Στόχος μας η “Πράσινη Αττική” τα επόμενα πέντε χρόνια

ΔΗΜΗΤΡΑ ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Στην Πελοπόννησο ψηφίζουμε το “πράσινο” της ελπίδας.
5 Οκτωβρίου 2023
ΣΠΥΡΟΣ ΘΥΜΗΣ: Ο ειδικός του τουρισμού, υποψήφιος στην Κέρκυρα
5 Οκτωβρίου 2023
Show all

Στόχος μας η “Πράσινη Αττική” τα επόμενα πέντε χρόνια

Του Νίκου Χιωτάκη, πρώην Δημάρχου Κηφισιάς

Υποψήφιου Περιφερειακού Συμβούλου στο Βόρειο Τομέα Αττικής με το Συνδυασμό “Αττική Μπροστά” και υποψήφιο Περιφερειάρχη το Νίκο Χαρδαλιά.

 Τη Κυριακή, οι πολίτες της Αττικής καλούνται να κάνουν μια καθοριστική για το μέλλον της μεγαλύτερης Περιφέρειας της χώρας επιλογή.

Να επιλέξουν ποιος είναι ο  Περιφερειάρχης και η “ομάδα” που μπορεί να εγγυηθεί ότι η Αττική , κάθε μέρα θα πηγαίνει μπροστά.

 Το σχέδιο για την επόμενη μέρα στην Αττική του  Νίκου Χαρδαλιά,  ενός έμπειρου αυτοδιοικητικού και πετυχημένου στην πράξη στη διαχείριση κρίσεων και δύσκολων καταστάσεων, μπορεί να εγγυηθεί ένα καλύτερο μέλλον για το Λεκανοπέδιο.

Σε μια Ελλάδα που αλλάζει και προχωρά μπροστά, η Αττική οφείλει να πρωταγωνιστεί σε αυτή την Αλλαγή και να πηγαίνει κι εκείνη Μπροστά.

Μια Αττική Πράσινη, Ασφαλής, Παραγωγική, Ανθρώπινη , με ισχυρό Κοινωνικό Αποτύπωμα κι Αλληλεγγύη, με σύγχρονες υποδομές και με τον Αθλητισμό και τον Πολιτισμό να αναδεικνύουν την ιδιαίτερη ταυτότητά της, υπηρετεί το όραμα  για μία Ελλάδα παραγωγική, κοινωνική,  πράσινη και ψηφιακή, για μία Ελλάδα δίκαιη και ισχυρή.

Ως άνθρωπος που ασχολούμαι με τον αυτοδιοικητικό θεσμό πάνω απο 20 χρόνια, έχοντας διατελέσει Δήμαρχος Κηφισιάς 12 χρόνια και με την εμπειρία που διαθέτω από τη θητεία μου  ως Πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης πιστεύω πως το μέλλον της Περιφέρειας μας πρέπει να είναι «πράσινο».

Το μεγάλο στοίχημα για την επόμενη Διοίκηση της Περιφέρειας, είναι να καταστήσει την Αττική «πράσινη» Περιφέρεια της χώρας. Περιφέρεια που θα ενσωματώνει στη λειτουργία της τις αρχές της κυκλικής οικονομίας και θα πρωταγωνιστεί στην εθνική προσπάθεια για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης.

Για να πετύχουμε το στόχο αυτό, η Παράταξη Αττική Μπροστά με επικεφαλής τον υποψήφιο Περιφερειάρχη Νίκο Χαρδαλιά, έχει διαμορφώσει ένα ρεαλιστικό και αξιόπιστο πρόγραμμα, που μπορεί να εγγυηθεί τον πράσινο μετασχηματισμό της Αττικής μέσα στην επόμενη πενταετία.

Ανάμεσα στα μέτρα πολιτικής που θα εφαρμοστούν, ξεχωρίζουν η υιοθέτηση ενός σύγχρονου και φιλικού προς το περιβάλλον  μοντέλου διαχείρισης απορριμμάτων , όπου το θάψιμο των σκουπιδιών θα αποτελέσει οριστικά παρελθόν. Το μοντέλο αυτό προβλέπει τη χωριστή συλλογή ανακυκλώσιμων και βιοαποβλήτων και στηρίζεται στη διαρκή συνεργασία της Περιφέρειας και των 66 Δήμων της Αττικής, μέσα απο την παροχή τεχνικής συνδρομής κι εξοπλισμού στους Δήμους, για την υιοθέτηση πράσινων πολιτικών στη διαχείριση των απορριμμάτων.

