Στη ΡΑΕ η εποπτεία και ο έλεγχος των φορέων ύδρευσης – αποχέτευσης και διαχείρισης αποβλήτων

Β. Ρόκος: Είναι η κλιματική αλλαγή, τι δεν καταλαβαίνουμε
28 Νοεμβρίου 2022
Καλαμάτα: Ξεκινά η διαγωνιστική διαδικασία για τη βιοκλιματική ανάπλαση της Πλατείας Φυτειάς
28 Νοεμβρίου 2022
Show all

Στη ΡΑΕ η εποπτεία και ο έλεγχος των φορέων ύδρευσης – αποχέτευσης και διαχείρισης αποβλήτων

Στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ανατίθενται οι αρμοδιότητες εποπτείας και ελέγχου των παρόχων υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης, καθώς των φορέων διαχείρισης αστικών αποβλήτων καθώς και η διαμόρφωση της τιμολογιακής πολιτικής τους, με σχέδιο νόμου που παρουσίασε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Ενέργειας στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο.

Με το προτεινόμενο σχέδιο νόμου η ΡΑΕ θα αποτελέσει ένα ισχυρό εργαλείο ελέγχου των υπηρεσιών διαχείρισης υδάτων και αποβλήτων, με τον καθορισμό ενός σαφούς και διαφανούς πλαισίου για τη διασφάλιση της ποιότητας των υπηρεσιών.

Περαιτέρω, δεδομένης της ανάθεσης αυτών των αρμοδιοτήτων σε αυτοτελή ανεξάρτητη διοικητική αρχή (ΡΑΕ), είναι αναγκαίος ο εκσυγχρονισμός του πλαισίου διακυβέρνησης των ζητημάτων που σχετίζονται ιδίως με τη διαχείριση των υδάτων, προκειμένου αυτό να ανταποκρίνεται στη νέα προσέγγιση από τα οικεία διοικητικά όργανα.

Επίσης με το νομοσχέδιο:

Εξορθολογίζονται και επικαιροποιούνται αρμοδιότητες των φορέων υδατικής διαχείρισης και πολιτικής.
Τροποποιούνται μεμονωμένες ρυθμίσεις που είναι αναγκαίες για την ορθολογική διαχείριση των υδάτων.
Θεσπίζεται εθνική στρατηγική για τα ύδατα.
Ενισχύονται η διαφάνεια και η ορθολογικότητα της υδατικής πολιτικής και εν τέλει η θέση των καταναλωτών μέσω της θέσπισης λογοδοσίας των φορέων παροχής υπηρεσιών ύδατος και του ελέγχου των αναπτυξιακών-επενδυτικών και τιμολογιακών πολιτικών τους.
Προβλέπονται για πρώτη φορά ετήσιες εκθέσεις προγραμματισμού και πενταετή γενικά σχέδια υπηρεσιών ύδατος (masterplans).
Σημειώνεται ότι σύσταση ανεξάρτητων αρχών διαχείρισης απορριμμάτων καθώς και υδάτων και λυμάτων αποτελεί «προαπαιτούμενο» του Ταμείου Ανάκαμψης προκειμένου να προχωρήσει στην εκταμίευση των κονδυλίων.