Στο ευρωπαϊκό έργο Κυκλικής Οικονομίας Symsites ο Δήμος Δυτικής Αχαΐας

Στους δρόμους του Πειραιά τα νέα μικρά πλυστικά μηχανήματα
21 Ιουλίου 2022
Αυξάνονται τα υπαίθρια δημοτικά γυμναστήρια στα Γιάννινα
21 Ιουλίου 2022
Show all

Στο ευρωπαϊκό έργο Κυκλικής Οικονομίας Symsites ο Δήμος Δυτικής Αχαΐας

Στο ευρωπαϊκό έργο Κυκλικής Οικονομίας με την ονομασία Symsites, συμμετέχει ο Δήμος Δυτικής Αχαΐας. Το έργο διάρκειας 4 ετών, ξεκίνησε την 1η Ιουνίου.

Oι εκροές του SYMSITES, όπως σημειώνεται, θα επιταχύνουν την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση της Ευρώπης σε μια κυκλική οικονομία, ένα από τα κύρια πεδία που όρισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Μάρτιο του 2020.

Το έργο, ξεκίνησε το κέντρο έρευνας και καινοτομίας – research and innovation center AITEX,(Leader), σε συνεργασία με τριάντα (30) εταίρους από εννέα (9) διαφορετικές χώρες. Τα μέλη περιλαμβάνουν πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα, ιδιωτικές εταιρείες, μονάδες διαχείρισης υγρών αποβλήτων και ενώσεις τοπικών αρχών, από την Ισπανία, τη Δανία, την Αυστρία, την Ελλάδα, τη Γερμανία, το Βέλγιο, την Ιταλία, τη Ρουμανία και το Ισραήλ.

Παρά την έναρξη του έργου την 1η Ιουνίου, στις 5 και 6 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε στο Αλικάντε η εναρκτήρια συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι των 30 εταίρων.

Κατά τη διάρκεια της περιόδου εκτέλεσης των 48 μηνών, θα δημιουργηθούν τέσσερις (4) κόμβοι με την ονομασία ” EcoSites ” σε τέσσερις (4) ευρωπαϊκές περιοχές με διαφορετικές οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές πτυχές, δηλαδή στην Ισπανία, τη Δανία, την Αυστρία και την Ελλάδα, αντίστοιχα.

ΈΡΓΟ SYMSITES

Οι διαδικασίες και τα προϊόντα που θα αναπτυχθούν θα είναι αφιερωμένα στην ανακύκλωση. Επί του παρόντος, η κοινή διαδικασία διάθεσης των αποβλήτων βασίζεται συνήθως στην επιλεκτική συλλογή με τη χρήση δοχείων. Η δημοτική επιχείρηση τα μεταφέρει στο κέντρο επεξεργασίας αστικών αποβλήτων, όπου ταξινομούνται και πηγαίνουν για ανάκτηση υλικών, αποτέφρωση ή υγειονομική ταφή. Τα ανακτηθέντα υλικά πωλούνται ως δευτερογενή υλικά σε εταιρείες και βιομηχανίες, οι οποίες τα χρησιμοποιούν για νέες παραγωγικές διαδικασίες. Τελικά, τα νέα προϊόντα που αποτελούνται από ένα ποσοστό ανακυκλωμένων υλικών φτάνουν στους πολίτες μέσω των καναλιών εμπορίας. Όλοι αυτοί οι κρίκοι αποτελούν την αλυσίδα της κυκλικής οικονομίας. Ωστόσο, κάθε ένας κρίκος που περιγράφεται ξεχωριστά δεν είναι ικανός να κλείσει τους κύκλους των υλικών, καθώς απαιτεί τις λειτουργίες και την υποστήριξη που εκπληρώνουν οι υπόλοιποι.

Έτσι, η υλοποίηση του έργου “SYMSITES” (που ανατέθηκε στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πρόσκλησης: HORIZON-CL4-2021-TWIN-TRANSITION-01-14), στόχος του οποίου είναι, η ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και μεθοδολογιών εμπλοκής των ενδιαφερομένων, θα ανοίξει το δρόμο για την απόδειξη της έννοιας της περιφερειακής βιομηχανικής-αστικής συμβίωσης φέρνοντας σε επαφή διαφορετικούς οργανισμούς για την ορθή λειτουργία της κυκλικής οικονομίας. Μακριά από το παράδειγμα του ανταγωνισμού, απαιτείται συνεργασία και συνεννόηση μεταξύ πολιτών, δήμων και επιχειρήσεων. Έτσι, κάθε φορέας που εμπλέκεται στη διαχείριση των αποβλήτων αποτελεί έναν κρίκο στην αλυσίδα διαχείρισης των αποβλήτων.

Με στόχο την επίδειξη αυτής της έννοιας ως βασικού στοιχείου του έργου, οι EcoSites, που προαναφέρθηκαν, θα επεξεργάζονται βιομηχανικά απόβλητα διαφορετικής προέλευσης.

– Ισπανία (Alcoy): βιομηχανίες καλλυντικών και κλωστοϋφαντουργίας.

– Δανία: ζυθοποιία και τοπική γεωργία.

– Αυστρία: βιομηχανία κρέατος.

– Ελλάδα: βιομηχανία ελαιολάδου.

Ο ρόλος των EcoSites είναι πολύ απλός. Βασίζονται σε εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων, βιομηχανίες ή γεωργικές επιχειρήσεις της περιοχής που σχηματίζουν έναν κόμβο που θα συλλέγει τα λύματα, τα βιοαπόβλητα και τα μη ανακυκλώσιμα απόβλητα που παράγονται τόσο από το αστικό όσο και από το βιομηχανικό περιβάλλον. Στις περιφερειακές εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων θα δημιουργηθεί μια νέα συνεπεξεργασία για την παραγωγή καθαρού νερού, ενέργειας, διαφόρων ανακυκλωμένων παράπλευρων ροών προϊόντων (λάσπες, βιοαέριο) και προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας (μόρια πλατφόρμας, λιπάσματα, PHAs), κ.λπ. για επαναχρησιμοποίηση από τις βιομηχανίες της συγκεκριμένης περιοχής.