Σηματοδοτήθηκαν 130 χλμ περιπατητικών και ποδηλατικών διαδρομών στον δήμο Αριστοτέλη

Η απολιγνιτοποίηση στο επίκεντρο της συνάντησης του δημάρχου Κοζάνης με την πρέσβειρα της Σλοβακίας
15 Ιουνίου 2020
Να καθορίσει η Περιφ. Αττικής τα γεωγραφικά όρια της «παραδοσιακής αγοράς της Πλάκας» ζητάει ο ΕΣΑ
15 Ιουνίου 2020
Show all

Σηματοδοτήθηκαν 130 χλμ περιπατητικών και ποδηλατικών διαδρομών στον δήμο Αριστοτέλη

Τη δυνατότητα να περπατήσουν στα μονοπάτια του «Αλέξη Ζορμπά», του «Ξέρξη» και του «Ελάτου» έχουν πλέον οι κάτοικοι και οι επισκέπτες του δήμου Αριστοτέλη, στο τρίτο «πόδι» της Χαλκιδικής. Πρόκειται για ορισμένες μόνο από τις περιπατητικές και ποδηλατικές διαδρομές, μήκους 130 χιλιομέτρων, η σηματοδότηση των οποίων ολοκληρώθηκε από τη δημοτική αρχή.
Όλες οι διαδρομές, κατά μήκος των ακτών, περιοχών ιδιαίτερου φυσικού κάλους και πολιτιστικού ενδιαφέροντος, συνδέονται με σημεία αναφοράς στην ιστορική ταυτότητα της περιοχής, με προεξάρχουσα την προσωπικότητα του Αριστοτέλη.
Η σήμανση αποτυπώνεται στον επαγγελματικό οδηγό με τίτλο «Trekking:Life is an adventure», που από τον περασμένο Μάρτιο έχει διοχετευτεί σε γραφεία προαγωγής του περιπατητικού τουρισμού στην εγχώρια, ευρωπαϊκή και αμερικανική τουριστική αγορά.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, τον Σεπτέμβριο του 2020 ο δήμος Αριστοτέλη θα προχωρήσει στην πιστοποίηση του «Αριστοτελικού Περιπάτου», που ενώνει το Άλσος του Αριστοτέλη και τον οικισμό των Σταγείρων με τον αρχαιολογικό χώρο της αριστοτελικής γενέτειρας στην περιοχή της Ολυμπιάδας.
Επιπρόσθετα, οι έξι κοινότητες Βαρβάρα, Νεοχώρι, Στάγειρα, Στρατονίκη, Στρατώνι και Ολυμπιάδα συνδέονται και με ανθρώπινες δραστηριότητες που συνθέτουν αυθεντικά επαγγέλματα. Ξυλοκόποι, μελισσοκόμοι, μυδοκαλλιεργητές, κτηνοτρόφοι, γεωργοί και αλιείς τοποθετούνται στο κάδρο μιας περιήγησης σε ένα δασώδες περιβάλλον προστατευμένο από την ευρωπαϊκή συνθήκη Natura 2000.
«Με την ενεργό συμμετοχή των τουριστικών παραγόντων του τόπου, ακολουθώντας διεθνή πρότυπα και κανόνες που οι λάτρεις του περιπατητικού τουρισμού γνωρίζουν καλά και ξέρουν να αναγνωρίζουν στους τόπους που επιλέγουν να επισκεφθούν, δημιουργήθηκε ένα δίκτυο που θα αποτελέσει κληροδότημα και πυλώνα τουριστικής ανάπτυξης του δήμου Αριστοτέλη για τα επόμενα χρόνια», δηλώνει ο δήμαρχος της περιοχής Στέλιος Βαλιάνος.
Ξεχωριστή θέση στο τοπικό δίκτυο κατέχουν οι διαδρομές του «Ελάτου» και του «Αλέξη Ζορμπά», η «προαθωνική ποδηλατική διαδρομή της ελιάς», ο «Ακάνθιος Περίπατος», η «Διαδρομή του Ξέρξη», ο «Προαθωνικός Περίπατος», που περιμένουν τους λάτρεις τους περιπατητικού τουρισμού να τις ανακαλύψουν