Στ. Αρναουτάκης: Στις βασικές προτεραιότητες η διαφύλαξη της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Κρήτης

Εγκρίθηκε από την ΕΕ το πρόγραμμα «Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή 2021-27», προϋπολογισμού 3,6 δισ. ευρώ
29 Αυγούστου 2022
ΟΑΕΔ: Πρόγραμμα προετοιμασίας ένταξης στην αγορά εργασίας 10.000 ανέργων για δήμους και περιφέρειες
30 Αυγούστου 2022
Show all

Στ. Αρναουτάκης: Στις βασικές προτεραιότητες η διαφύλαξη της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Κρήτης

Η διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Κρήτης είναι στις βασικές προτεραιότητες της περιφέρειας Κρήτης, τόνισε ο περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης μιλώντας στην εκδήλωση για τον πιλοτικό θεσμό του «Κρητικού Διατροφικού Πολιτισμού. Γη, Τροφή, Υγεία», ο οποίος έχει ως κυρίαρχο στόχο την ανάδειξη της διατροφικής κληρονομιάς της Κρήτης.

Στην επίσημη έναρξη των εκδηλώσεων που έγινε στην Επισκοπή Ηρακλείου παρουσία θεσμικών εκπροσώπων, εκθετών και πολιτών, ο περιφερειάρχης ανέφερε ότι, πρόκειται για έναν σημαντικό θεσμό, ο οποίος αναδεικνύει την κρητική διατροφή, την παραγωγή των ποιοτικών προϊόντων, τον πολιτισμού της υπαίθρου, ως ένα ενιαίο πολιτισμικό αγαθό, το οποίο διαμορφώνεται μέσα από τις τοπικές διατροφικές συνήθειες και παραδόσεις, συγκροτώντας παράλληλά ένα δίκτυο υλικών και άυλων πολιτισμικών εκφάνσεων και μια μακραίωνη παραγωγική ταυτότητα βαθιά ριζωμένα στο χρόνο.

Ο κ. Αρναουτάκης αναφέρθηκε στην ποιότητα, την ταυτότητα και στην ανταγωνιστικότητα των προϊόντων, το τρίπτυχο που προωθεί η Περιφέρεια Κρήτης και η Αγροδιατροφική σύμπραξη,προσθέτοντας, πως: “οι πολιτικές παρέμβασης της περιφέρειας Κρήτης, αναφορικά με την Κρητική Διατροφή και τη διασύνδεσή της με τους υπόλοιπους παραγωγικούς πυλώνες, την αντιμετωπίζουν ως μια κοινωνική πρακτική, ένα σύνολο δεξιοτήτων, γνώσης, πρακτικών και παραδόσεων, που μεταδίδεται από γενιά σε γενιά, μέσα στο χρόνο και στο χώρο, παραμένοντας στενά συνδεδεμένη με την ιστορία και την παράδοση, τον πολιτισμό, τα ήθη και τα έθιμα.”