Στ. Αρναουτάκης: Η Κρήτη προετοιμάζεται με τον καλύτερο τρόπο για την έναρξη της τουριστικής περιόδου

O Πολιτισμός και η στήριξη των καλλιτεχνών είναι εθνική και όχι κομματική υπόθεση
2 Ιουνίου 2020
Έναρξη καλοκαιριού έκανε ο Οργανισμός Τουρισμού Θεσσαλονίκης μοιράζοντας μάσκες στους οδηγους ταξί
2 Ιουνίου 2020
Show all

Στ. Αρναουτάκης: Η Κρήτη προετοιμάζεται με τον καλύτερο τρόπο για την έναρξη της τουριστικής περιόδου

«Η «Ασφαλής Κρήτη», παραμένει η σημαντικότερη προτεραιότητα της Περιφέρειας Κρήτης κι όλων των Φορέων», δήλωσε σήμερα ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, επισημαίνοντας πως «η Κρήτη προετοιμάζεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για την έναρξη της ιδιαίτερης και δύσκολης τουριστικής περιόδου».

Όπως ανακοινώθηκε σήμερα, θα υπάρξει χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Κρήτης, προγράμματος επιμόρφωσης και κατάρτισης εργαζομένων στον τουρισμό. Το πρόγραμμα γίνεται με τη συνεργασία του Πανεπιστημίου Κρήτης και των Φορέων του Τουρισμού της Κρήτης. Τίτλος του προγράμματος είναι «Κορονοϊός (SARS-CoV-2): Προφύλαξη και μέτρα πρόληψης εργαζομένων σε καταλύματα, τουριστικά γραφεία, τουριστικά πούλμαν, spa, ξεναγήσεις, διοργάνωση συνεδρίων κλπ». Όπως τόνισε σε σχετική με το πρόγραμμα συνέντευξη ο κ. Αρναουτάκης: «Στηρίζουμε και προχωρούμε στην εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου εκπαιδευτικού προγράμματος για την προφύλαξη και τα μέτρα πρόληψης εργαζομένων στον τουρισμό». Με την ολοκλήρωση του προγράμματος όλοι οι συμμετέχοντες θα διαθέτουν την απαραίτητη πιστοποίηση, ώστε ο καθένας χωριστά και όλοι μαζί να γίνουν μέρος της αλυσίδας που θα διατηρήσει τη θέση του νησιού μας, ως έναν από τους ασφαλέστερους τουριστικούς προ-ορισμούς το 2020.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων Κρήτης, Μιχάλη Βλατάκη, το πρόγραμμα περιλαμβάνει διαδικτυακά σεμινάρια και θα απευθύνεται στους ξενοδοχοϋπαλλήλους, τους τουριστικούς πράκτορες και τους εργαζόμενους τους, τους ξεναγούς, τους οδηγούς, τους εργαζόμενους στα κέντρα ευεξίας (Spa) και εργαζόμενους γενικά των τουριστικών καταλυμάτων. «Θέλουμε να εκπαιδευτεί όλη η «αλυσίδα» του τουρισμού δωρεάν με τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης. Η εκπαίδευση και πιστοποίηση είναι παρά πολύ σημαντικό σκέλος της φετινής χρονιάς στον τουρισμό» ανέφερε για το πρόγραμμα εκπαίδευσης το οποίο χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Κρήτης και «…θα υλοποιηθεί από την Ιατρική Σχολή στο πλαίσιο του Κέντρου Επαγγελματικής Κατάρτισης Επιμόρφωσης και Δια βίου Μάθησης του Πανεπιστημίου Κρήτης και οι συμμετέχοντες θα λάβουν σχετικό πιστοποιητικό εκπαίδευσης μετά από εξέταση», όπως εξήγησε η επιστημονική υπεύθυνη Άννα Ψαρουλάκη, Αν. Καθηγήτρια Μικροβιολογίας/Ανθρωποζοωνόσων Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης.

Ο εντεταλμένος σύμβουλος Τουρισμού Κρήτης Κυριάκος Κώτσογλου, είπε πως: «δεν πρόκειται για απλό σεμινάριο. Είναι η σύμπραξη του κορυφαίου αυτοδιοικητικού θεσμού με τον κορυφαίο εκπαιδευτικό θεσμό στο χώρο της υγείας στην Κρήτη, της αγοράς και των επιχειρηματιών του τουρισμού, προς χάριν των εργαζομένων, της ποιότητας, της φήμης, του προορισμού και της δημόσιας υγείας. Απομένει η πιστοποίηση να συνοδευτεί κι από υψηλό επίπεδο ατομικής ευθύνης στην πράξη για το συλλογικό καλό».

Στο μεταξύ, τις αποφάσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό στηρίζει το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ρεθύμνου χαρακτηρίζοντας παράλληλα, δίκαια τα αιτήματα των εργαζομένων στον κλάδο. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΚΡ Γιώργο Λιολάκη, αντιπροσωπεία από το Ρέθυμνο θα βρεθεί στο συλλαλητήριο που οργανώνει στις 10-6-2020 , έξω από το υπουργείο Εργασίας η Ομοσπονδία του κλάδου καλώντας όλα τα σωματεία μέλη του να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στους δίκαιους αγώνες των εργαζομένων στον τουρισμό – επισιτισμό.