Στ. Πέτσας: Στο ΠΔΕ του υπουργείου Εσωτερικών η πρώτη φάση ανάπλασης των παλαιών φυλακών Ωρωπού

Πρότυπη παιδική χαρά ΑμεΑ ετοιμάζεται στον Δήμο Ελευσίνας
24 Ιουνίου 2021
Ανακύκλωση ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών στον Δήμο Βύρωνα
24 Ιουνίου 2021
Show all

Στ. Πέτσας: Στο ΠΔΕ του υπουργείου Εσωτερικών η πρώτη φάση ανάπλασης των παλαιών φυλακών Ωρωπού

Στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του υπουργείου Εσωτερικών, εντάσσεται η πρώτη φάση ανάπλασης του ιστορικού χώρου των παλαιών φυλακών Ωρωπού, με συνολική χρηματοδότηση ύψους 6,7 εκατομμυρίων ευρώ, όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στ. Πέτσας που επισκέφθηκε σήμερα το χώρο

Συνοδευόμενος από τον Δήμαρχο Ωρωπού, κ. Γεώργιο Γιασημάκη, ο κ. Πέτσας ξεναγήθηκε στον χώρο που έχει χαρακτηριστεί τόπος ιστορικής σημασίας και επισκέφθηκε το κελί, όπου φυλακίστηκε ο Μίκης Θεοδωράκης.

«Πριν από περίπου έντεκα μήνες, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, δήλωσε από εδώ ότι ένας τόπος καταπίεσης θα γίνει τόπος μνήμης και ανάπτυξης. Έντεκα μήνες μετά, βρισκόμαστε ξανά στον ιστορικό αυτό χώρο, έχοντας εξασφαλίσει χρηματοδότηση ύψους 6,7 εκατομμυρίων ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Εσωτερικών -σε συνεργασία πάντα με το Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων- προκειμένου να έχουμε την ανάπλαση των ιστορικών κτηρίων, τη σύνδεση της ιστορικής μνήμης με το σήμερα και ταυτόχρονα για να δώσουμε το μήνυμα ότι όλα όσα ονειρεύονταν κάποιοι, εδώ και σαράντα επτά χρόνια, είμαστε εδώ για να τα υλοποιούμε», δήλωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών.

Η ταυτότητα του νέου Κέντρου

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, τα 15 στρέμματα των παλαιών εγκαταστάσεων που έχουν παραχωρηθεί στον δήμο Ωρωπού, προορίζονται για κοινωφελείς χρήσεις. Στον χώρο, θα λειτουργήσει -μεταξύ άλλων- Κέντρο Ιστορίας, Δημοκρατίας και Πολιτισμού, όπου θα εξιστορούνται οι αγώνες για τη Δημοκρατία.

Όπως επισήμανε ο κ. Πέτσας, η Κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεχή συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, υλοποιώντας πρωτοβουλίες που όχι μόνο συνδέουν την ιστορική μνήμη με το παρόν, ενδυναμώνοντας το μήνυμα του αντιδικτατορικού αγώνα, αλλά καλλιεργούν ταυτόχρονα και μία αναπτυξιακή δυναμική προς όφελος των τοπικών κοινωνιών.