Στο δήμο Ηγουμενίτσας η αποκλειστική διαχείριση των παραλιών στο Δρέπανο, Μακρυγιάλι

Στο gov.gr οι διοικητικές υπηρεσίες του Δήμου Αγίου Βασιλείου
8 Απριλίου 2024
Αλεξανδρούπολη: Η δημοτική αρχή διερευνά καταγγελίες γονέων για αντιπαιδαγωγική συμπεριφορά βρεφονηπιοκόμων
8 Απριλίου 2024
Show all

Στο δήμο Ηγουμενίτσας η αποκλειστική διαχείριση των παραλιών στο Δρέπανο, Μακρυγιάλι

Στο δήμο Ηγουμενίτσας η αποκλειστική διαχείριση των παραλιών στο Δρέπανο, Μακρυγιάλι

Ο δήμος Ηγουμενίτσας θα έχει την αποκλειστική διαχείριση των παραλιών στο Δρέπανο, Μακρυγιάλι, Πλαταριά και ορισμένων παραλιών των Συβότων, χωρίς καμία παρέμβαση από την Κτηματική Υπηρεσία.

Πρόκειται για τις παραλίες που είχαν αποχαρακτηριστεί από την χερσαία ζώνη του λιμένα με την κύρωση της σύμβασης παραχώρησης του 67% του Λιμανιού της Ηγουμενίτσας στον ιταλικό όμιλο Grimaldi, καθώς σύμφωνα με τη σύμβαση το παραλιακό μέτωπο 6.000 στρεμμάτων του λιμανιού της Ηγουμενίτσας παραχωρήθηκε στον δήμο, αίτημα που αποτελούσε πάγια διεκδίκηση της πόλης εδώ και πολλές δεκαετίες.

Μετά την ψήφιση του Νόμου 5092/04-03-2024, «Όροι αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές και άλλες διατάξεις», τέθηκε το ερώτημα αν θα διαχειρίζεται αυτές τις παραλίες ο δήμος, όπως προβλέπονταν στη σύμβαση παραχώρησης του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας ή η Κτηματική Υπηρεσία, σύμφωνα με το νέο νόμο.

Μάλιστα, ο δήμαρχος Ηγουμενίτσας Παναγιώτης Νταής είχε ζητήσει σχετική διευκρίνιση από την Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας, όπως είχε ανακοινώσει σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Η απάντηση φαίνεται να είναι θετική για τον δήμο Ηγουμενίτσας, καθώς η Κτηματική Υπηρεσία διεμήνυσε πως δεν έχει δικαιοδοσία σε αυτές τις παραλίες. Επομένως, ο δήμος θα αναλάβει την αποκλειστική διαχείριση τους, είτε πρόκειται για υποδομές είτε για παραχώρηση/εκμίσθωση και θα λαμβάνει το 100% του τιμήματος χωρίς την ανάγκη να αποδίδει ποσοστό στο δημόσιο.