ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΕΔΕ – ΛΙΒΑΝΙΟΥ: Σκηνές από επιθεώρηση Σεφερλή και Ζαραλίκου…

AΔΕΔΥ: Κόλαφος η απόφαση του ΣτΕ για τους ιδιώτες Γενικούς Διευθυντές στον e-ΕΦΚΑ
5 Ιουλίου 2023
Μεταμόρφωση: Παρουσιάστηκαν οι θέσεις για το Περιβάλλον από τη Συμμαχία Πολιτών
5 Ιουλίου 2023
Show all

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΕΔΕ – ΛΙΒΑΝΙΟΥ: Σκηνές από επιθεώρηση Σεφερλή και Ζαραλίκου…

Σκηνές από επιθεώρηση του Σεφερλή και του Ζαραλίκου, εκτυλίχθηκαν στην συνάντηση του προεδρείου της ΚΕΔΕ με τον αναπληρωτή υπουργό ΥΠΕΣ και υπεύθυνο για θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης Θοδωρή Λιβάνιο. Στην αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ, επικεφαλής ήταν ο νέος πρόεδρος Λάζαρος Κυρίζογλου, ο οποίος προέκυψε μετα την υπουργοποίηση του Δημήτρη Παπαστεργίου. Το … γραφικό της υπόθεσης είναι ότι όλοι έκαναν, λες και δεν ήταν οι ίδιοι στην διοίκηση της ΚΕΔΕ και την κυβέρνηση της ΝΔ τα προηγούμενα χρόνια. Σε αυτό το θέατρο του παραλόγου , που εύλογα έπαιξαν τα κομματικά στελέχη της Ν.Δ. συμμετείχαν και οι αυτοδιοικητικοί από άλλα κόμματα, οι οποίοι δεν τόλμησαν να αρθρώσουν λέξη, μπροστά στον Θοδωρή Λιβάνιο…

Το εντυπωσιακό της υπόθεσης είναι ότι η ΚΕΔΕ είχε μία σειρά από αιτήματα, από τα οποία προκύπτουν ότι η σημερινή διοίκηση, ουσιαστικά υποβάθμισε τον θεσμό και τωρα ζητούν να θεραπευτεί αυτή η υποβάθμιση.

Ενδεικτικά αναφέρουμε:

  1. Η ΚΕΔΕ ζήτησε επείγουσα νομοθετική ρύθμιση για να βελτιωθεί η καταστατική θέση των αιρετών, η οποία εχει υποβαθμιστεί επί προεδρίας Παπαστεργίου.
  2. Η ΚΕΔΕ ζήτησε επείγουσες νομοθετικές ρυθμίσεις βελτίωσης του εκλογικού συστήματος ενόψει των δημοτικών εκλογών του Οκτωβρίου 2023 καθώς και την άμεση έκδοση της σχετικής εγκυκλίου, αφού το νομοσχέδιο της ΝΔ έχει πολλά κενά και ασάφειες.
  3. Η ΚΕΔΕ, ζήτησε να ξεκινήσει η συζήτηση για την ισόροπη ανάπτυξη όλων των Δήμων γιατί σήμερα υπάρχουν πολλές αδικίες και προβλήματα στη λειτουργία του θεσμού.
  4. Η ΚΕΔΕ ζήτησε χρηματοδότηση για τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης, για να ανταπεξέλθουν οι Δήμοι στο υπερογκο ενεργειακό κόστος που έχει προκύψει από τους γνωστούς λάθους χειρισμούς της κυβέρνησης και την παθητική στάση της αυτοδιοίκησης.
  5. Η ΚΕΔΕ ζήτησε επείγουσα χρηματοδότηση για την κάλυψη του κόστους των ναυαγοσωστών και του προγράμματος περίθαλψης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, το οποίο ουσιαστικά έχει ξεχαστεί από την κυβέρνηση.

Το εντυπωσιακό της υπόθεσης είναι ότι ΚΕΔΕ και Υπουργός, συμπεριφέρθηκαν λες και δεν ήταν η ίδια διοίκηση και η ίδια κυβέρνηση όταν προέκυψαν αυτά τα προβλήματα. Λες και ήταν από νούμερο του Σεφερλή και του Ζαραλίκου, που έπρεπε να υποδυθούν ότι δεν έχουν σχέση με την προηγούμενη κυβέρνηση και την προηγούμενη διοίκηση της ΚΕΔΕ. Ουσιαστικά, πάντως, με την στάση τους επιβεβαίωσαν την αποτυχία της διοίκησης Παπαστεργίου. Φυσικά , ο αναπληρωτής υπουργός Θοδωρής Λιβάνιος, δεν δεσμεύτηκε σε τίποτα, πέρα από το να διορθώσει κάποιες ατέλειες στον εκλογικό νόμο της αυτοδιοίκησης. Αλλά και να υποσχόταν δεν θα άλλαζε κάτι. Είναι γνωστό στη δημοσιογραφική και πολιτική πιάτσα ότι δεν κρατά τις υποσχέσεις του… Στις φωτογραφίες, πάντως, τα πήγαν πολύ καλά…

