Σε 30 δήμους και 11 περιφέρειες διατέθηκαν άδειες λογισμικού

Στ. Πέτσας: Κατατίθεται το νομοσχέδιο για τις εκλογές στην Αυτοδιοίκηση
7 Μαΐου 2021
«Πράσινο φως» για την υπογειοποίηση των κάδων στην Ναύπακτο
7 Μαΐου 2021
Show all

Σε 30 δήμους και 11 περιφέρειες διατέθηκαν άδειες λογισμικού

Ολοκληρώθηκε η διάθεση αδειών λογισμικού σε φορείς της κεντρικής και γενικής κυβέρνησης καθώς και τις Ανεξάρτητες αρχές από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (ΓΓΠΣΔΔ) του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Από την αρχή του έτους διατέθηκαν 110.000 άδειες λογισμικού που αφορούν σε λογισμικό αυτοματισμού γραφείου (ενδεικτικά Office Std, Office Pro), λειτουργικών συστημάτων (Windows 10 Ent, Windows Server) και βάσεων δεδομένων, καλύπτοντας έτσι τις άμεσες ανάγκες του Ελληνικού Δημοσίου για τρία χρόνια. Ειδικότερα, διατέθηκαν άδειες λογισμικού σε υπουργεία, 16 Ανεξάρτητες Αρχές και φορείς του Δημοσίου, 11 περιφέρειες και 30 δήμους της χώρας.

Το έργο «Προμήθεια αδειών λογισμικού μέσω εταιρικής σύμβασης (Enterprise Agreement)», υλοποιήθηκς μετά από διαγωνισμό που διενέργησε η ΚτΠ ΑΕ έναντι συνολικού τιμήματος 28,43 εκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, η απόκτηση των αδειών δίνει στους φορείς του Δημοσίου νέες δυνατότητες ανάπτυξης εφαρμογών και χρήσης εργαλείων συνεργασίας (collaboration tools) για τον εκσυγχρονισμό του συστήματος Δημόσιας Διοίκησης και την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών. Για παράδειγμα, δόθηκε η δυνατότητα παροχής προηγμένων υπηρεσιών, όπως η εξ’ αποστάσεως εξυπηρέτηση του πολίτη από το gov.gr μέσω της υπηρεσίας myDeskLive για ψηφιακά ραντεβού με υπηρεσίες του Δημοσίου, όπως η ΑΑΔΕ, τα ΚΕΠ, ο ΟΑΕΔ, Πρεσβείες και Προξενεία της χώρας μας, μέσω της οποίας έχουν ήδη πραγματοποιηθεί περισσότερα από 70.000 ψηφιακά ραντεβού. Επιπλέον, αυξάνει σημαντικά την αξιοπιστία των πληροφοριακών συστημάτων του Δημοσίου, καθώς σταματά η εγκατάσταση και χρήση πειρατικού λογισμικού, πρακτική που ενέχει σοβαρούς κινδύνους.

Υπενθυμίζεται ότι το Enterprise Agreement συνέβαλε καταλυτικά ώστε τον Απρίλιο του 2020 να αφαιρεθεί η χώρα από τη «Λίστα Παρακολούθησης 301» που τηρούν οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και περιλαμβάνει τις χώρες οι οποίες χρησιμοποιούν μη αδειοδοτημένο λογισμικό στο Δημόσιο.