Στη Βουλή η ρύθμιση με τις αλλαγές στη χρηματοδότηση δήμων για την ίδρυση τμημάτων παιδικών σταθμών

Επανιδρύεται υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου
15 Ιανουαρίου 2020
Ανάκληση των απολύσεων στον ΟΤΕ ζητά το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης
15 Ιανουαρίου 2020
Show all

Στη Βουλή η ρύθμιση με τις αλλαγές στη χρηματοδότηση δήμων για την ίδρυση τμημάτων παιδικών σταθμών

Κατατέθηκε χθες στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με τίτλο «Επίδομα γέννησης και λοιπές διατάξεις», που περιλαμβάνει και το άρθρο 23 , με το οποίο τροποποιείται τα πρόγραμμα χρηματοδότησης των δήμων για την ίδρυση νέων τμημάτων βρεφικής, παιδικής και βρεφονηπιακής φροντίδας.

Με το άρθρο 23 του νομοσχεδίου τροποποιείται το άρθρο 51 του ν.4520/2018 που προέβλεπε την υλοποίηση προγράμματος χρηματοδότησης των δήμων από τον προϋπολογισμό του υπουργείου Εργασίας για την ίδρυση έως δύο τμημάτων βρεφικής, παιδικής ή βρεφονηπιακής φροντίδας σε κάθε δήμο, εφόσον διαθέτουν τις κατάλληλες υποδομές για τη λειτουργία τέτοιων δομών προσχολικής φροντίδας.

Η νέα ρύθμιση προβλέπει ότι στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετέχουν και οι δήμοι ή νομικά πρόσωπα αυτών που δεν λειτουργούν βρεφικούς ή παιδικούς σταθμούς, αλλά διαθέτουν κατάλληλες κτιριακές υποδομές για την ίδρυση έως τεσσάρων νέων τμημάτων βρεφικής, παιδικής και βρεφονηπιακής φροντίδας.

Οι δικαιούχοι μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2020.

Με το προηγούμενο πρόγραμμα κάθε δήμος χρηματοδοτείται με το ποσό των 75.000,00 ευρώ για τη ίδρυση δύο τμημάτων.

Ωστόσο στο νέο πρόγραμμα, όπως περιγράφεται στην Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, αν προκαλείται ετήσια δαπάνη επί του κρατικού προϋπολογισμού, δεν υπάρχει συγκεκριμένη πρόβλεψη για το ύψος της δαπάνης και άρα μένει να διευκρινιστεί αν θα παραμείνει το ίδιο ποσό χρηματοδότησης ανά δήμο, αν θα αυξηθεί ή αν θα επιβαρυνθούν οι ίδιοι οι δήμοι.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, η νέα ρύθμιση κρίθηκε αναγκαία καθώς:

«Κατά το χρόνο που μεσολάβησε από την εισαγωγή του ανωτέρω αρ. 51 μέχρι σήμερα, διαπιστώθηκε ότι υφίστανται Δήμοι, στους οποίους δεν λειτουργούν βρεφικοί, παιδικοί ή βρεφονηπιακοί σταθμοί και οι οποίοι διαθέτουν ωστόσο ακίνητα, στα οποία είναι δυνατόν να φιλοξενηθούν τέτοιες δομές.

Με βάση τις ισχύουσες διατάξεις, το γεγονός ότι δεν λειτουργούν ήδη στους Δήμους αυτούς τμήματα βρεφικής, παιδικής και βρεφονηπιακής φροντίδας καθιστά απαγορευτική τη συμμετοχή τους στο εν λόγω Πρόγραμμα, αποστερώντας τους το δικαίωμα υποβολής πρότασης για τη χρηματοδότησή τους, για την ίδρυση και λειτουργία τέτοιων δομών σε ακίνητα που ήδη διαθέτουν. Με το αρ.23 του Ν/Σ αίρεται αυτή η αδυναμία.