Ως προτεραιότητα του πράσινου σχεδιασμού μας αναδεικνύουμε την προώθηση της ανακύκλωσης και της επαναχρησιμοποίησης, με την εγκατάσταση γωνιών ανακύκλωσης σε όλους τους Δήμους και τη στήριξη τους με επιπλέον σύγχρονο εξοπλισμό ανακύκλωσης. Όλα αυτά στόχος μας είναι να χρηματοδοτηθούν όχι επιβάλλοντας νέα βάρη στους πολίτες, αλλά μέσα απο την αξιοποίηση  εθνικών και ευρωπαικών προγραμμάτων και χρηματοδοτήσεων. 

Ταυτόχρονα, πάντα σε συνεργασία με τους Δήμους θα σχεδιάσουμε νέες πολιτικές παροχής οικονομικών κινήτρων προς τους πολίτες, με στόχο τη μείωση της παραγωγής απορριμμάτων. Τα κίνητρα αυτά και η ορθολογική πολιτική χρέωσης ,  με βάση την αρχή ο ρυπαίνων πληρώνει, προβλέπεται άλλωστε στο νέο εθνικό σχδιασμό για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, που αποτελεί νόμο του Κράτους.

Όμως καμία πολιτική προώθησης ενός νέου μοντέλου διαχείρισης των απορριμμάτων δεν μπορεί να πετύχει, χωρίς την ενεργό συμμετοχή των πολιτών. Στο πλαίσιο αυτό ο σχεδιασμός μας προβλέπει την υλοποίηση εκστρατειών ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης πολιτών και επιχειρήσεων, την διοργάνωση σχολικών πρωταθλημάτων ανακύκλωσης, την αξιοποίηση των στοιχείων του παρατηρητηρίου ανακύκλωσης που λειτουργεί στην Αττική.

Βασικό στοιχείο της πράσινης πολιτικής της Περιφέρειας Αττικής αποτελεί η υλοποίηση ολοκληρωμένων έργων και παρεμβάσεων, για τη διαχείριση των λυμάτων και την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Ενώ η αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης επιβάλλει την άμεση υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων, στη βάση νέων επικαιροποιημένων μελετών και με προτεραιότητα στις ζώνες υψηλού κινδύνου, ταυτόχρονα με το διαρκή καθαρισμό των ρεμάτων.

Το σχέδιο μας για την “ Πράσινη Αττική” περιλαμβάνει επίσης πρόβλεψη για παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας στον οδικό φωτισμό , την προώθηση της Ηλεκτροκίνησης, Ενεργειακές Αναβαθμίσεις δημόσιων και δημοτικών κτιρίων και υποδομών, καθώς και την αξιοποίηση του “ εργαλείου”  των ενεργειακών κοινοτήτων.

Στο Βόρειο Τομέα της Αττικής έχουμε το προνόμιο να ζούμε σε ένα πράσινο περιβάλλον. Τα τελευταία χρόνια βιώσαμε κι εμείς τις συνέπειες απο τις καταστροφές που προκάλεσαν μεγάλες πυρκαγιές. Για να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες αυτές και να αποκαταστήσουμε τις ζημιές που έγιναν στο φυσικό περιβάλλον, προωθούμε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα δεντροφυτεύσεων, με εφαρμογή ολοκληρωμένου masterplan που εκπονείται για την αποκατάσταση καμένων εκτάσεων. Παράλληλα διαρκής θα είναι η προσπάθεια για αναβάθμιση των  υφιστάμενων χώρων πρασίνου της Αττικής.

Έχουμε το σχέδιο, έχουμε την έμπειρη ομάδα, έχουμε τον αποτελεσματικό Περιφερειάρχη που μπορεί να ηγηθεί της προσπάθειας να πάμε την Αττική μπροστά, ακόμη πιο γρήγορα. Η Αττική μπορεί καλύτερα, μπορεί περισσότερα.