Συμμετοχή της Περιφέρειας Κρήτης στο 10ο Διεθνές Συνέδριο Αειφόρου Διαχείρισης Αποβλήτων

Πάνω από 41 εκατ. στρέμματα τροπικού παρθένου δάσους καταστράφηκαν το 2022
27 Ιουνίου 2023
ΘΕΣΣΑΛΙΑ: Μήνυση στον Αγοραστό και καταγγελίες για μέγα σκάνδαλο
27 Ιουνίου 2023
Show all

Συμμετοχή της Περιφέρειας Κρήτης στο 10ο Διεθνές Συνέδριο Αειφόρου Διαχείρισης Αποβλήτων

Στις εργασίες του 10ου διεθνούς συνεδρίου για την αειφόρο διαχείριση των αποβλήτων, που πραγματοποιήθηκε από 21 έως 24 Ιουνίου 2023 στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων, συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νίκος Καλογερής και ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος Νίκος Ξυλούρης, εκπροσωπώντας την Περιφέρεια Κρήτης.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τη Μονάδα Περιβαλλοντικής Επιστήμης & Τεχνολογίας της Σχολής Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, με τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης, του Δήμου Χανίων και της ΔΕΔΙΣΑ.

To διεθνές υβριδικό συνέδριο, με πάνω από 1.000 επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, εστίασε σε θέματα βιώσιμης διαχείρισης αποβλήτων με έμφαση στην ανάπτυξη και εφαρμογή αποτελεσματικών πρακτικών και σύγχρονων τεχνολογιών στη διαχείριση των αποβλήτων, με απώτερο στόχο την ανάδειξη δυνατοτήτων και ευκαιριών για την ενίσχυση της κυκλικής οικονομίας και της εξοικονόμησης πόρων.

Κατά τον χαιρετισμό του, ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νίκος Καλογερής εξέφρασε την χαρά του που το φετινό συνέδριο φιλοξενήθηκε στην πόλη των Χανίων και ανέφερε ότι «από το 2011, οπότε και εκπονήθηκε ο πρώτος περιφερειακός σχεδιασμός (ΠΕΣΔΑΚ), έως και σήμερα, στην Περιφέρεια Κρήτης συνεχίζουμε τις εντατικές προσπάθειες για την υλοποίηση ενός σύγχρονου και ολοκληρωμένου πλαισίου διαχείρισης αποβλήτων με κύριο στόχο τη διαλογή στην πηγή, αλλά και τη μέγιστη ανάκτηση μέσα από τις Μονάδες Διαχείρισης».

Ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος Νίκος Ξυλούρης, επίσης κατά τον χαιρετισμό του, παρουσίασε συνοπτικά τις δράσεις και τις μονάδες διαχείρισης αποβλήτων της Κρήτης και αναφέρθηκε στα σχέδια διαχείρισης, στο χρονοδιάγραμμα λειτουργίας και στα χρηματοδοτικά πλαίσια. Ο Αντιπεριφερειάρχης έκλεισε τον χαιρετισμό του με αναφορά στον ιδιαίτερα απαιτητικό στόχο της μείωσης του υπολείμματος ταφής κάτω από το ποσοστό του 10% για το έτος 2030 σύμφωνα με τον εθνικό και περιφερειακό σχεδιασμό, «ένας στόχος πολύ δύσκολος που θέλει την προσπάθεια όλων μας» όπως σημείωσε.