Συγκεκριμένα, προστίθενται νέα εδάφια στην παρ.1 του αρ.51 του ν.4520/2018, που δίνουν τη δυνατότητα χρηματοδότησης Δήμων και Νομικών Προσώπων αυτών στους οποίους δεν λειτουργούν τμήματα βρεφικής, παιδικής και βρεφονηπιακής φροντίδας, ώστε να ιδρύσουν τμήματα φροντίδας βρεφών και νηπίων και να καλυφθεί η ανάγκη εύρεσης θέσεων και σε Δήμους ή Νομικά Πρόσωπα που δεν διαθέτουν τέτοιου είδους δομές.

Περαιτέρω, σημειώνεται πως, κατ΄εξουσιοδότηση της παρ.5 του αρ.51 του ν.4520/2018,έχει εκδοθεί η υπ’αριθμ.Δ11/οικ.21568/620/12.04.2018 ΚΥΑ, στην παρ.2.4 της οποίας καταγράφονται συγκεκριμένοι Δήμοι, σε σχέση με τους οποίους (ή τα Νομικά τους Πρόσωπα) διαπιστώθηκε σημαντική απόκλιση μεταξύ των αξιών τοποθέτησης (vouchers) βρεφών και νηπίων σε μονάδες προσχολικής φροντίδας και των διαθέσιμων θέσεων σε βρεφικούς, παιδικούς ή βρεφονηπιακούς σταθμούς, δημοτικούς ή του ιδιωτικού τομέα και προβλέφθηκε ότι η χρηματοδότησή τους από το εν λόγω Πρόγραμμα δύναται να ανέλθει στο ποσό των 75.000,00 ευρώ για τη δημιουργία 2 από τα ως άνω τμήματα.

Με το αρ.23 του Ν/Σ, το Υπουργείο, έχοντας υπόψη την εξέλιξη του Προγράμματος, προκρίνει την πρόβλεψη 4 νέων τμημάτων στους Δήμους του Πίνακα της παρ.4 της ανωτέρω ΚΥΑ, για την εξυπηρέτηση των αυξημένων αναγκών τους.

Άρθρο 23 Τροποποίηση άρθρου 51 του ν. 4520/2018

Στο τέλος της παρ.1 του αρ.51 του ν.4520/2018 (Α΄ 30) προστίθενται τρία εδάφια και το αρ.51 του ν.4520/2018 διαμορφώνεται ως εξής:

«1. Για την ενίσχυση πολιτικών κοινωνικής αλληλεγγύης σε Δήμους των οποίων οι υπηρεσίες ή νομικά τους πρόσωπα λειτουργούν βρεφικούς, παιδικούς ή βρεφονηπιακούς σταθμούς, υλοποιείται πρόγραμμα χρηματοδότησης για την ίδρυση έως δύο (2) νέων τμημάτων βρεφικής, παιδικής ή βρεφονηπιακής φροντίδας σε κάθε Δήμο, με έναρξη εφαρμογής του προγράμματος εντός του έτους 2018. Δήμοι ή νομικά πρόσωπα αυτών που δεν λειτουργούν βρεφικούς, παιδικούς ή βρεφονηπιακούς σταθμούς αλλά διαθέτουν κατάλληλες κτιριακές υποδομές για τη λειτουργία τέτοιων δομών προσχολικής φροντίδας, μπορούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα χρηματοδότησης του πρώτου εδαφίου της παρούσας παραγράφου. Κατ΄εξαίρεση, οι Δήμοι και τα νομικά πρόσωπα αυτών του πίνακα της παρ. 2.4 της με αριθμ. Δ 11/οικ. 21568/620/12.04.2018 κοινής υπουργικής απόφασης (Β’ 1409), όπως ισχύει, μπορούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα χρηματοδότησης για την ίδρυση έως τεσσάρων (4) νέων τμημάτων βρεφικής, παιδικής ή βρεφονηπιακής φροντίδας. Οι δικαιούχοι δύνανται να υποβάλουν αίτηση για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα χρηματοδότησής μέχρι τις 31.12.2020».