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Β΄ Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ Κωνσταντίνος Κουκάς Δήμαρχος Μυκόνου, ο Ιωάννης Τσιάμης, Δημοτικός Σύμβουλος Ορχομενού, εκπρόσωπος του «Αυτοδιοικητικού Κινήματος», ο Απόστολος Καλογιάννης, Δήμαρχος Λαρισαίων επικεφαλής της «Προοδευτικής Αυτοδιοικητικής Συνεργασίας», ο Γιώργος Ιωακειμίδης, Δήμαρχος Νίκαιας – Αγ.Ιωάννη Ρέντη επικεφαλής παράταξης «Νέα Αυτοδιοίκηση», ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, Πρόεδρος Επιτροπής Θεσμών, Δήμαρχος Βάρης Βούλας – Βουλιαγμένης, ο Γιάννης Μουράτογλου, Πρόεδρος Επιτροπής Οικονομικών των ΟΤΑ, Δήμαρχος Έδεσσας, ο Βλάσσης Σιώμος Αντιπρόεδρος Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας, Δημοτικός Σύμβουλος Πεντέλης και η Μερόπη Υδραίου, μέλος ΔΣ και Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η οποία έγινε σε πολύ καλό κλίμα, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου, αφού συνεχάρη τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών Θεόδωρο Λιβάνιο για την ανάληψη των καθηκόντων του, αναφέρθηκε στις άμεσες προτεραιότητες που θέτει η Αυτοδιοίκηση και οι οποίες αφορούν σε :

Νομοθετικές ρυθμίσεις βελτίωσης του εκλογικού συστήματος ενόψει των δημοτικών εκλογών του Οκτωβρίου 2023 καθώς και την άμεση έκδοση της σχετικής εγκυκλίου.
Επείγουσες χρηματοδοτήσεις των δήμων και των ΔΕΥΑ για την κάλυψη του ενεργειακού κόστους, του ναυαγοσωστικού προγράμματος, και του προγράμματος περίθαλψης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς.
Επείγουσες νομοθετικές ρυθμίσεις που αφορούν μεταξύ των άλλων στη βελτίωση της καταστατικής θέσης των αιρετών, την περαιτέρω βελτίωση του θεσμού της κινητικότητας, τη συνέχιση του Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας, την παράταση των συμβάσεων των σχολικών καθαριστριών κ.λπ.
Επέκταση και επιτάχυνση του Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης».
Ο κ. Κυρίζογλου υπογράμμισε ότι το όραμα και το μέγα ζητούμενο για το κράτος και το διοικητικό σύστημα είναι η ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου για Αποκέντρωση και Αυτοδιοίκηση με μεταφορά αρμοδιοτήτων, πόρων, προσωπικού και μέσων για την καλύτερη άσκησή τους. Τόνισε την ανάγκη να ανοίξει ουσιαστική συζήτηση για το ζήτημα του σύγχρονου, ισόχρονου, παράλληλου βηματισμού και της δίκαιης ανάπτυξης όλων των Δήμων.

Τέλος σημείωσε ότι η ΚΕΔΕ επιδιώκει και προσμένει να έχει ουσιαστική και ειλικρινή συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών.

«Ούτε θέλουμε να αιφνιδιάσουμε, ούτε να αιφνιδιαστούμε, θέλουμε να γνωρίζουμε, γιατί μπορούμε να συμβάλλουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κυρίζογλου.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος δήλωσε σχετικά:

«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι για όλους μας σχολείο δημοκρατίας και διοίκησης. Η επιτυχία της είναι επιτυχία για τη χώρα. Συνεχίζουμε να βαδίζουμε μαζί, κεντρικό κράτος και δήμοι, ώστε να κάνουμε καλύτερη την καθημερινότητα για κάθε πολίτη. Για τις κοινές μας προτεραιότητες συζητήσαμε σήμερα στο Υπουργείο Εσωτερικών, το σπίτι της αυτοδιοίκησης, με τον νέο Πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Λάζαρο Κυρίζογλου, και αντιπροσωπείες όλων των παρατάξεων».