Συνέχιση υλοποίησης των Περιφερειακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ συμφώνησαν ΕΝΠΕ -Κυβέρνηση

Δημοσιεύτηκε η ΚΥΑ για το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης (ΦΕΚ)
16 Απριλίου 2020
Πάνω από 50.000 γεύματα θα διανείμει η Περιφέρεια Αττικής σε ευπαθείς πολίτες Μ. Σάββατο και Κυριακή του Πάσχα
16 Απριλίου 2020
Show all

Συνέχιση υλοποίησης των Περιφερειακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ συμφώνησαν ΕΝΠΕ -Κυβέρνηση

Να μην «παγώσουν» τα περιφερειακά προγράμματα του ΕΣΠΑ, να υλοποιηθούν στο σύνολό τους τα έργα που έχουν προγραμματίσει οι Περιφέρειες και να μην απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του υπουργείου Ανάπτυξης, προκειμένου να ενταχθούν νέα έργα και δράσεις στο ΕΣΠΑ των Περιφερειών, αποφασίστηκε σήμερα σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του προέδρου της ΕΝΠΕ, Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα.
Στην τηλεδιάσκεψη, που έγινε με πρωτοβουλία του προέδρου της ΕΝΠΕ, συμμετείχαν όλοι οι Περιφερειάρχες της χώρας, οι υπουργοί Ανάπτυξης και Επενδύσεων ‘Αδωνις Γεωργιάδης και Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, οι υφυπουργοί Δημοσιονομικής Πολιτικής Θεόδωρος Σκυλακάκης, Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Γιάννης Τσακίρης και ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρης Σκάλκος.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε ότι «κοινός στόχος είναι αφού ξεπεράσουμε την υγειονομική κρίση, να στηριχθεί η οικονομία και οι επιχειρήσεις και να μη χαθούν θέσεις εργασίας». Επισήμανε ότι οι περιφερειάρχες είναι αποφασισμένοι να στηρίξουν την εθνική προσπάθεια αντιμετώπισης των επιπτώσεων της πανδημίας, ενώ ανέφερε ότι η ΕΝΠΕ πήρε ξεκάθαρη θέση ότι δεν μπορεί να δεχτεί «”πάγωμα” των Περιφερειακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, ούτε υλοποίησή τους με προαπαιτούμενη τη σύμφωνη γνώμη του Υπουργείου Ανάπτυξης». Όπως υπογράμμισε, «μια τέτοια απόφαση θα έθετε σε κίνδυνο συνολικά την οικονομία και την ανάπτυξη στις τοπικές κοινωνίες, ενώ θα παρέπεμπε στις καλένδες μια σειρά από αναγκαία έργα και προγράμματα».

Υπογράμμισε ακόμη ότι οι περιφερειάρχες ζητούν «να συνεχιστούν τα προγράμματα απρόσκοπτα, να υλοποιηθούν τα έργα που είναι σε εξέλιξη και να χρηματοδοτηθούν τα έργα που έχουν σχεδιαστεί. Ταυτόχρονα με τη διαδικασία της υπερδέσμευσης να δοθεί η δυνατότητα να συμμετέχουν τα Περιφερειακά Προγράμματα στις παρεμβάσεις της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορονοϊού, διασφαλίζοντας ότι δεν πρόκειται να χαθούν πολύτιμοι ευρωπαϊκοί πόροι. Τη λύση αυτή δέχεται και η Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ ικανοποιούνται και οι έκτακτες ανάγκες της κεντρικής διοίκησης για την πανδημία του κορονοϊού, όχι σε βάρος όμως των αναγκών των τοπικών κοινωνιών».
Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Α. Γεωργιάδης επισήμανε πως σε καμιά περίπτωση η Κυβέρνηση δεν επιθυμεί να ακυρωθεί ο σχεδιασμός των περιφερειακών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, ούτε να «παγώσουν» τα έργα των Περιφερειών.

Τον θετικό ρόλο των περιφερειών στην κρίση εξήρε και ο υπουργός Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκος, τονίζοντας ότι συμβάλλουν τα μέγιστα στη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής και στην εφαρμογή των αναγκαίων αποφάσεων, λόγω της πανδημίας.
Ο κ. Θεοδωρικάκος επισήμανε ότι η εκχώρηση αρμοδιοτήτων, στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης για την ενίσχυση και αναβάθμιση του ρόλου της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, θα συνεχιστεί, ώστε οι Περιφέρειες να έχουν ακόμη πιο ισχυρό ρόλο την επομένη της κρίσης.

Οι 13 Περιφερειάρχες έθεσαν επίσης το αίτημά τους για αύξηση των πόρων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων για την κάλυψη των άμεσων αναγκών των Περιφερειών, μετά τα νέα δεδομένα.