Συμμαχία Πολιτών: Οι προτάσεις για την καθαριότητα και τη διαχείριση των απορριμμάτων στη Μεταμόρφωση

Mig-HealthCare: Σε πιλοτική εφαρμογή ο οδικός χάρτης και τα εργαλεία του προγράμματος
16 Δεκεμβρίου 2019
Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση του οδοιπορικού Let΄ s do it Greece
16 Δεκεμβρίου 2019
Show all

Συμμαχία Πολιτών: Οι προτάσεις για την καθαριότητα και τη διαχείριση των απορριμμάτων στη Μεταμόρφωση

Σε μια μεστή εκδήλωση στην αίθουσα του 2ου ΚΑΠΗ, παρουσίασε η «Συμμαχία Πολιτών» την πρότασή της για την καθαριότητα και τη διαχείριση των απορριμμάτων στη Μεταμόρφωση.

Την θέση της «Συμμαχίας Πολιτών» παρουσίασε ο επικεφαλής της Βασίλης Καραβάκος, ενώ τη γενικότερη διάσταση του θέματος παρουσίασε ο Νίκος Σακούτης, μέλος του απερχόμενου ΔΣ της ΚΕΔΕ.

Πρακτικές λύσεις για το πως γίνεται η διαλογή στην πηγή και πως λειτουργεί ένας Δήμος με πρόθεση να εργαστεί σε αυτήν την κατεύθυνση, όπως ο Δήμος Σπάρτης, παρουσίασε ο Σταύρος Αργυρόπουλος, πρόεδρος της Λακωνικής Βιοενεργειακής, πρ. δημοτικός σύμβουλος Σπάρτης.

Η πρόταση της Συμμαχίας Πολιτών συνοψίστηκε στα εξής:

Άμεση έναρξη της διαδικασίας εκπόνησης Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων για τον Δήμο Μεταμόρφωσης, με προσανατολισμό τη διαλογή στην πηγή σε 5 ρεύματα
Διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα της καθαριότητας και της ανακύκλωσης
Προσανατολισμός στην πρόληψη-επανάχρηση-Ανακύκλωση-Ανάκτηση, πριν την απόρριψη
Έμφαση στη διαλογή στην πηγή (εκεί όπου παράγονται τα απορρίμματα, δηλαδή οικίες και επαγγελματικοί χώροι) σε 5 ρεύματα (χαρτί, γυαλί μέταλλο, αλουμίνιο, οργανικά)
Ενίσχυση του καφέ κάδου (οργανικά), με ευρύτατη τοποθέτηση σε όλες τις γειτονιές. Ως γνωστόν τα οργανικά αποτελούν περίπου το 40% των απορριμμάτων
Συγκέντρωση των υλικών σε μικρές αποθήκες στις γειτονιές. Πώληση των υλικών με προσπόριση οικονομικού οφέλους για τον Δήμο
Επιβράβευση των κατοίκων ανάλογα με τις ποσότητες

«Το σχέδιο αυτό πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα. Η κατάσταση στη Φυλή δεν επιτρέπει εφησυχασμό, ενώ η διαχείριση μέσω μεγάλων μονάδων μηχανικής ανακύκλωσης και καύσης είναι αντιοικολογική λύση, με μεγάλο οικονομικό κόστος για τους πολίτες και εγγυημένα υπερκέρδη για τους ιδιώτες… Ενδεικτικά αναφέρω ότι το κόστος ταφής σήμερα είναι 50 ευρώ/τόνο στη Φυλή, ενώ στο εργοστάσιο καύσης στην Κοζάνη είναι 138 ευρώ/τόνο, ποσά που φυσικά θα επιβαρύνουν τους κατοίκους της πόλης μας, αν οδηγηθούμε σε αυτήν τη λύση» ανέφερε ο Βασίλης Καραβάκος.

Ο Νίκος Σακούτης παρουσίασε εκτενώς πως έχει η κατάσταση με το ΧΥΤΑ Φυλής και την πρόταση για την αλλαγή του μοντέλου διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική.

Ο Σταύρος Αργυρόπουλος μίλησε για το πως η Σπάρτη διαχειρίστηκε την τρέχουσα 5ετια τα απορρίμματά της, ενώ αναφέρθηκε στα αποτελέσματα της διαλογής στην πηγή και τα τεράστια πλεονεκτήματα σε σχέση με το υπό δημιουργία έργο μηχανικής ανακύκλωσης και καύσης που προωθείται στην Πελοπόννησο.

Στη συζήτηση παρευρέθηκαν και μίλησαν οι Παντελής Βλασσόπουλος (πρ. Δήμαρχος Ηρακλείου, επικεφαλής της ΑΚΕΠ) και Λευτέρης Μαγιάκης (δημ. σύμβουλος Αμαρουσίου).