Στο δημοτικό συμβούλιο Φλώρινας τα αποτελέσματα έρευνας του ΑΠΘ για τη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή

Δήμος Ιωαννιτών: Παράταση υποβολής αιτήσεων στα προγράμματα κατάρτισης
26 Σεπτεμβρίου 2022
Συμβάσεις έργων 2,2 εκ ευρώ στην Κορινθία υπέγραψε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας, στην Κόρινθο
26 Σεπτεμβρίου 2022
Show all

Στο δημοτικό συμβούλιο Φλώρινας τα αποτελέσματα έρευνας του ΑΠΘ για τη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή

Τα αποτελέσματα του ερευνητικού προγράμματος για τη σεισμική επικινδυνότητα της περιοχής παρουσιάστηκαν στο δημοτικό συμβούλιο Φλώρινας από τον καθηγητή Σεισμολογίας ΑΠΘ Θ. Τσοπάνο.

Η έρευνα με τίτλο: «Παροχή υπηρεσιών αποτύπωσης, ανάλυσης και καταγραφής υφιστάμενης κατάστασης της τοπικής σεισμικής επικινδυνότητας στην περιοχή του Δήμου Φλώρινας» χρηματοδοτείται από το δήμο και διεξάγεται λόγω της συνεχόμενης σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή το τελευταίο εξάμηνο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Τσοπάνος στις 9 Ιανουαρίου 2022 και ώρα Ελλάδας 23:38, έγινε ισχυρός σεισμός με μέγεθος Μ=5.4 σε πολύ μικρή απόσταση (2 χιλ.) βόρειo‐βοριοδυτικά από το κέντρο της πόλης της Φλώρινας. Οι σεισμοί συνεχίστηκαν για περισσότερο από 6 μήνες και καταγράφονταν τόσο από το Εθνικό Δίκτυο Σεισμογράφων (ΕΔΣ), όσο και από το τοπικό δίκτυο που εγκαταστάθηκε από τον Τομέα Γεωφυσικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Οι σεισμοί που γίνονταν ήταν μικροί μεν, αλλά η εγγύτητά τους από την πόλη, κάποιοι αγγίζουν της παρυφές της. (έχει καταγραφεί μικροσεισμός στα 1700 μέτρα από το κέντρο της πόλης) τρομάζουν τους κατοίκους της Φλώρινας. Επίσης εκλύονται από μικρό εστιακό βάθος και συνοδεύονται από μία υπόκωφη βοή δημιουργώντας αναστάτωση στους κατοίκους Έχουν καταγραφεί δεκάδες σεισμών με μεγαλύτερο αυτόν που είχε μέγεθος , όπως προαναφέρθηκε, Μ= 4.3.

Από την εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας προέκυψε η αναγκαιότητα μελέτης του φαινομένου, και των αιτίων που το προκαλούν και φυσικά να κατατεθούν μέτρα αντιμετώπισης εάν αυτό απαιτείτε.

Τα αποτελέσματα του ερευνητικού προγράμματος αφορούν την μελέτη της σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή της Φλώρινας καθώς και αναζήτηση των αιτίων που την προκαλούν. Για την επίτευξη αυτού του στόχου έγιναν στην περιοχή οι κάτωθι ενέργειες ‐ μελέτες

1) Εγκατάσταση και συντήρηση μικροδικτύου ψηφιακών σεισμογράφων

2) Πλήρης σεισμολογική μελέτη (ιστορική και καταγραμμένη) της περιοχής

3) Λεπτομερής μελέτη της πρόσφατης μικροσεισμικής δραστηριότητας

4) Μετρήσεις πεδίου γεωηλεκτρικής διασκόπησης μεγάλης έκτασης για την αποτύπωση τεκτονικών δομών (π.χ. ρήγματα)

5) Γεωλογική ‐ Τεκτονική αποτύπωση γεωλογικών σχηματισμών και πιθανών ενεργών ρηγμάτων

Η επεξεργασία των δεδομένων έγινε στον Τομέα Γεωφυσικής και στον Τομέα Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Επιστημονικά υπεύθυνος ορίστηκε ο Καθηγητής Σεισμολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Θεόδωρος Τσάπανος. Στην έρευνα πήραν μέρος 4 καθηγητές του Τμήματος Γεωλογίας, 1 μέλος του επιστημονικού βοηθητικού προσωπικού, 2 διδάκτορας Γεωλογίας, 2 υποψήφιοι διδάκτορες Γεωλογίας, και 3 μεταπτυχιακοί φοιτητές».

Επιγραμματικά, τα συμπεράσματα που παρουσίασε ο κ. Τσάπανος για την περιοχή είναι τα ακόλουθα:

1) Ο σεισμός της 9ης Ιανουαρίου 2022 έγινε σε ένα ρήγμα 8.5 χιλιόμετρα και προέρχονταν από ένα άγνωστο ρήγμα

2) Ήταν επιφανειακός όπως και οι μετασεισμοί του

3) Η δραστηριότητα κατά την διάρκεια της έρευνας ήταν εντονότατη ιδίως μέχρι το τέλος Απριλίου ‐ αρχές Μαΐου έγινε το 78% του συνόλου των σεισμών

4) Ο σεισμός έγινε μάλλον σε ένα κομμάτι που έσπασε από μεγαλύτερη τεκτονική δομή που φθάνει μέχρι το Μοναστήρι, η οποία παρέμεινε ανενεργή σε όλη την διάρκεια της μελέτης

5) Η αισθητότητα των σεισμών ήταν έντονη στους κατοίκους για 3 κυρίως λόγους: α) η εγγύτητα των επικέντρων προς την πόλη της Φλώρινας, β) το μικρό εστιακό βάθος των σεισμών και γ) η κατευθυντικότητα των ρηγμάτων

6) Η δραστηριότητα στην περιοχή γύρω από την πόλη μειώθηκε αισθητά από τον Ιούνιο και μετά αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η παραμόρφωση που υπάρχει στη περιοχή δεν θα δίνει σεισμούς και στο μέλλον.

7) Υπάρχει πιθανότητα 59.58% (≈60%) για σεισμό με μέγεθος 6.0 μέχρι το 2030

8) Σεισμός με μέγεθος 6.5 γίνεται κάθε 100 χρόνια περίπου

9) Η πιθανότητα να δώσει η περιοχή σεισμό με μέγεθος 6.0, 6.5 ή 6.6 τα επόμενα 100 χρόνια είναι 69%, 30% και 25%, αντίστοιχα

Ο δήμαρχος Φλώρινας κ. Βασίλης Γιαννάκης ευχαριστώντας τον κ. Τσάπανο για την προσφορά του ανέφερε πως «έχει κάνει τα μέγιστα για την περιοχή από το μετερίζι που υπηρετεί και στάθηκε πάρα πολύ σε ότι έχει να κάνει με την τοποθέτηση των σεισμογράφων και τον ρόλο που έπαιξαν ακόμα και στην καθ’ υπέρβαση εισαγωγή των μαθητών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση».