ΣτΕ: Άκυρη η ΚΥΑ για το Μεγάλο Περίπατο της Αθήνας – Τι απαντά ο Κ. Μπακογιάννης

Πράσινο Κίνημα: Άμεση αυστηροποίηση των ποινών για τους βασανιστές ζώων
14 Οκτωβρίου 2020
Πρωτόκολλο συνεργασίας ΥΠΕΣ/ΕΚΔΔΑ με ΕΑΔ για την εκπαίδευση υπαλλήλων του Δημοσίου στην αντιμετώπιση της διαφθοράς
15 Οκτωβρίου 2020
Show all

ΣτΕ: Άκυρη η ΚΥΑ για το Μεγάλο Περίπατο της Αθήνας – Τι απαντά ο Κ. Μπακογιάννης

Άκυρη είναι σύμφωνα με απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας η Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Υγείας, Εσωτερικών και Υποδομών με τίτλο “Επιβολή προσωρινών κυκλοφοριακών μέτρων και ρυθμίσεων στην περιοχή του Κέντρου της Αθήνας προς αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού Covid-19”, που αφορά στην ολοκλήρωση και ανάδειξη του Μεγάλου Περιπάτου, καθώς και η απόφαση του υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών 179/21.8.2020 με την οποία παρατάθηκε η ΚΥΑ και αφορά στις περιοχές του Εμπορικού Τριγώνου και της Πλάκας.

Το ΣτΕ αποφάσισε για την συνταγματικότητα και τη συμβατότητα με την νομοθεσία του πιλοτικού προγράμματος του Μεγάλου Περιπάτου, την υλοποίηση του οποίου είχε αποφασίσει το δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας στηριζόμενο στην παραπάνω ΚΥΑ και επικαλούμενο τον κίνδυνο της πανδημίας.

Ο δήμος Αθηναίων με αφορμή δημοσίευμα της εφημερίδας «Αυγή», στο οποίο παρουσιάζεται η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, επισημαίνει πως η απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου αφορά σε διαδικαστικές συστάσεις για την πιλοτική εφαρμογή του έργου και ότι ο Μεγάλος Περίπατος συνεχίζεται με βάση τις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου.

Ειδικότερα στην ανακοίνωσή του αναφέρει: «Ο Μεγάλος Περίπατος συνεχίζεται με βάση τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας. Η απόφαση του ΣτΕ αφορά σε διαδικαστικές συστάσεις για την πιλοτική εφαρμογή του έργου. Ο Δήμος Αθηναίων με τον υφιστάμενο προγραμματισμό του προχωρά στην κατάθεση Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου και τη δημόσια διαβούλευση για την οριστική μορφή του Μεγάλου Περιπάτου».

Σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ, “τα θεσπιζόμενα με την προσβαλλόμενη απόφαση μέτρα, μολονότι ρητώς αναφέρεται σε αυτήν ότι ελήφθησαν κατ’ επίκληση επιτακτικών λόγων δημόσιας υγείας που συνίστανται στη μείωση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού, δεν συνιστούν πράγματι μέτρα περιορισμού της ελεύθερης κυκλοφορίας προσώπων και μέσων μεταφορά, δηλαδή επί σκοπώ άμεσης και επιτακτικής ανάγκης αποφυγής του κινδύνου εμφάνισης της νόσουν και περιορισμού της διάδοσής της, αλλά αποτελούν αμιγώς κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, κατά την έννοια του ΚΟΚ”.

Σε ότι αφορά την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας της 11ης Μαΐου, με την οποία εγκρίθηκε η υλοποίηση των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων στο κέντρο της Αθήνας, το ΣτΕ ορίζει ότι “δεν αίρει τον χαρακτήρα των προσβαλλόμενων ρυθμίσεων ως αμιγώς κυκλοφοριακών, ούτε τις καθιστά μέτρα επιβαλλόμενα λόγω επείγουσας ανάγκης για την αντιμετώπιση του Covid-19, δυνάμενα να εύρουν έρεισμα στις προαναφερθείσες εξουσιοδοτικές διατάξεις”. Επισημαίνει δε ότι “με τις διατάξεις αυτές παρασχέθηκε στους οικείους υπουργούς η εξαιρετική αρμοδιότητα να λαμβάνουν τα απολύτως αναγκαία και επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, όχι όμως και να προβαίνουν, επ’ ευκαιρία αυτής, σε ρυθμίσεις οι οποίες, και αν ήθελε ακόμα θεωρηθεί ότι μπορούσαν να συμβάλουν στη μείωση του συγχρωτισμού και την τήρηση των αποστάσεων (όπως αναφέρεται στο πρακτικό της Επιτροπής), δεν υπαγορεύθηκαν, πάντως, από τους ανωτέρω λόγους εξαιρετικά επείγουσας ανάγκης και, κατά συνέπεια, δύναται να θεσπισθούν με τήρηση των πάγιων νομοθετικών διατάξεων”.

Με βάση την παραπάνω απόφαση δηλαδή ο Μεγάλος Περίπατος καταργείται και με τη βούλα του δικαστηρίου.