά το χρόνο έκδοσης της απόφασης μετακίνησης».

Σε ότι αφορά στις αποφάσεις απόσπασης σημειώνεται ότι:

« (…) Για αυτές που έχουν ήδη εκδοθεί, θα πρέπει για τη νομιμότητα της εν λόγω υπηρεσιακής μεταβολής, η σχετική Απόφαση, προκειμένου να παράγει έννομες συνέπειες, να συνοδεύεται υποχρεωτικά από τη Βεβαίωση συνδρομής της νεώτερης προϋπόθεσης που θέτουν οι σχετικές διατάξεις. Για όσες αποφάσεις απόσπασης εκκρεμούν, δεν δύναται να ολοκληρωθεί νομίμως η έκδοσή τους χωρίς να βεβαιώνεται η συνδρομή της νεώτερης προϋπόθεσης της παρ.3 του αρ.490 του ν.4781/2021. Εφόσον δεν βεβαιωθεί, ρητώς ή σιωπηρώς, η συνδρομή της προϋπόθεσης αυτής της παρ.3 του αρ.490, οι Αποφάσεις απόσπασης που έχουν ήδη εκδοθεί, ανακαλούνται και οι Υπάλληλοι επιστρέφουν στις Υπηρεσίες προέλευσής τους, ενώ για όσες Αποφάσεις εκκρεμούν, παύει η διαδικασία έκδοσής τους ».

Σε ότι αφορά στις μετατάξεις: « (…) Άμα τη παραλαβή της ως άνω Βεβαίωσης, οι Υπηρεσίες υποδοχής θα πρέπει αμελλητί να ενημερώσουν αρμοδίως το Εθνικό Τυπογραφείο για την συνέχιση της διαδικασίας δημοσίευσης, εφόσον πληρούνται οι νόμιμες προϋποθέσεις, αναφέροντας και τον σχετικό κωδικό αριθμό δημοσίευσης. Σε αντίθετη περίπτωση, θα πρέπει, εφόσον εκκρεμεί προς δημοσίευση η πράξη μετάταξης, να ζητηθεί η ανάκληση της δημοσίευσης. Σε περίπτωση δε που έχει δημοσιευτεί η πράξη μετάταξης και εφόσον δεν βεβαιωθεί η συνδρομή των προϋποθέσεων της παρ.3 του αρ.490 του ν.4781/2021, οι Υπηρεσίες υποδοχής οφείλουν να προβούν αμέσως μετά το πέρας της τιθέμενης αποκλειστικής προθεσμίας για τις Υπηρεσίες προέλευσης, στην ανάκληση των Αποφάσεων μετάταξης(…) ».