Στο Δήμο Ηρακλείου Αττικής το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ: Τι διδάσκει η πολυετής υπόθεση του Κτήματος Φιξ

Νίκος Καραμπάσης για την επέτειο του Πολυτεχνείου ‘73: Οι φωνές των αγωνιστών, οδηγός μας για μια Ελλάδα που να ανήκει σε όλους μας…
16 Νοεμβρίου 2021
Νέα μέτρα: Εξετάζεται κλιμακωτό ωράριο στο Δημόσιο -Τι θα γίνει με τηλεργασία
17 Νοεμβρίου 2021
Show all

Στο Δήμο Ηρακλείου Αττικής το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ: Τι διδάσκει η πολυετής υπόθεση του Κτήματος Φιξ

Στο Δήμο Ηρακλείου Αττικής το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ: Τι διδάσκει η πολυετής υπόθεση του Κτήματος Φιξ

Τα σημαντικά ζητήματα που απασχολούν τον Δήμο Ηρακλείου Αττικής απασχόλησαν την πρόσφατη συνάντηση κλιμακίου του ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ με τον δήμαρχο της πόλης, κ. Νίκο Μπάμπαλο.
Πιο συγκεκριμένα, το ολιγομελές κλιμάκιο λόγω των πρωτοκόλλων για την πανδημία, αποτελούνταν από τον Συμπρόεδρο του ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ Κώστα Καλογράνη, τον Περιφερειακό Σύμβουλο, εντεταλμένο για θέματα περιβάλλοντος της Περιφέρειας Αττικής και Πρόεδρο του Πράσινου Ιδρύματος Νίκο Παπαδάκη και τον Εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος Νίκο Καραμπάση.
Βασικό θέμα της συζήτησης μεταξύ των τεσσάρων ανδρών ήταν η επικείμενη απόκτηση του Κτήματος Φιξ, έκτασης 27 στρεμμάτων, από τον Δήμο Ηρακλείου Αττικής.
Ειδικότερα ο Δήμαρχος Νίκος Μπάμπαλος, ενημέρωσε για τις κινήσεις που έχει κάνει ο Δήμος έως τώρα στην κατεύθυνση της απόκτησης του Κτήματος. Όπως τόνισε ο Δήμαρχος, η αγορά του Κτήματος Φιξ από το Δήμο ήταν ο μόνος δρόμος για να περάσει το Κτήμα καθαρά στην κυριότητα του Δήμου και των δημοτών, την στιγμή μάλιστα που μέσα από διεκδίκηση κατάφερε να μειώσει το τίμημα που αξιώνουν οι ιδιοκτήτες του στο ιστορικά χαμηλότερο ποσό που είχε πέσει ποτέ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Ο Δήμαρχος απευθύνθηκε στο σύνολο των τραπεζικών ιδρυμάτων, βρήκε δε χαμηλότερο επιτόκιο σε ιδιωτική τράπεζα, κατά πολύ από αυτό που έδινε το ΤΠκΔ.
Το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ ζητά από την κυβέρνηση να επιτρέψει στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων να χορηγεί άτοκα δάνεια στους δήμους που θέλουν να προβούν στην αγορά ακινήτων για πράσινες επενδύσεις (δημιουργία πάρκου, πλατείας και λοιπών κοινόχρηστων χώρων). Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα του Δήμου Ηρακλείου Αττικής, η δημοτική αρχή του οποίου αναγκάστηκε να δανειστεί από το ιδιωτικό τραπεζικό σύστημα προκειμένου να αποκτήσει το Κτήμα Φιξ, ένα πνεύμονα πρασίνου 27 στρεμμάτων, και να να δημιουργήσει το μεγαλύτερο πάρκο που μπορεί να γίνει στην πόλη, υλοποιώντας έτσι ένα όραμα δεκαετιών των πολιτών.
Παράλληλα, στην ατζέντα των συζητήσεων τέθηκε το κρίσιμο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων και τις κινήσεις που κάνει ο δήμος προς την πράσινη κατεύθυνση. Η προσήλωση στην ανακύκλωση, επανάκτηση, επαναχρησιμοποίηση, είναι μονόδρομος για την τοπική αυτοδιοίκηση. Η μοντελοποιημένη πρόταση του Πράσινου Κινήματος, εκτός των άλλων δημιουργεί, και περίπου 8.000 πράσινες αυτοχρηματοδοτούμενες θέσεις εργασίας, οι μισές εκ των οποίων στην Αττική.
Ακόμη το κόμμα αναφέρθηκε στην πάγια θέση του για τις Πράσινες Προμήθειες. Στο πλαίσιο του Κλιματικού Νόμου και του Κλιματικού Προϋπολογισμού θα πρέπει να θεσμοθετηθεί ένα ποσοστό των προμηθειών των ΟΤΑ που θα είναι Πράσινες. Αυτό το ποσοστό σταδιακά θα αυξάνεται.

Ο Συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος Κώστας Καλογράνης δήλωσε σχετικά: “Το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ θεωρεί απαράδεκτο ένα δημόσιο τραπεζικό ίδρυμα να μην έχει ευνοϊκούς όρους για όσους δήμους θέλουν να προχωρήσουν σε αγορές ελεύθερων χώρων, πόσο μάλλον όταν τα λοιπά προσφερόμενα χρηματοδοτικά προγράμματα – όπως αυτά του Πράσινου Ταμείου ή το Αντώνης Τρίτσης – έχουν περιορισμένες δυνατότητες ή πλαφόν.
Στην σύγχρονη εποχή, η αγορά ελεύθερων χώρων και η αύξηση του ισοζυγίου του πράσινου σε σχέση με το τσιμέντο είναι η μεγαλύτερη επένδυση που μπορεί να κάνει ο δημόσιος φορέας.
Τέλος, θέλω να ευχαριστήσω τον δήμαρχο Ηρακλείου Αττικής για την πολύ ενδιαφέρουσα συνάντηση που είχαμε και όπως είπα και στον ίδιο, το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ θα συνεχίσει να στηρίζει τις πράσινες πολιτικές που ακολουθεί.”