Σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη: 57 οι επιβεβαιωμένοι νεκροί – 56 αγνοούμενοι επιβάτες

Συγκλονιστική η προσέλευση εργαζομένων και πολιτών στην έκτακτη αιμοδοσία της Περιφέρειας Αττικής
2 Μαρτίου 2023
Τι άλλαξε στο θεσμικό πλαίσιο συνομολόγησης δανείων για τους ΟΤΑ
3 Μαρτίου 2023
Show all

Σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη: 57 οι επιβεβαιωμένοι νεκροί – 56 αγνοούμενοι επιβάτες

Σε 57 ανέρχονται οι επιβεβαιωμένοι νεκροί που έχουν ανασυρθεί μέχρι στιγμής από τα συντρίμμια της επιβατικής αμαξοστοιχίας που συγκρούστηκε με την εμπορική, αργά το βράδυ της Τρίτης 28/2, όπως ανέφερε σε επίσημη ενημέρωση η εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, αστυνόμος β’,Κωνσταντία Δημογλίδου. Επιπλέον, σύμφωνα με την κα. Δημογλίδου, 48 άτομα παραμένουν για νοσηλεία.

Η χώρα παραμένει σε σοκ και σε τριήμερο εθνικό πένθος. Σε ένα απόκοσμο τοπίο καταστροφής συνεχίστηκε η έρευνα των συνεργείων διάσωσης όλη τη νύχτα και σήμερα επικεντρώνεται στο τρίτο βαγόνι του μοιραίου τρένου.

Ο επίσημος απολογισμός της τραγωδίας το πρωί της Πέμπτης, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων είναι 46 νεκροί και 73 τραυματίες, εκ των οποίων οι 6 νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Ωστόσο η προϊσταμένη της ιατροδικαστικής υπηρεσίας Λάρισας Ρουμπίνη Λεονταρή, χθες το βράδυ είχε κάνει λόγο για 43 σορούς.

Σήμερα το μεσημέρι αναμένεται να ταυτοποιηθούν οι σοροί των θυμάτων της αμαξοστοιχίας στα Τέμπη που έχουν ανασυρθεί έως τώρα, με τη διαδικασία του Dna, από την αστυνομία σε συνεργασία με την ιατροδικαστική υπηρεσία, στο πλαίσιο του πρωτοκόλλου που τηρείται σε περιπτώσεις μαζικών καταστροφών. Με το πέρας της διαδικασίας, οι σοροί θα παραδοθούν τους συγγενείς τους. Παράλληλα, συνεχίζεται η αναζήτηση και ο εντοπισμός και άλλων ανθρώπων που αγνοούνται, ή έχουν χάσει την ζωή τους στο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Ο αριθμός των αγνοουμένων παραμένει ασαφής, καθώς οι αναφορές που υπάρχουν κάνουν λόγο για 20, 40, ακόμα και ως 50 άτομα από την κρατική τηλεόραση.

Οι κηδείες των θυμάτων του πολύνεκρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος θα τελεστούν δημοσία δαπάνη, με απόφαση των υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών.

Στον ανακριτή θα προσαχθεί σήμερα ο σταθμάρχης της Λάρισας, ο οποίος είναι αντιμέτωπος με βαριές κατηγορίες, καθώς φέρεται να παραδέχθηκε το μοιραίο λάθος του. Επίσης, στον τόπο της τραγωδίας θα γίνει αυτοψία του δυστυχήματος από την Τροχαία της Λάρισας.

Τεράστιος ήταν ο πολιτικός αντίκτυπος. Ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι «το δράμα οφείλεται κυρίως σε τραγικό ανθρώπινο λάθος», ενώ την παραίτησή του από τη θέση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών ανακοίνωσε νωρίτερα ο Κώστας Καραμανλής, δηλώνοντας μεταξύ των άλλων πως: «Σε αυτά τα 3,5 χρόνια, κάναμε κάθε προσπάθεια για να βελτιώσουμε αυτή την πραγματικότητα. Δυστυχώς, οι προσπάθειες αυτές δεν ήταν αρκετές για να αποτρέψουν ένα τέτοιο δυστύχημα». Τη θέση του ανέλαβε ο Γιώργος Γεραπετρίτης.

Η αντίδραση της κοινωνίας των πολιτών σε αυτό το αδιανόητο τραγικό δυστύχημα συνεχίζεται. Μετά τις χθεσινές κινητοποιήσεις, σήμερα απεργούν οι σιδηροδρομικοί σε όλη τη χώρα αλλά και οι εργαζόμενοι στο μετρό της Αθήνας.