«Συναγερμός» στην Κοζάνη για την αφρικανική πανώλη των χοίρων

«Ναι» του Ευρωκοινοβουλίου στην πρόταση οδηγίας για αποκατάσταση οικοσυστημάτων και καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής
13 Ιουλίου 2023
ΜΑΝΔΡΑ-ΕΙΔΥΛΛΙΑ: Μεγάλο φαβορί ο γιατρός Αρμόδιος Δρίκος
14 Ιουλίου 2023
Show all

«Συναγερμός» στην Κοζάνη για την αφρικανική πανώλη των χοίρων

Έκτακτη σύσκεψη για το θέμα της αφρικανικής πανώλης των χοίρων, πραγματοποιήθηκε στη ΖΕΠ Κοζάνης, έπειτα και από την εμφάνιση επιβεβαιωμένου κρούσματος στην περιοχή Σκοπός Καϊμακτσαλάν – Τσεκούρι, του Δήμου Φλώρινας, της Π.Ε. Φλώρινας.

Η σύσκεψη έγινε υπό το συντονισμό του αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Λάμπρου Χατζηζήση και του αντιπεριφερειάρχη της Π.Ε. Φλώρινας Σωτήρη Βόσδου με τους εμπλεκόμενους φορείς της Περιφέρειας Δ. Μακεδονίας, προϊσταμένους και διευθυντές υπηρεσιών και Κυνηγητικών Συλλόγων.

Στη σύσκεψη συζητήθηκαν κυρίως τα μέτρα πρόληψης για τη διάδοση του ιού και πιο συγκεκριμένα:
-Η μετακίνηση χοίρων (για σφαγή, αναπαραγωγή ή πάχυνση), θα πραγματοποιείτε μόνο με τα επίσημα κτηνιατρικά έγγραφα.
-Η διενέργεια τακτικού καθαρισμού και απολύμανσης των χώρων της εκμετάλλευσης και των οχημάτων που εισέρχονται ή εξέρχονται απ’ αυτήν.
-Η δημιουργία ή λειτουργία (εφόσον υπάρχουν) τάφρων απολύμανσης, με τη χρήση του κατάλληλου απολυμαντικού στην είσοδο της εκμετάλλευσης και στην είσοδο των εγκαταστάσεων όπου διαβιούν οι χοίροι.
-Η καταπολέμηση τρωκτικών, εντόμων και παρασίτων, στην εκμετάλλευση.
-Η απαγόρευση εισόδου στην εκμετάλλευση ατόμων ξένων προς αυτήν, ιδιαίτερα κυνηγών και αυτών που έχουν χοιρινά.

Ως προς τη συμβολή των κυνηγών στη λήψη μέτρων προφύλαξης διάδοσης της νόσου η Διεύθυνση Κτηνιατρικής συνιστά να ενημερώνουν άμεσα τις αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές σε κάθε περίπτωση που εντοπίσουν, μεγάλο αριθμό ασθενών, νεκρών ή τραυματισμένων αγριόχοιρων στο δάσος ή στο οδικό δίκτυο ή αγριόχοιρους με ασυνήθιστη συμπεριφορά (υπνηλία, μειωμένη αντίδραση σε ερεθίσματα).